Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zaczął mi lekko popiskiwać pasek od klimatyzacji, drugi pasek również jest już dosyć wytarty (od kupna nie wymieniane - 200tys km.) - chciałbym wymienić cały kpl czyli obydwa paski i rolki które potrzeba żeby to miało ręce i nogi. Jakiej firmy to wszystko będzie najlepsze - czy lemforder produkuje takie gadżety :> a może oryginał ?? Proszę o jakąś pomoc, chcę wymienić wszystko za jedną naprawą, co tam dokładnie potrzeba i co najczęściej się zużywa, może jakiś napinacz również będzie trzeba kupić ?? Pozdrówka
Opublikowano

Cześć,

Miesiąc temu robiłem taką wymianę u Siebie. Moje Paski były mocno już sparciałe i również pasek od klimy piszczał i zatrzymywał się, gdy klima była uruchomiona.

Kupiłem paski Contitech dla DD za 70 zł i pasek od klimy za 22 zł również contitech. Za wymianę zapłaciłem grosze (ustaliłem wcześniej koszt wymiany) Bo średnio wołają prawie 100 zł za samą wymianę.

Na serwisie przyglądałem się wymianie i zrobił to koleś w 10 minut, (co do zużytych elementów, sprawdź wszystkie rolki i napinacze, jeżeli jakaś rolka się klinuje lub hałasuje, nadaje się do wymiany) Oraz sprawdź koło pasowe przy okazji..

Pozdr

Opublikowano
Cześć,

Miesiąc temu robiłem taką wymianę u Siebie. Moje Paski były mocno już sparciałe i również pasek od klimy piszczał i zatrzymywał się, gdy klima była uruchomiona.

Kupiłem paski Contitech dla DD za 70 zł i pasek od klimy za 22 zł również contitech. Za wymianę zapłaciłem grosze (ustaliłem wcześniej koszt wymiany) Bo średnio wołają prawie 100 zł za samą wymianę.

Na serwisie przyglądałem się wymianie i zrobił to koleś w 10 minut, (co do zużytych elementów, sprawdź wszystkie rolki i napinacze, jeżeli jakaś rolka się klinuje lub hałasuje, nadaje się do wymiany) Oraz sprawdź koło pasowe przy okazji..

Pozdr

Dzięki bardzo, a te rolki ile by kosztowały z napinaczami i kołem pasowym - chce zrobić kpl, myślałem że ok 1000zł zapłacę...

Opublikowano

Jeżeli koło pasowe jest dobre, to nie ma sensu wydawać na samo koło 900 zł (średnio taki koszt zamiennika dobrego)

Podsumowując, tam siedzą elementy:

główny pasek klinowy = 70 zł

pasek klimy = 22 zł

rolka głównego paska napinającego = 80 zł

napinacz głównego paska = 150 zł

rolka z napinaczem paska klimy = 150 zł

Koło pasowe = 950 zł

(ceny uśredniłem)

Pozdr

Opublikowano
Jeżeli koło pasowe jest dobre, to nie ma sensu wydawać na samo koło 900 zł (średnio taki koszt zamiennika dobrego)

Podsumowując, tam siedzą elementy:

główny pasek klinowy = 70 zł

pasek klimy = 22 zł

rolka głównego paska napinającego = 80 zł

napinacz głównego paska = 150 zł

rolka z napinaczem paska klimy = 150 zł

Koło pasowe = 950 zł

(ceny uśredniłem)

Pozdr

Stokrotne ;)

A może przy okazji zerknąć jeszcze na pompę wody, jak wszystko będzie wyjęte :D

A czym się może objawiać pompa wody nadająca się do wymiany ?? :) Pozdrówka