Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z różnych przyczyn chcę nadal serwisować w ASO swoje e90 (żeby np w razie czego mieć szanse na goodwil) więc pieczątki są mi potrzebne.

Jak wiadomo ASO leje castrol co wg forumowiczów nie jest dobrym rozwiązaniem i do tego co 30tys.

Wpadłem więc na pomysł, że będę wymieniał olej co 15tys czyli co 2 raz jeździł do ASO żeby mieć ciągłość. Raz wymienie sam raz w ASO itd. Teraz moje pytanie jest takie czy ja dobrze kombinuje i czy to przejdzie tzn wiem, że jak mnie w ASO zobaczą i zajrzą do silnika to po zapachu nie wyczują, że to nie castrol :norty: Jecnak czy jest coś czego mogą się doczepić i poznąć że nie wyminiam zawsze u nich? Czy np mają jakiś konkretnych marek filtry czy coś na co musiałbym zwrócić uwagę i wymienic takie jak oni podczas wymiany samemu?

sprzedam skrzynie biegów na części od mojego n47.
Opublikowano
A po co kombinować w aso możesz wymienić olej kiedy chcesz,sam wymieniałem w aso po15tyś a nie po 30.Materiały możesz dać swoje byle olej był zgodny z normą bmw.Mi wykasowali serwis olejowy i teraz komputer wskazuje 30tyś do następnej wymiany,a i tak za rok pojadę wymienić robiąc ok 10tyś km.
Opublikowano

Skasowanie serwisu olejowego zajmuje chwile, pelno filmikow na youtube o tym.

Jezdzenie do aso tylko po to aby miec stepelki uwarzam za totalny bezsens.

Moze najpierw zorientuj sie jaki sa warunki goodwilla...

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Z różnych przyczyn chcę nadal serwisować w ASO swoje e90 (żeby np w razie czego mieć szanse na goodwil) więc pieczątki są mi potrzebne.

Jak wiadomo ASO leje castrol co wg forumowiczów nie jest dobrym rozwiązaniem i do tego co 30tys.

Wpadłem więc na pomysł, że będę wymieniał olej co 15tys czyli co 2 raz jeździł do ASO żeby mieć ciągłość. Raz wymienie sam raz w ASO itd. Teraz moje pytanie jest takie czy ja dobrze kombinuje i czy to przejdzie tzn wiem, że jak mnie w ASO zobaczą i zajrzą do silnika to po zapachu nie wyczują, że to nie castrol :norty: Jecnak czy jest coś czego mogą się doczepić i poznąć że nie wyminiam zawsze u nich? Czy np mają jakiś konkretnych marek filtry czy coś na co musiałbym zwrócić uwagę i wymienic takie jak oni podczas wymiany samemu?

Wszystko zależy od podejścia ASO. W jednych sie można po ludzku dogadać w innych rożnie bywa. Ja robie dokładnie tak jak opisałeś i nie ma z tym żadnego problemu. Olej daje swój. Wymiana oleju kosztuje w miarę ludzkie pieniądze.

Ostatni coś koło 100 zł płaciłem ztcp.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Panowie nie odpowiedzieliście na moje pytanie. Ja nie pytałem czy dobrze robie i czy Wy byście tak samo zrobili tylko czy wymieniająć samemu muszę zwrócić na coś uwagę, aby po podjechaniu do nich nie powiedzieli w razie co, że proszę Pana, ale ostatni raz to Pan u nas nie wymieniał. Bo jeśli ja mam kupić samemu olej - aby mi castrola nie nalali, sam filtry i dymać do nich 100km po to, aby wylali stary i wlali nowy olej to średnia kalkulacja.

K8V8M rozumiem, że filtry też dajesz swoje wobec czego takie jak CI się podobają, więc mam rozumieć, że jest pełna dowolność i w moim przypadku co bym nie założył to i tak mogę powiedzieć, że ostatnio takie założono mi w ASO?

turbojajko orientowałem się i jeśli gwarancja już mi minęła to pozostaje mi tylko na to liczyć, ale abym mógł liczyć muszę serwisować w ASO.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolega po historii ze skrzynią dalej ma swoje procedury więc nie widzę potrzeby że coś podpowiadać :wink: , jeśli liczysz na goodwilla z pękniętym łańcuchem to nie licz bo się przeliczysz
Opublikowano

Filtry mam zasadniczo w ramach programu service inclusive. Jednak nawet gdy robię wymianę dodatkową to biorę filtr paliwa i oleju z ASO. Różnice w cenie nie są jakieś gigantyczne. Filtr powietrza i kabinowy mam swój. Zreszta wymiana filtra powietrza jest banalna i można to zrobic w 3 minuty Ztcp nawet bez użycia narzędzi (klipsy).

ASO jesli im nie powiesz nawet sie nie zorientuje ze zrobiłeś dodatkowa wymianę. Bo na jakiej podstawie (jesli nie zresetujesz licznika ). Ja czasem robiłem wymiany dodatkowe poza ASO i nikt nawet o tym nie mruknął gdy pojechałem do ASO na wymiane standardowa, nawet podczas gwarancji.

Jesli masz 100 km do aso to jezdzij tylko na przeglądy ktore wyznacza komp, a wymiany dodatkowe rób na własna rękę. W E90 jest to banalne i można zrobic samemu w garażu. Z wyjątkiem filtra paliwa gdzie potrzebny jest kanał lub inny sposób by dostać sie do auta od spodu.

O tyle jednak warto jechać do ASO, ze robia dość niedrogo podstawowy przegląd auta przy okazji. U mnie robia to dość dokładnie i wychwytuja nawet banalne i drobne "usterki". Weryfikuja nawet Stan opon, sprawdzaja czy Nie ma wyciekow etc. Mozna to oczywiscie zrobic takze samemu, lub zlecić, ale wtedy trzeba przypilnować.

Generalnie mam wrażenie ze przynajmniej u mnie mam wrażenie ze kierują sie tym ze jak zrobią porządnie przegląd i cos znajda to jest szansa ze dostaną zlecenie na naprawę. Czy to gwarancyjna czy pogwarancyjną.

Ze dwa razy znaleźli u mnie rzeczy których nie byłem świadom (uszczelnienie wybieraka skrzyni biegow jakieś drobne nieszczelnosci, zużyte elementy gumowe, etc).

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Dzieki k8v8M o to własnie mi chodziło. Czyli jak nie skasuje licznika to sa w stanie dojść.

Kolego gorik o jakie procedury Ci chodzi? CZy chodzi CI o moją romantyczną duszę i wiarę w naprawę rzeczy nienaprawialnych? :mrgreen: Gdyby takich jak ja było więcej to wszyscy wszystko by naprawiali a nie kupowali nowe :norty: jak za czasów naszych dziadków :mrgreen:

CO do łańcucha to jasne że jak pęknie to żaden goodwill nie pomoże. :cry2:

Opublikowano

gorik trzeba mieć dystans do siebie a nie sie boczyć w necie :nienie: hehe i umieć z siebie smiać.

Ale fajnie, że masz dobrą pamięć z tą skrzynią :D