Skocz do zawartości

Gniazdka zapalniczki: po kluczyku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim E83 gniazda zapalniczki włączone są zawsze. Nieważne czy jest kluczyk czy nie, gniazdka są zawsze odpalone. Kolega akurat ma E90 i tam wszystkie gniazdka są po kluczyku.

Czy jeśli chce to zmienić, to jest to kwestia innego podpięcia się do bezpieczników, czy da się to przekodować w ECU?

Jeśli nie chce tego zmieniać to gdzie podpiąć odbiorniki które mają się wyłączać po kluczyku (kamera, zewnętrzna nawigacja itd.)? Tylna wycieraczka? Oświetlenie?

• Moderatorzy
Opublikowano
Mysle ze masz tak jak ja, czyli gniazdka nie sa odpalone zawsze a do momentu kiedy auto pojdzie w tryb uspienia, jakies 10 min po zamknieciu drzwi prad znika. Dla mnie to idealne rozwiazanie.
Opublikowano

Dla mnie nawet te 10 minut nie byłoby idealne, a poza tym i tak w ten sposób tego nie mam.

Jak zostawiam samochód pod pracą to później mam cała kartę (5+h, więcej się w HD nie mieści) kołyszących się krzaków...

Opublikowano
W e46 również miałem ten problem. Wystarczy zwykły przekaźnik 30/40A i jego mocowanie z kabelkami. Odciąłem kabel przy bezpieczniku zapalniczki, założyłem przekaźnik, sterowanie po stacyjce z innego bezpiecznika i oba gniazda są odcinane po kluczyku. Nie wiem gdzie masz bezpieczniki, ale jeśli w schowku tak jak w e46 to bez problemu zmieścisz tam przekaźnik.
Opublikowano
Tak samo - w schowku. Jednak wolałbym wstrzymać się z sugerowanym rozwiązaniem, jeśli uda mi się czepić kamerę jakoś inaczej. Mam rozpiskę, elementy gotowe, teraz pomyśleć i założyć.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kamerkę zainstalowałem w następujący sposób:

- kupiłem na alledrogo ładowarkę USB, taką miniaturową która cała mieści się w gnieździe zapalniczki i o teoretycznej wydajności 2A, gniazdo bezpiecznika na kabelku i krótki kabelek USB - mini USB

- wydłubałem z ładowarki elektronikę i podlutowałem kabelki w miejsca gdzie wchodzi zasilanie ( + przez bezpiecznik 630mA bo zmierzyłem ze kamera pobiera niecałe 400mA)

- ładowarkę zaizolowałem i umieściłem za panelem oświetlenia wewnętrznego - koło lusterka wstecznego

- plus zasilania podłączyłem do żarówki oświetlenia znajdującej się za osłoną przeciwsłoneczną - włączanej przez zasłonkę lusterka, na niej pojawia się napięcie po stacyjce (na drugą stronę podawana jest masa - trzeba sprawdzić), minus pod śrubkę silnika szyberdachu

- kabelek do zasilania kamerki (ten dokupiony) przełożyłem przez otwór gdzie przechodzi wiązka do lusterka

- kamerkę zainstalowałem za lusterkiem od strony kierowcy, od strony pasażera w lusterku jest czujnik zmierzchu

- podłączyłem zasilanie kamerki i wszystko działa i przede wszystkim prawie tego nie widać

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolega booli bardzo pomógł - faktycznie w lampce za osłoną przeciwsłoneczną jest +12V po stacyjce i co ciekawe tam obwód zamyka się masą, a +12V jest non stop po przekręceniu kluczyka.

Tak też zrobiłem, użyłem przetwornicy 6-46V --> 5V, podłączyłem i śmiga. Całość na takich maleńkich wtyczkach jeśli mi przyjdzie ochotę zastosować inną koncówkę niż miniUSB, albo np. zrobic rozgałęźnik na 2x USB (pamiętając o jednak małej wydajności prądowej). Oczywiście wszystko schowane, z podsufitówki wystaje raptem sama wtyczka miniUSB ;-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szanowni,

A może jakiś pomysł pod co czepić się na tylnej klapie, żeby mieć podobną funkcjonalność czyli zasilanie po kluczyku?

Wiele tam nie ma, oświetlenie tablicy działa tylko ze światłami, więc odpada, może wycieraczka, ogrzewanie szyby?

Najlepszego!