Skocz do zawartości

e39 530 touring, skrzypienie w kabinie, odgłosy z bagażnika?

madseason

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Sorki za temat, nie wiem czy poprawnie zatytuowałem, ale dzisiaj byłem oglądać 2 turasy, wcześniej miałem sedana.

To co mnie zdziwiło, to, że oba podczas przyspieszania na niskich prędkościach, wolnym przejeździe po nierównościach skrzypiało w kabinie, tak jaby uszczeli/plastiki pracowały i to nie z jednego określonego miejsca, tylko zewsząd (takie odniosłem wrażenie). Czy to normalne? Czy kombiak ma mniejszą sztywność zawieszenia? Druga sprawa to dudnienie z bagażnika, to też normalne, jak zawieszenie pracuje, czy tylko przy wytrzaskanych odbojach/amortyzatorach/gniazdach amortyzatorów?

Ja mam kombiaka i generalnie czasem coś tam gdzieś sobie zatrzeszczy (jak by nie było już 450tys km jest :norty: ) ale to normalne w każdym aucie, natomiast nic nie dudni oraz innych odgłosów nie wydaje z bagażnika a zawias tylny mam jeszcze nie ruszany.

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

Ja żeby w turasie nie słyszeć tych dźwięków podkleiłem pod plastiki zasłaniające mocowanie rolety takie gumowe paski, podczas składania tego do kupy trzeba metodą prób i błędów dobrze je zmontować, bo inaczej jeszcze bardziej zaczynają skrzypieć. Do tego ustawienie mocowania rolety mają znaczenie.

Można sobie z tym poradzić, ale touring zawsze będzie głośniejszy, mniej stabilniejszy na nierównościach.

Pzdr

Od nowości :mrgreen: Przedni też był ori (jeszcze daty były produkcji na elementach :shock: ) robiłem w tamtym roku bo się łączniki stabilizatora posypały, to pomyślałem jak już to zrobię komplet (wszystko Lemforder) dla świętego spokoju. Jak zwalałem stare to sam nie wierzyłem, że tyle czasu wytrzymało. Tył na razie bez zarzutu, za to z przodu jeden łącznik (Lemforder!) już się wysypał i tłucze coś tam :mad2:

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

• Zasłużeni forumowicze
U mnie było podobnie, tyle, że po pierwszej zimie zaczęły rozjeżdżać siętuleje pływające i łączniki stabilizatorów, a w trakcie drugiej poszło wszystko. Mechanik powiedział, że gumy ze starości popękały i od tego się zaczęło.

• Zasłużeni forumowicze

Moje kombi tez trochę skrzypi, ale to nie roleta, a osłony słupków C i prawy boczek bagażnika, je warto przeglądnąć, ew wymienić kołki mocujące.

Jak coś mocno dudni na wybojach to na 99% wywalone tuleje pływające, też tak miałem, choć jest złudzenie że to graty w bagażniku się walają.

A i obadaj czy akumulator stabilnie przykręcony, bo też może stukać na wybojach.

zawias tylny mam jeszcze nie ruszany.

Chcesz powiedzieć ,że od nowości :shock:

Ja mam 500tyś i dopiero w tym roku 2 górne wahacze z tyłu wymieniłem, a 2 lata temu tuleje pływające.

Reszta zawieszenia jeszcze żyje :wink:

Na przodzie poza łącznikami tylko jeden wahacz mam wymieniony, reszta też fabryka, choć przed zimą pewnie poleci nowy zestaw.

E39 nie ma wcale złych zawiasów, są trudne w diagnozie, ale na fabrycznych częściach wytrzymują naprawdę sporo.