Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U kolegi w e90 z silnikiem N52 czasem wywala check, kontrolka na żółto wypełniona do połowy, po odczytaniu błędów pokazał 2A87 exhaust vanos, 2A99 crankshaft-exhaust camshaft, reference, 2A98 cranshaft-inlet camshaft, reference. Kiedy wywali check wystarczy zgasić auto, odpalić ponownie i jest spokój na jakiś czas. Przypuszczam, że padaja elektrozawory na vanosie ale może ktoś to potwierdzić ?
Krzysztof
Opublikowano
przyczyn moze byc wiele od elektrozaworow, poprzez czujniki i wal korbowy oraz glowice, czy czujecie utrate mocy ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie, nie ma zadnej utraty mocy, totalnie nic poza check na desce, auto normalnie ciagnie a po ponownym odpaleniu brak bledow na desce, w dme oczywiscie zapisuje jak wyskoczy check, tym sie sugerowalem
Krzysztof
Opublikowano

Generalnie masz problem z cisnieniem oleju

zamiast sie tutaj produkowac to ci podam service bulletin ktory obejmuje twoj problem :

SI B11 02 08

Engine October 2010

Technical Service

This Service Information bulletin supersedes SI B11 02 08 dated August 2010.

designates changes to this revision

SUBJECT

Power Reduction, FC 2A82 Intake VANOS and/or FC 2A87 Exhaust VANOS Camshaft Faults are Stored in DME

MODEL

E82 and E88 (1 Series) with N51, N52K and N54 engines produced from 1/2008

E90 and E91 (3 Series) with N52 engine produced from 3/2005 through 6/2006

E90, E91, E92 and E93 (3 Series) with N51, N52K and N54 engines produced from 7/2006

E85 and E86 (Z4) with N52 engine produced from 1/2006

E83 (X3) with N52K engine produced from 9/2006

E60 and E61 (5 Series) with N52, N52K and N54 engines produced from 3/2005

E70 (X5) with N52K engine produced from 10/2006

E71 (X6) with N54 engine produced from 1/2008

SITUATION

The “Service Engine Soon” (MIL) lamp is illuminated and a power reduction is clearly perceptible. This situation can occur after driving for some time with the engine already at full operating temperature. If the ignition is cycled, the engine then usually performs normally.

The following faults are stored in the DME:

2A82 VANOS intake – stiff; jammed mechanically

2A87 VANOS exhaust – stiff; jammed mechanically

3100 Boost-pressure control, deactivation – boost-pressure buildup prohibited (N54 only)

CAUSE

The VANOS faults can be caused by an insufficient oil pressure supply to the inlet VANOS adjustment unit. To effectively move the camshafts to the target positions in the specified time and under all engine conditions, sufficient oil pressure supply to the VANOS control pistons must always be available. When the engine operation requires that the VANOS quickly advance or retard the intake or exhaust camshaft, fault 2A82 or 2A87 may be set if the camshaft is “late”, or does not reach the target position. In this situation, engine power may be reduced and a check control message is displayed. The consequential fault 3100 can also be set in the DME fault memory as well.

PROCEDURE

Perform all applicable test plans for the faults stored. A mechanical restriction or electrical failure of the VANOS solenoid and/or the electrical circuit can cause insufficient oil supply to the VANOS assemblies as well. If the results of the test plans are inconclusive then proceed to step 2.

The oil filter cap insert may have been inadvertently removed during the vehicle’s last oil service. If this insert is not installed, it will result in non-filtered engine oil being supplied to the engine, thus possibly clogging or damaging the VANOS solenoids.

Replace both VANOS solenoids and change the engine oil and filter. Drive the vehicle to verify effectiveness. If this repair is inconclusive and the fault returns, continue to step 4.

If the oil filter cap is found intact, it is possible that the camshaft hook ring seals (3) have worn a groove into the camshaft bearing ledge (1), causing a drop in oil supply to the VANOS unit.

Camshaft bearing ledge

Intake camshaft

Hook ring seals

Note the deep grooves worn into the intake camshaft bearing ledge by the camshaft hook ring seals.

Acceptable camshaft bearing ledge – minor wear marks from the rotation of the camshaft are normal.

If the oil filter cap insert is found to be missing, then the entire oil filter housing cap must be replaced (refer to the EPC). If excessive wear to the camshaft bearing ledge is found, it is only necessary to replace the camshaft hook ring seals and the affected camshaft bearing ledge.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki, ten biuletyn widziałem wczoraj na innym forum. Myślisz, że nie warto inwestować w te elektrozawory ?? Olej jest ok, wymieniał jakieś 3 tysiące temu. Castrol edge 0w40, filtr chyba mann. Olej jest w połowie skali na wyświetlaczu, nie na maxa jak przeważnie, ja mam tak u siebie. Może to być powodem, że nie jest na maxa ?? Auto ma coś ok 100 tyś. km, ori przebieg... Można jakoś sprawdzić ciśnienie oleju istą, inpą ??
Krzysztof
Opublikowano
zawory trzeba przeczysc i podmienic i tak i tak bo moze pomoc potem masz czujniki (camshaft, cranshaft i mimosrednowy walka) oraz ta cala poezje ponizej ale moze sie skonczy na elektrozaworach. jezeli olej jest w polowie powinno bycok, jak mowlem o cisnieniu oleju mowilem podczas pracy bo to olej napedza vanosa a wiec po prostu jakis z elementow podaje zle dane. Przeczytaj dokladnie biuletyn :D

Moja La Bunia

DO E9x :

• 3 lata później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam.Podepnę się pod temat z takim zapytaniem(mimo że mam silnik N53) a mianowicie jakiś czas temu miałem błąd elektrozaworu vanos po stronie wydechowej (zacięcie mechaniczne).Olej wymieniłem,zawory wyczyściłem, pozamieniałem miejscami i problem znikł.Po przejechaniu około 3 tyś km i żadnych błędów ze strony elektrozaworów postanowiłem zamienić je z powrotem i zobaczyć co się będzie działo i tak jak wcześniej czyli silnik rozgrzany i czy to w trasie czy w mieście przy podjeżdzie pod górkę wywala błąd elektrozaworu po stronie wydechowej.Dziwi mnie że gdy był w miejscu zaworu ssącego to nie wyrzucał błędu ale chciał nie chciał obstawiam że jeden zawór do wymiany.I teraz pytanie takie czy jeżeli kupno to tylko serwis i oryginał czy są jakieś dobre zamienniki i czy wymieniać jeden czy obydwa? Widziałem zawory firmy febi,topran,vaico,prieburg i jakieś inne.Miał ktoś jakieś doświadczenie z zamiennikami i poleciłby coś czy darować sobie i zamówić oryginał?
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

mam e92 330xi z silnikiem n52, Od ponad roku czasu próbuję zdiagnozować problem. Mam podobne objawy jak opisał to Kris 1973 w linku https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic ... y#p1902880 .Tylko gdy samochód złapie temeperaturę, na postoju np na światłach, w korku, gdy obroty są poniżej 1000, po krótkiej chwili następuje ich skok i wywala check silnika i auto ma mniejszą moc. Błąd odczytany kompem-"vanos jammed mechanically" 2a87, po zamianie solenoidów błąd 2a82 i błedy sond lambda.

Najlepsze jest to, że auto jak postoi noc to jedzie od odpalenia z pełną mocą, dopóki nie złapie temperatury i nie postoi chwile na wolnych obrotach. Check potrafi też sam zgasnąć gdy jeżdzę przez kilka dni rano do pracy gdzie nie zdąży złapać temperatury. Zgaszenie pojazdu i ponowne odpalenie powoduje, że problem znika ale tylko do następnego postoju na światłach..

Pierwsza diagnoza rozciągnięty łańcuch rozrządu. Rozrząd wymieniony i dalej to samo. Przy okazji wymienione oba solenoidy. Następnie diagnoza, że silnik w środku zasyfiony i olej nie przestawia vanosa a wariator wydechowy na Iscie pokazywał wartość na granicy tolernacji, zalecono jego wymianę, zrobiłem już dwie płukanki i zalałem olejem Amsoil. Dalej to samo. Następnie pojechałem do magika http://bmwlab.pl/ który po diagnozie komputerowej stwierdził, że nie może o ileś stopniu obrócić wałka vanos i najprawdopodobniej źle łańcuch rozrządu został założony. Pojechałem na reklamacje rozrządu, sprawdzili, twierdzą, że wszystko z rozrządem w porządku - wszystko montowane na blokadach. Następnie miałem drobną stłuczkę, auto stało w warsztacie więc zleciłem wyjęcie kół vanosa i wysłałem je do regeneracji do firmy http://mehenker.com/pl, po poczytaniu forum myślałem, że to w nich jest problem. Koła wróciły do mnie zregenerowane ale to również nie pomogło. Ostatnio byłem na kodowaniu lampy, chłopak Istą posprawdzał mi vanosy, powiedział, że z nimi wszystko dobrze, powiedział, żebym zwrócił uwagę na disy, sprawdził, je kompem, działają ale przy przebiegu ponad 200 mogą się rozlecieć.

Ostatnim pomysłem jest to, że moge mieć problem z ciśnieniem oleju..

Czy ktoś z Was ma może masz jakiś pomysł, co mógłbym jeszcze zrobić by odzyskać radość z jady 272 koniami?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Kamil

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja napiszę, bo nikt inny tu udzielać się nie chce.

U mnie pomogła płukanka mała i duża oraz nowy olej Millers OIL 5W30. Auto od nowa odżyło - dzięki koledze z innego forum.

Ps. radzę również nie dodawać żadnych dodatków "uszlachetniających" do oleju.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dodam jeszcze, że zamiana elektrozaworów nie zawsze pomaga. Bywa,że błąd nie idzie za elektrozaworem.

Ale jeśli są błędy 2A87, 2A82 to elektrozawory na 90 procent do wymiany. Później czujniki, a następnie dalej w układ rozrządu.

Opublikowano
Wszystko jest napisane w necie. Po angielsku. Jeżeli nie jest to problem z elektrozaworami ani z ciśnieniem oleju, to kolejną rzeczą są wałki rozrządu które przekazują ciśnienie oleju do kół vanosa. Są wydrążone i olej płynie w środku. Bywały wadliwe uszczelnienia tych wałków jak i wadliwe głowice, co powoduje wycieranie się tych wałków i gubienie ciśnienia.