Skocz do zawartości

Opony po 50000km

fungous

Rekomendowane odpowiedzi

Sęk w tym ze w autoryzowanym serwisie maja tak ustawiona maszynę i wgrane ustawienia do geometrii ze auto nie musi być dociążone bo jest to od razu skorygowane.

Ma ktoś moze wydruk ze swojej geometrii z 530 gt ? Żeby można było to porównać z tym co ja mam

Jeśli Bmw to religia, to M5 jest Mesjaszem.

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

@jasiuq1 Ty masz napęd na wszystkie koła ?

Jeśli tak to nie za bardzo mi to pomoże bo ja mam napęd na tył i tylna skrętną oś a tam są jeszcze dodatkowe ustawienia ale dzięki za wrzucenie zdjęcia..

Jeśli Bmw to religia, to M5 jest Mesjaszem.

• 4 lata później...

Cześć. Mnie zrzeranie wew strony opony nakrylem 2 razy. Ostatnim razem po 30000km. A oto co znalazłem w manualu . „Najczęstszą przyczyną wszystkich uszkodzeń opon jest jazda ze zbyt niskim ciśnieniem. Ciśnienie może powoli spadać z czasem, co pozostaje niezauważone bez regularnych kontroli ciśnienia przeprowadzanych w krótkich odstępach czasu. Zbyt niskie ciśnienie napełniania początkowo prowadzi do zwiększonego zużycia ramion opony. Nawet spadek ciśnienia o 0,3 bara w porównaniu z zalecaną wartością (oznaczenie ciśnienia inflacji) może powodować znacznie większe zużycie w tym obszarze. Co więcej, ramię opony i ściana boczna są bardziej zgięte, co powoduje, że bardzo się nagrzewają. Podczas długich podróży z dużymi prędkościami temperatura może wzrosnąć do punktu, w którym widoczne są oznaki rozpadu opony, a w najgorszym przypadku opona jest całkowicie zniszczona. Konieczne jest zatem regularne sprawdzanie ciśnienia w oponie (co dwa tygodnie zgodnie z zaleceniami w podręczniku) i poprawianie go w razie potrzeby.

Poszczególne oznaki uszkodzenia ściany bocznej można przypisać do ostrego uderzenia w krawężnik. Przerwy na powierzchni bieżni są spowodowane jazdą po przeszkodach o ostrych krawędziach. Oba są złe, ponieważ mają zbyt niskie ciśnienie w oponach.

Poszczególne lokalizacje o silnie zużytej głębokości bieżnika można zwykle przypisać ciężkiemu hamowaniu lub zatrzymaniu przy zablokowanych kołach.” . Także sprawdzajmy ciśnienie opon regularnie.