Skocz do zawartości

[e60][530d] Automat nie wbija 6-tego biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na poczatku przepraszam za zle sformułowany poprzedni tytul watku

Mam nadzieje ze teraz jest poprawnie :)

Mam problem ze skrzynia automatyczna

Normalnie przy spokojnej jedzie w trybie D zmienial biegi przy ok 1800obr/min i jadac 100km/h mialem 1400 obr/min czyli chyba bieg 6. Dzis jadac z zona do sklepu zauwazylem ze biegi zmienia przy ok 2000obr/min i jadac 100km/h mam ok 1800obr/min chyba bieg 5. Niestety mimo przyspieszenia aby obroty wyszly poza 2000 automat nie chce zmienic biegu na wyzszy. Niewiem na jakim biegu jade bo niestety nie jest to pokazane na wyswietlaczu. Dodam ze juz wczesniej mialem taki przypadek, wykonalem reset skrzyni (ten trik z kickdown) i wszystko wrocilo do normy ale widze ze problem znow sie pojawil. Gdzy biegi zmieniam manualnie wszystko dziala (tzn zmienia wszystkie biegi)

Co sie dzieje?

Czy ktos juz mial taki przypadek??

Podczas wymiany oleju w silniku sprawdzalem olej w skrzyni i jest stan (po odkreceniu korka zaczal wyciekac)

Automat nie sprawia zadnych innych problemow

Opublikowano
A to ciekawe. Pojezdze jakis czas i zobaczymy czy wszystko wroci do normy. A tak wogole to ile moze trwac takie dopalanie i moze mu jakos pomoc w tym (np pocisnac troche samochodzik) bo z reguly to jezdze delikatnie (zona i syn na pokladzie)
Opublikowano
Cisnąć nie musisz. Wystarczy 10-15 minut płynnej jazdy z prędkością powyżej 90 km/h. Jeżeli auto jest sprawne DPF w tym czasie się wypali. Możesz w ukrytym menu wyświetlić podgląd temperatury. Podczas wypalania powinna ona wzrosnąć o 3-4 stopnie.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Mam podobny objaw lecz utrzymuje sie caly czas.W sensie ze muszę rozpędzić auto powyżej 100 aby wrzuciło 6 bieg.Mam dpf,ale chyba caly czas sie nei wypala,na disie cisnienei jest w normie