Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien troche dziwny objaw.

Otóż po solidnym rozgrzaniu auta (jazda w mieście przez około godzinę)

zaczyna szarpać przy ruszaniu. Tak jakby była uszkodzona tarcza sprzęgła - jakby "brało" nierówno. Często jest tak, że aż cała karoseria się trzęsie (i ja ze złości przy okazji). :evil:

Po ostudzeniu wszystko działa jak należy.

Nie dzieje się tak podczas jazdy w trasie (pewnie kwestia chłodzenia).

I jeszcze jedno, czy jest zimny czy ciepły zanim wrzucę jedynkę czuć jest delikatne puknięcie.

Czy ktoś miał podobny przypadek ?

przebieg 307 tys (czy coś było robione - nie wiem :? )

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
Opublikowano

ja mysle ze to sprzeglo prawdopodobnie tarcza moze ja przegrzales i jest krzywa ewentualnie docisk zuzyty , kolo zamachow by ci klekotalo niemilosiernie.

pozdr

Opublikowano

Jak dla mnie, to opisujesz typowe dolegliwości przy "wyklepanych" sprężynkach na tarczy sprzęgłowej (tzw tłumik drgań skrętnych), drugą przyczyną może być zacinające się łożysko oporowe. Poza tym, musisz mieć trochę luzów na odcinku skrzynia biegów - most, które to luzy potęgują opisane przez Cieboie zjawisko.

Pzdr,

Opublikowano

W tym modelu raczej nie ma sprężynek na tarczy sprzęgła :wink:

Najgorsze jest to, że ciężko to komuś pokazać, bo trzeba zdrowo rozgrzać - właśnie co się rozgrzewa :shock:

Zauważyłem też że to "puknięcie" prze włożeniem biegu słychać też przy innych biegach - jak już jadę.....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chyba jest coś co zastępuje tłumik drgan skrętnych i właśnie to nawaliło myślę że objaw może się nasilać także przez zużyte poduszki pod silnikiem :(
Opublikowano

Zauważyłem też że to "puknięcie" prze włożeniem biegu słychać też przy innych biegach - jak już jadę.....

to na 100% są luzy na wale i pewnie od razu na półośkach. Najłatwiej sprawdzić - podnieś samochód i złap za wał i lekko nim poruszaj - zapewne wyczujesz lekki luz - tak samo na półosiach. Jak jest nieduży to spox, można z tym jeździć, zresztą ja nauczyłem się jeździć nie powodując pukań :D odczekaj ułamek sekundy dłużej od wcisnięcia sprzęgła do wrzucenia biegu - wał się ułoży i nie puka....

jeszcze jedna możliwa przyczyna to tuleje tylniej osi, jak są wybite to też może tak pukać, koszt ich z tego co pamiętam ok 80zł szt - ale mogę się mylić. Jeśli chciałbyś natomiast doprowadzić układ przeniesienia napędu do porządku - to już trochę większa kasa, chyba sam wał z tymi wielo... cośtam :mrgreen: (na których robią się luzy) to chyba ok. 600-800 stów - i nie pamiętam teraz nawet nówka czy używka.

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Moim zdaniem kończy sie tarcza sprzęgła -ślizga się - i tak bym obstawiał.

Zawsze można przypalic sprzegło - zaciągasz reczny, big 1 i jazda - jeżeli podczas tego zabiegu furka nie zgaśnie oraz zaśmiedzi - oznacza ze tarcza się kończy-po takim przpaleniu drgania podczas rusznia na jakiś czas powinny ustapić (to doświadczenie z mojej osobistej BMW ;)

Daj znaka po naprwie.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Kurcze , ja mam dokaldnie tak samo u siebie. Identycznie jak opisuje kolega. Jak wsiadam rano w fure jest wszysko ok, ale jak posmigam z godzine w korku to sprzeglo roznie lapie i oczywiscie to lekkie pukniecie tez slysze czasem (jest ono bardzo cihce i wymaga wsluchania sie). Na trasie tez jest wszystko w porzadku. Sam zachodizlem w glowe co to moze byc. Bylem nawet u mechanika ale powiedzial ze wszytsko ok i sprzeglo sprawne na 100%. Ale wtedy jak do niego jechalem nie bylo korkow :/
Opublikowano
Moim zdaniem kończy sie tarcza sprzęgła -ślizga się - i tak bym obstawiał.

Jakby się tarcza kończyła to chyba cały czas bym miał taki objaw, a nie tylko po nagrzaniu..... ale hgw :doh:

Oczywiście że dam zać co było....... jak tylko się dowiem :8)

Opublikowano
Nie prawda i tu się mylisz - własnie po nagrzaniu na początku tarcza daje o sobie znać.
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg