Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem posiadaczem bmw e46 2.0d 136km i ma kilka pytań i z góry liczę na odpowiedz

1 mam problem ponieważ wentylator mi się nie włancza i podłonczałem komuter i wyświetlił się błand: brak komunikacji z wentlatorem i podejrzewam że to kabel sterujący jest padnięty i chce go sprawdzic tylko nie wiem który pin sprawdzić a nigdzie nie mogę znaleść schematu jakby ktoś mógł mi morze podesłać schemat lub zdjecię by sprawdzić czy kabel ma przejście :D

Opublikowano
W takich sytuacjach to zazwyczaj jakiś przewód od sterownika sie utlenił. Bierz do ręki i lekko pociąg to zobaczysz czy to Cie dopadło

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

no właśnie chodzi o to że przy sterowniku jest wszystko ok i chce zobaczys czy ma przejście od samego komutera silnika tylko nie wiem który to pin jest w komputerze i był bym wdzięczny jakby ktoś mi powiedział jak mam znaleść ten pin :) :)

?

Opublikowano

Witam

Przeczytaj raz jeszcze swój ostatni post, po co ci sprawdzać czy jest przejście do sterownika silnika skoro twierdzisz że przy sterowniku wentylatora wszystko jest ok. Przy wentylatorze masz dwa grube przewody prądowe + i - no i cienki przewód gdzie dochodzi masa podawana pwm. Uruchom zimny silnik i zmierz multimetrem napięcie pomiędzy tym cienkim przewodem a + wentylatora, jak bedziesz miał ok 7 Volt tzn że uszkodzony jest sterownik wentylatora, co jest cczęstym problemem w bmw

Pozdrawiam

.