Skocz do zawartości

Znikajacy plyn chlodniczy 320d m47n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Stalem sie szczesliwym posiadaczem BMW E46 320d 150 km 2002r. Samochodem przyjechalem na kolach 350 km trasy bez zadnego problemu, ale po przyjechaniu do domu i rozpakowaniu sie po trasie zauwazylem z 5 kropelek jakiegos plynu pod zderzakiem, pomyslalem ze to woda od klimy, wiec nie dochodzilem... Na drugi dzien zauwazylem ze ta mala plamka zostala na chodniku, wiec to nie byla woda. Po kilku dniach zaswiecila mi sie kontrolka dolania plynu chlodzacego, plyn dolalem, ale zauwazylem ze go troche ubywa ze zbiorniczka po kazdej jezdzie, ale niestety nie widac teraz plamek pod zderzakiem i nie moge nawierzyc ew. wycieku. Mozecie mi podpowiedziec w czym szukac przyczyny? Moze sa w tych silnikach jakies mankamenty np z kroccami? Czytalem troche na ten temat lecz nie znalazlem odpowiedzi...

Dodam ze z samochodem sie nic nie dzieje, tzn nie kopci, nie dymi, ma kopa, ladnie rowno chodzi silniczek.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do sprawdzenia zbiornik, bo lubi pękać, tak jak i obudowa termostatu, chłodniczka spalin.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie, żadna filozofia, podstawowe umiejętności i klucze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

A plynu nie trzeba spuszczac?

Rozumiem zeby sprawdzic szczelnosc chlodnczki to odkrecic metalowa rurke i zobaczyc czy w srodku nie ma plynu? Czy calkiem ja zdemontowac?

Opublikowano

w chlodniczce spalin ma byc plyn, ma byc ona cała wypelniona plynem, ocywiscie w czesci do tego przeznaczonej, bo w drugiej ida spaliny

wytrzyj wszystko dokladnie, przejedz sie, dogrzej dobrze motor aby uklad cisnieniowy złapał ciesnienie, otwórz maske, zdejmij osłony silnika i patrz gdzie cieknie na odpalonym silniku najlepiej

nie wiem co innego mozesz zrobic....

ewentualnie troche fusów i mozna wróżyć gdzie cieknie :roll:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Sprawdzalem na rozrzganym silniku z czego moze cieknac, ale jak pisalem nic nie widac, zadnych plam itd.

Moze zaslepic chlodniczke na rurkach od stronu EGRu i kolektora wydechowego i w tedy zobaczyc czy plynu nie bedzie ubywalo? Podobno nadaje sie do tego moneta 1 zl lub wyciac uszczelke z puszki o takim ksztalcie? Bo w jaki inny sposob mozna ja zdiagnozowac?

Dodam ze przy odpaleniu zimnego motoru pusci bialego dymka.

Opublikowano

Po dziesiejszym glebszym sprawdzeniu okazalo sie ze mam wycieta chlodniczke...

Mam zmieniona rurke od egr na bez chlodniczki i zmieniony waz od ukladu chlodzenia.

Zastanawia mnie jedna rzecz, na trojniku od ukladu chlodzenia mam jedno wolne miejsce na grubosc palca na jakby przewod od chlodniczki, czy nie powinno byc to jakos zaslepione? Nie widac zeby plyn z tego lecial, wiec byc moze jest to jakos zaslepione od srodka trojnika?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Były wersje bez chłodniczki, daj foto to zobaczymy jak to wygląda.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Mialem zabrudzony jakby w jakiejś mazi krociec od termostatu przy pompie wody, jak narazie umylem go preparatem do silnikow i bede go obserwowal.

Zdjecia zrobie jutro.

Pablo mozesz przyblizyc swoj problem? Tez Ci uciekal plyn?

Opublikowano
Dokładnie. Tylko u mnie w takiej ilości, że dało się zauważyć na ziemi. Pompa wody miała konkretny luz na wirniku i wszystko ciekło po bloku.
Sprzedam:
Opublikowano

Przy obudowie termostatu nie widac zadnych zaciekow, wiec wydaje sie byc wszystko ok.

Zaslepilem ten wylot na trojniku co idzie oryginalnie do chlodniczki spalin sruba 12' i to byl powod :)

Nie wiem czy jest to tak oryginalnie zrobione, czy zostalo to zle zaslepione przez kogos, ale od momentu wkrecenia tej sruby plynu nie wycieka ani grama :)

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Wracam do swojego problemu z znikajacym plynem ;/ Raz na miesiac musze dolac ok 1l plynu...

Co juz zrobilem:

-wymienilem zbiorniczek orygianlny BMW + kilka oringow na przewodach

- nowy korek 1,4 bara

- nie mam chlodniczki spalin

- zauwazylem ze samochod dymi na bialo jak jest zimny, chwile sie rozgrzeje i jest wszystko ok.

- mocy nie brakuje

- oleju nie przybywa

Nigdzie nie widac zadnego wycieku, silnik moze pracowac na postoju nawet pol godziny i nic, nawet kropla nie spadnie.

W czym szukac jeszcze problemu ;/

Pozdrawiam

Opublikowano
- zauwazylem ze samochod dymi na bialo jak jest zimny, chwile sie rozgrzeje i jest wszystko ok.

Musi płyn powoli naciekać przez noc i po uruchomieniu się wypala. Obstawiałbym małą nieszczelność na uszczelce pod głowicą.

Nigdzie nie widac zadnego wycieku, silnik moze pracowac na postoju nawet pol godziny i nic, nawet kropla nie spadnie.

Bo się wypala w cylindrach.

Opublikowano

Prawde mowiac na wyzszych obrotach nie trzymalem, tylko na postoju pracowal z 20 min i zadnej kropli pod spodem...

A co powiecie w ostatecznosci na uszczelniacz do chlodnic w plynie? Wiem ze to zlo ostateczne, ale podobno w plynie nie zapycha kanalow...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:shock: :nienie:

Sprawdziłeś pompę wody jak kolega pisał? Nie ma cudów, znajdziesz przyczynę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Przy przyjrzeniu się widać że wyciek jest przez pompę wody lub termostat, tylko nie wiem czy z tego czy z tego.

Wyciek widać jak pasek wieloklinowy delikatnie rozrzuca płyn po bloku silnika, widać to dopiero po zdjęciu paska...

Pompa wody ma delikatny luz, i delikatnie szumi, za to nie widać żeby obudowa termostatu była gdzieś pęknięta.

Opublikowano
Taki wyciek to jak sam nie jesteś w stanie zobaczyć to do warsztatu bo tu na forum to nic nie widzimy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagraj film z tym luzem i szumem, bo "delikatnie" to pojęcie względne; warsztat do niczego nie jest potrzebny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

również podłacze się pod temat... płyn zalany na maximum..auto przepalone dwa razy tzn odpalone..pochodziło 10 minut gasze...za 2 dni sprawdzam płynu i już go ubyło trochę bo wskaznik co wystaj jest na deczko niżej niż między min a max.... wycieków nigdzie nie ma...cały silnik sprawdzony...ani grama żadnego wycieku z żadnego elementu w silniku....

tzn cały silnik wszystkie śrubki itp 0 wycieków.. skrzynia,dyfer no nigdzie kompletnie nawet ZAPOCENIA nie ma

Opublikowano

Pront witaj !

Fajny opis zrobiłeś ale nigdzie nie widzę pytania ???

Czy pytasz dlaczego Ci ubyło płynu ? Może się tylko do końca odpowietrzył ? Dolać i pojeździć trochę i dalej obserwować, tak przez tydzień dwa i dopiero po tym czasie zacznij się martwić.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.