Skocz do zawartości

Bmw e60 3.0 D jaki diesel najlepszy???

Michal2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam w planach kupno BMW e60 i interesuje mnie tylko 3-litrowy DIESEL.Wiem że jest ich aż 9 odmian czy jakiś fachowiec może coś doradzić,3.0 (218KM) 3.0 (231KM) czy może jeszcze jakiś inny model.

Chodzi mi o to żeby był żywotny i żeby dawał ''RADOŚĆ'' z jazdy :D

Poliftowy to jest 3.0d 235 km, 231 km był montowany od 2005 do 2007 roku przed liftem E60. Po lifcie wraz z niewielkim wzrostem mocy montowano nowszą skrzynie z elektronicznym sterowaniem 6HP28 mogącą przenosić moment do 700 Nm. Jeżeli jesteś fanem prędkości i mocy to szukaj 535d po lifcie 286 km z mocniejszą skrzynią biegów.

Silniki 3.0d 231 i 235 km różnią się od wcześniejszego 218 km tym, że mają blok z aluminium, starsza konstrukcja żeliwny. Nowsze silniki mają szereg zmian min. poprawione (wzmocnione) ośki i klapki w kolektorze ssącym.

kolektor wydechowy z 235 jest juz niepekajacy z tego co wiem i klapki sa cos tam poprawione, ze niby nie wpadaja ale nadal jest problem wyciekow przy kolektorze dol.

235ps ma wtryski od 286ps ale to raczej wiele nie zmienia... zdaje sie ze wg parametrow przynajmniej poliftowe troche mniej pala... wsio

wersje 535 w budzie e60 nie wystepuja z manualu i xdrive (to ogranicza wybor troche konf auta).... wsio

535 a 530 rozni sie przede wszystkim turbina (535 na je 2: mala i duza) co dodaje skrzydel auto w wyzyszych obrotach.... wszystki 530 nawet czipowane na maderfakre beda mialy max moc w okolicy 3600obr i pozniej bedzi im moc spadala bo te nie wydala z pompowaniem...

LCI (czyli 235 i 286ps) na troche inne swiatla i ogolnie elektronike + drobiazgi plastikowe pozmieniane

Wsio

PRzemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.