Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

mam problem natury olejowej w bmw e46 n42b20 2003r. Otóż żre mi olej. Od czasu do czasu coś lekko zakopci.

naszukałem się naczytałem wiele o tym problemie i wychodzi na to, że trzeba by było wymienić separator oleju. Dodam, że na odpalonym silniku gdy wyciągnę bagnet zatkam palcem to czuć lekkie ssanie.

Z wymiana może dałbym sobie rade lecz to moje pierwsze auto niedawno kupione to przez szacunek do niego nie wezmę się za to sam :norty:

Jak to wygląda cenowo na jaki wydatek się przygotować?? Chciałbym wymienić tą odmę kompleksowo tzn ze wszystkimi przewodami od niej.

Jechac do serwisu czy nie ma aż takiej potrzeby?

Opublikowano

Jak już w życiu grzebałeś pod maską to wymiana odmy będzie dla Ciebie prosta.

Ja wymieniałem samą odmę , koszt około 200zł.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

no to wyjdzie mnie ze 500 zł jesli bym chciał przewody powymieniac troche sporo.

A czy to pomoże cos przy moich objawach??

czy sie okaże dopiero po wymianie?

Opublikowano

Bartek , jak długo odma nie była wymieniana to i tak ją należy wymienić (50-60tys) a przewody to też mogą być skruszałe i jak zaczniesz nimi manipulować do Ci mogą pozostać w ręce.

troche sporo.

Ja też uważam że za kilkanaście centymetrów rurek co pewnie przychodzi z Chin tak drogo sobie liczą, ale nikt Ci nie doradzi abyś zakładał wąż ogrodowy i powiązał to drutami.

Czy Ci pomoże ? na wszystko to nie ale odnośnie odpowietrzania tak i przynajmniej odpadnie Ci ryzyko że w zimie Ci zamarznie.

..........................................................................................

Opublikowano

troche dużo lecz właśnie nie ma co oszczedzac wymienić raz a dobrze. Czy była wymieniana to nie mam pojecia kupiona od niemca, aa jakos niemiecki strasznie mnie przeraża nie byłem w stanie popatrzeć i zgłębić dokładniej papiery od niej. Auto mam dopiero 7 dni.

W poniedziałek wybiore sie do serwisu Bmw zobaczymy co powiedzą.

A jakiej firmy polecacie olej 5w30? czytałem że motul jest dobry i nawet castrol

Opublikowano
jakiej firmy polecacie olej

Hmm... każdy sprzedawca będzie chwalił swoja markę oleju co na niej ma większe upusty ale wszystkie uznane marki maja oleje spełniające normy BMW wystarczy sprawdzić które takie spełniają w ich wyszukiwarce. Trzeba kupować ze sprawdzonego źródła bo są podróbki .

Jak będziesz w serwisie to sobie wszystko zapisz co Ci powiedzą bo połowę zapomnisz albo coś ci się pokręci bo z wiekiem auta to połowę rzeczy jest do wymiany ale są to rzeczy pilne albo i nie.

Dobrze by było podpiąć do kompa z odpowiednim programem do BMW i nie tylko zczytać i pokasować błędy ale i zrobić diagnostykę podczas jazdy.

Opublikowano
ii otóz byłem w serwisie za wszsytko tzn czesci i robocizna zawołał cos koło 900 zł, z tym że ma wymienic odme, aa przewody ma najpierw posprawdzać i jezeli sa do wymiany to wtedy bedzie wymieniał wiec cena jest elastyczna. Zapytał sie o objawy jakie występują (kopcenie i zarcie oleju). Powiedział, że bardzo możliwe przez tą odme. Umówiony jestem na piątek.
Opublikowano

Powiadasz

czesci i robocizna zawołał cos koło 900 zł

Hmm... Sama odma 180 max 200 zł robocizny dla mechanika 30 minut a mnie zabrało 60 minut bo sprawdzałem inne rzeczy a przewodów nie wymieniałem bo były dobre.

To ile w tym warsztacie będzie kosztować wymiana termostatu gdzie jest makabryczne podejście , 2000zł ?

jak oddasz im auto to chyba poczekasz tydzień bo po sprawdzeniu uznają że jednak trzeba wymienić przewody i je zamówic.

Sorry że ironizuję ale jakieś mam mieszana uczucia.

Podeśle ci linka abyś zobaczył jak sie wymienia odmę .

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=22699

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
On ma n42b20 a nie m47n, więc temat mu się nie przyda..odma z przewodami do jego silnika to 500,- a wymiana oleju z wszystkimi filtrami uzbiera się 400,- więc kwota 900,- jest w sam raz :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
właśnie otóż to przy tym silniku trzeba zdejmowac kolektor ssący, a ze nie chce niczego popsuc w mojej nowej starej bmce to oddaje ja do fachowców. Może później jak ją będę miał dłużej to więcej będę się nią bawił narazie niech ja zdrobia bo roche mnie denerwuje ten problem
Opublikowano
Maniek masz rację , napisałem trochę z automatu .

Opublikowano

no to w piątek odebrałem auto wymienili tylko odme. Okazało się, że była peknięta membrana wewnątrz.wyniosło mnie 500 zł.

wczoraj troche pojezdziłem i przy mocniejszym ruszaniu jeszcze puści bąka ale myslę, ze troche kopcenie zmalało