Skocz do zawartości

e46 318CI, problem z odpalaniem. Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od roku borykam sie z problemem odpalania mojego auta. Silnik n42 a w nim instalacja lpg stag 200. Samood dobrze jedzie na benzynie jak i lpg. Niestety z rana nie moge go niekiedy w ogole odpalic. Silnik kreci, niekiedy za 3 lub 20 razem odpala a niekiedy w ogole. Bylem w mobil klimat w Katowicach, gdzie gosc ma z 10 bmek dziennie do zrobienia i powiedzial, ze sprawdzal rozrzad i jest ok nie ma zadnych odchylen, akumulator mam nowy, swiece wymienialem pol roku temu, wymieniona przeplywka, cisnienia paliwa OK, kompresja OK, na kompie nie wywala zadnego bledu, wtryski OK, cewki OK, wszystko OK! Niestety nic nie pomoglo.... Jedynie zostala mi jeszcze do sprawdzenia instalacja gazowa (podejrzenie, ze zakloca ona prace jednego z czujnikow i powoduje blad w komputerze- tak powiedzial mechanik). Mial ktos juz taki przypadek? Bylem u 2 mechanikow i nikt nie jest w stanie mi pomoc....

p.s na rozgrzanym silniku jak bym chcial znow go zalaczyc ponownie po np godzinie przerwy od ostatniej jazdy pali na dotyk.

Opublikowano

No bez jaj !

Do odpalenia jest potrzebne :

1. Paliwo

2. Tlen (powietrze )

3. Iskra podana w odpowiednim momencie

4. I jakieś tam sprężenie w cylindrach

Hm... jak dobry mechanik nie wyczaił to by znaczyło że w tym czasie jak on robił diagnozę auto było sprawne ? a możne to robił na ciepłym ?

A może kostka w stacyjce ? ale kostka w stacyjce to by Ci jednakowo na zimnym czy gorącym dawała problemy.

A jak odpalasz i masz problemy na na czym na benzynie ? czy na gazie też ?

Bo jak tylko na benzynie to może po dłuższym postoju układ Ci sie zapowietrza .

Na noc zaparkuj z górki i rano zobacz jak pali .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Zawsze startuje z benzyny, na gazie jak jest cieply to tez sa problemy.... przed chwila musialem krecic 10 razy zeby odpalic. Mechanik zrobil adaptacje komputera i zapalal tylko na bezynie i podobno za kazym razem na dotyk zapalal i powiedzial, ze mam pojezdzic 2 dni na benzynie i zobaczyc co sie bedzie dzialo, lecz ja od razu przelaczylem na gaz i po 2 godzinach od powrotu juz mialem problemy z odpalaniem. Podczas krecenia silnikiem po odpaleniu jakims cudem silnik chodzi bardzo nierowno i faluja obroty. Dopiero po dodanoiu gazu wszystko sie stabilizuje i jest OK.