Skocz do zawartości

E39 530dA M57 odpowietrzenie skrzyni korbowej

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Zauważyłem całkiem spore ilości oleju które zbierają się w rurze odpowierzenia skrzyni korbowej, która następnie łączy się z dolotem turbo.

Separator ma 1,5 roku, a ostatnio wymieniałem wkład separatora. Staram się robić to co drugą wymianę.

Na łączeniu rury odpowietrzenia i dolotu, zbiera się olej, który następnie kapie sobie na poduszkę i osłonę silnika. Nie jest to zatrważająca ilość, bo na miarce nic nie ubywa... ale wkurza mnie to.

Prawdopodobnie spora część tego oleju trafia też do turbiny.

Czy macie może jakieś patenty żeby odprowadzić nadmiar oleju ?? Może sitko jakieś czy coś...

Można coś z tym zrobić ?

Zdaję sobie sprawę, że to opary olejowe, ale z czasem oleju zbiera się tyle że syfi na poduszke silnika. Jak to uszczelnię, to wszystko będzie szło w turbinę... to pewnie też nie najlepsze rozwiązanie.

W silnikach WV można było wyciągnąć wąż, i zakończyć go np butelką w której zbierały się opary olejowe i nie szło to ponownie w obieg...ale wolałbym uniknąć takiego drutowania u siebie.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te ilości oleju które idą w dolot nie są jakieś strasznie duże, także ja bym to osobiście uszczelnił żeby nie lało po silniku i jeździł :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie tak sie skończy.

Narazie wszystko poczyszczone przy wymianie poduszek

Zobaczymy na ile bedzie syf

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...