Skocz do zawartości

Montaż poduszek powietrznych e36 compact.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie odnośnie poduszek powietrznych do bmw e36 compact. Chodzi mi o instrukcje jak załozyc poduszkę od strony pasezera( tylko tą chwilowo posiadam)Drugie pytanie to gdzie znajduję się sensor airbag który chcę wymienić. Dodam iz poduszki powietrzne w drzwiach są sprawne.Z góry dziękuje za odpowiedz i Pozdrawiam Kamil
Opublikowano

Witam mam drugi problem z czujnikiem otoż wykręciłem ten pod fotelem.Dowiedziałem się iż jest jeszcze jeden w okolicy wajchy od hamulca ręcznego jest to sensor a pod tylnia kanapa czujnik i to się czymś rózni? Po odpięciu tego czujnika pod tylnia kanapą nie świeći mi się juz kontrolka od poduszek. w załączeniu przesyłam zdjęcie na jednym jest przekażnik który wykręciłem z pod tylniej kanapy a na drugim sensor który dostałem i prosiłbym aby i ktoś wyjaśnił czy ten przekażnik ma zostać po tylnim siedzeniem czy mam tylko wymienić ten sensor(ten który jest na zdjęciu jest sprawny) z góry dziękuje za odp i Pozdrawiam

wstawiam link do zdjęcia z czujnikiem który wykręciłem z pod tylniej kanapy i ten sensor ,który dostałem.

http://zapodaj.net/6a1b7fd61df22.jpg.html

Opublikowano

Zaznaczę na wstępie że nie wiem jak to wygląda w tym aucie bo nigdy przy poduchach w compackcie nie grzebałem, ale może coś pomoge

1. Sprawdziłem numery części i sterownik który masz na zamianę jest do E34! Raczej nie będzie pasował, widać na zdjęciu że jest inny a nawet jeśli by podszedł wtyczką to nie wiem czy ryzykowałbym wpięcie wiedząc ze nie jest do tego auta

2. Odpinasz akumulator przed zabawą z poduchami?

3. Akurat mam wyciągnięty schowek pasażera, Pytałeś wcześniej jak wyjąć poduszkę pasażera, wygląda na to ze jest osadzona na dwóch dużych śrubach, próbowałeś?

4. Napisz czemu przy tym dłubiesz? Masz wywalone poduszki po strzale ?

Opublikowano

Witam tak odpinałem akumulator.

Zakupiłem poduszkę powietrzną pasażera wraz z tym czujnikiem (sensorem) co na zdjęciu.

Grzebe przy poduszkach dlatego ze przywaliłem w słup energetyczny poduszki na konsoli wystrzeliły ( w drzwiach tylko zostały)

Opublikowano

Ok, to pewnie chcesz zeby poduchy działały w przyszłości a nie tylko były :)

Ten sterowniki co masz są od poduszek bocznych! Czyli twój ster. wraca na miejsce, a ten od E34 do handlarza.

Podaj numer części z poduszki pasażera którą masz na wymianę, albo sprawdź sam na realoem.com czy pasuje

Spróbuj znaleźć kogoś z kompem bo po omacku może być cieżko to zrobić.

Opublikowano
Witam czyli podsumowując sterownik który wyciągłem z pod tylniej kanapy wraca na swoje miejsce( jak go nie ma przynajmniej nie świeci się czerwona kontrolka od poduszek) Ten airgab sensor co mi przysłali rozumiem ze do niczego się nie nadaje. teraz muszę wyciągnąc ten senror który jest gdzieś w okoliach rączki do hamulca ręcznego? I wtedy zakupić taki sam sensor o tych samych numerach? Taki numer znalazlem na poduszce pasazera która dostalem: MA8100J11611 Nastęony to: 20034660 BMW 5081467575
Opublikowano

Te numery co podałes nie pasują, powinny mieć 11 lub 7 cyfr

Poprawny numer poduszki pasażera do compacta to 72128244986

Sprawdź czy coś takiego tam widnieje, zobacz tez na starej poduszce jeśli jeszcze.

Poszukaj kogos z kompem bo naprawde nie wiadomo co masz do wymiany, na pewno poduchy a reszta moze być ok.

Ewentualnie znajdz kogos z całym compactem i przekładaj po jednej części :)

Opublikowano

Ja po latarynce jak wystrzeliły dwie poduszki wymieniłem obie poduszki, skasowałem błędy i na tym się skończyło...

poduszka pasażera http://allegro.pl/bmw-e36-compact-poduszka-powietrzna-pasazera-i4485035014.html

poduszka kierowcy http://allegro.pl/bmw-e36-compact-poduszka-powietrzna-kierowcy-i4469965382.html

żadnego więcej sterownika nie dotykałem, nie kupowałem.

Zaślepkę rozumiem że chodzi ci o klapę poduszki pasażera... nie pamiętam jak się montuje bo robiłem to ponad 6 lat temu ale jest ona chyba na jakiś zatrzaskach, i taśmę trzeba tak zamontować żeby klapa otwierała się na szybę a nie żeby dostał nią pasażer.

Opublikowano
Witam dziękuje za linki. Mam taką samą poduszkę od pasazera zamontowałem juz jednak nie podłączylem. Co do drugiego linku to taka poduszkę zamowie jednak troszkę tańsza..:) z tego co się orientuje muszę wymienić matę zajętości pasazera ponieważ boczna poduszka mi wystrzeliła chociaż nikt z boku nie siedział. Zastanawiam się też na wymianię taśmy na kierownicy. co do czujników tak jak kolega wczesniej pisał włoze na swoje miejsce ten przekażnik pod tylnimi fotelami jednak narazie mi się z tym nie spieszy chociaż nie świeći się kontrolka czerwona. Jutro postaram się wyciągnąc ten sensor który znajduję się w tym tunelu.
Opublikowano
Ja pierwszy lepszy link podałem, nie żeby najtańszy... mówisz że masz matę zepsutą i ci dwie poduszki wystrzeliły, a jak ci się kontrolka poduszki zachowuje po odpaleniu samochodu? Gaśnie ci od razu czy po minucie? Znaczy chodzi mi jak się przed wypadkiem zachowywała.
Opublikowano
Witam kontrolka od poduszek od po przekreceniu zalonu w pozycję pierwszą(gdzie tylko pokazany jest licznik kilometrów) już jest zapalona po odpaleniu samochodu jak się nie mylę gaśnie ona na monet i za chwilę się dalej pali i już tak caly czas.Pozdrawiam.
Opublikowano
Witam kontrolka od poduszek od po przekreceniu zalonu w pozycję pierwszą(gdzie tylko pokazany jest licznik kilometrów) już jest zapalona po odpaleniu samochodu jak się nie mylę gaśnie ona na monet i za chwilę się dalej pali i już tak caly czas.Pozdrawiam.

Ale ja pytam jak sie kontrolka zachowywala PRZED wypadkiem.

Opublikowano

Pytam dla tego że:

Mam E36 po wystrzeleniu poduszek obu (była pasażerka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) i po czasie pewnym od naprawy zaczęła mi się zapalać kontrolka airbag, ale po minucie gaśnie (na kompie błąd maty)

Mam E46 (na kompie błąd maty) kontrolka świeci cały czas... i jestem ciekawy czy w razie w wystrzelą obie czy nie wystrzelą wcale.