Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam e90 LCI z 2010 (Bi-xenon, ringi). W idrive mam aktywną opcję Welcome lights. Problem w tym, że opcja ta nie działa, tzn przy otwieraniu i zamykaniu auta nic się nie dzieje. Wczoraj zauważyłem, że jeżeli zostawię włączone światła (ostatnia pozycja na przełączniku) to wygląda to tak jakby działały, czyli przy otwieraniu auta zapalają się stopniowo ringi i tylne światła. Czy wszystko jest w porządku, tak to ma działać, nie powinno być aktywne też na pozycji "0"?

I tu drugie pytanie, na przełączniku mam 3 pozycje a nie 4, jak czasem widzę na zdjęciach. Nie mam pozycji "A". Pomimo tego na pozycji 0 świecą się drogowe ringi i tylne lampy.

Edytowane przez Depson
Opublikowano

Wszystko wygląda ok, welcome lights dzialaja tylko w pozycji swiatel ON lub Auto. Dziwne, że nie masz czujnika zmierzchu i funkcji auto przy bixenonach, pierwsze slysze...

Czy ktoś nie dokładał xenonów w Twoim aucie? W pozycji 0 maja sie swiecic DRL, ale nie drogowe, no chyba ze ktos cos pomieszal z kodowaniem, ale wygląda na to, że masz lampy pewnie xenon, dołożone i FRM, który tych świateł nie obsługuje.

Podaj VIN to CI powiem.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Mam fabryczny bixenon, który wychodzi z VIN (A792282) i właśnie bardzo mnie dziwi ten przełącznik. Na pozycji 0 po odpaleniu silnika świecą się ringi i tył (ringi dużo mocniej niż na pozycji środkowej czyli postojówkach).
Opublikowano
Rzeczywiście fabryczny. Pewnie duńskie wersje tak mają światła zakodowane. Masz czujnik deszczu?

Opublikowano
Nie mam czujnika deszczu. Krótko mówiąc wsiadając do auta mam ustawiać na 0 (w dzień) a jak wysiadam to na włączone światła, żeby to działało tak jak chcę? Trochę to głupie :)
Opublikowano
Nie mam czujnika deszczu. Krótko mówiąc wsiadając do auta mam ustawiać na 0 (w dzień) a jak wysiadam to na włączone światła, żeby to działało tak jak chcę? Trochę to głupie :)

Niestety tak.

Działa to tak, jak masz na 0 to świecą się światła mijania, bez tych z tyłu (chyba, że w Danii muszą być też tylne). Wtedy welcome lights nie beda działać.

Jak zostawisz włącznik na światła mijania, to welcome lights działają, ale po właczeniu auta będziesz miał normlanie wszystkie światła włączone.

Problem w tym, że nie masz RLS (czujnik światła i deszczu) stąd brak przełącznika z funkcją AUTO.

Jest opcja, że na 0 możesz zakodować tylko ringi, tak jak mają to wersje PL/DE.

Opublikowano
Właśnie bardzo mi się podoba to, że na 0 pali się też tył, brakowałoby mi tego bo tył w LCI się bardzo ładnie świeci i nie ma powodów, żeby go oszczędzać, tak jak np. Xenon. To jest super, tylko bardzo podoba mi się też bajer z welcome lights, ale totalnie bez sensu jest to, żeby wychodząc z auta "włączać" to ręcznie. Nie da się zakodować tak, żeby po prostu welcome zawsze było aktywne, także na 0?
Opublikowano
Nie, ale możesz zawsze dopodażyć sobie auto w przełącznik z funkcją AUTO.

Opublikowano
No czujnik i moduł RLS również. Nie są to duże koszta, w 500 zł powinieneś się zmieścić z kodowaniem.

Opublikowano
No właśnie? Choć póki co chyba będę sobie to ręcznie przełączał. Jak zostawię przełącznik i zamknę auto to nic mi nie będzie "ciągnąć" aku :) ? Swoją drogą dziwne, że można programować wszystko w tych światłach, rozdzielać przód i tył a nie można zakodować welcome lights na 0 :(
Opublikowano

Przełącznik auto + czujnik deszczu RLS i trzy kabelki do modułu FZD kodowanie i działa. U siebie to robiłem.

Ale to nie takie proste.

Szyba powinna być z czujnikiem (matrycą czujnika deszczu). Ja to obeszłem i kupiłem na eBay używany ładnie odklejony od szyby i przykleiłem do swojej tuż obok lusterka.

Kolejna sprawa to czujnik deszczu -aby on działał potrzebna jest inna manetka do wycieczek a prawdopodobnie cały pająk.

Ja nie zakodowałem kombi i mam to po staremu.

Opublikowano

Mam juz czujnik deszczu, zrobilem sobie pieknie szablon w autocadzie, wycialem na ploterze i "psiknalem" czarna farba i wyglada prawie jak ori. Kable od czujnika deszczu(3 kable) mam juz podpiete pod fzd tak samo jak te z lusterka z FLA. Nie zalezy mi w ogole na czujniku deszczu wiec manetki nie kupowalem. Ale mam wlasnie pytanie jak w poprzednim poscie-czy musze dokladac jakies kabelki miedzy wylacznikiem swiatel a FRM przed wymiana pokretla na to z funkcja "A"?

Pozdrawiam

• 4 lata później...
Opublikowano
Witam.Orientuje się może ktoś jaki wpis w nfrm2 E90 z 2007r bez Idrive odpowiada za funkcje w której xenony palą się z welcome light? chciałbym to wyłączyć.Obecnie jest ustawione na płynne zapalenie i gaszenie.I drugie pytanie czy da się włączyć żeby przeciwmgłowe przednie paliły się jako DRL z ringami oraz aktywować brake force display?Jeżeli tak to prosiłbym o nakierowanie jakie wpisy za to odpowiadają bo coś mi się poprzestawiało w ncsdummy i niemam obok tłumaczenia po angielsku.