Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie?

Termostaty wymienione. Silnik 90 stopni. Grzanie w samochodzie na maxa to samo w idrive i leci zimne powietrze. Co może być przyczyna?

Dodam że zrobiło się tak po wymianie płynu chłodzącego a z tego co mi mówiono że ten układ sam się odpowietrza czy to prawda ?

Opublikowano
Powinien się odpowietrzyc. Skąd pewność że temperatura 90st? U mnie wskaźnik wskazywał nagrzany silnik, w inpie na pierwszy rzut oka też. Później zaskoczylem że to temperatura oleju, ciecz chłodząca miała 40st. Termostat do wymiany I też wyszło po wymianie płynu
Opublikowano
pewność temperatury silnika 90 stopni bo raz ze pokazuje na zegarach kreski z prawej strony a dwa ukryte menu pokazuje tez 90 stopni
Opublikowano
No właśnie kreski są mylące bo to jest temperatura oleju. Miałem to samo. W ukrytym menu sprawdź czy oglądasz temperaturę cieczy chłodzącej czy oleju. Sam bym tego nigdy nie sprawdził gdyby w inpie nie wyświetliło błędu termostatu. Pogrzebalem i okazało się że temperatura oleju 90st, kreski na zegarach w porządku a temperatura płynu niecałe 40. Jedyne co zauważyłem to że słabszy jest na rozgrzanym silniku i rurę okopcil na czarno. A już chciałem sondy wymieniać :-) to nie musi być Twój przypadek ale ja tak miałem.
Opublikowano
Jakie "kreski"? :) nie kumam tego i nie mogę u siebie zauważyć :) może ktoś zrobić i wrzucić fotke? :) Dzięki
Opublikowano
Po prawej stronie obrotomierza przed czerwonym polem masz kreski pokazujące jakich obrotów silnika nie należy przekraczać. Na zimnym silniku będzie ich sporo a wraz z temperaturą silnika będą się chować
Opublikowano

Zaobserwowałem jedną rzecz.

W czasie jazdy ogrzewanie jest, dojeżdżam do świateł ogrzewanie powoli znika, po czym jak wcisnę gaz do 2 tyś obrotów ogrzewanie wraca do normy i co co tutaj chodzi ?

Dodam jeszcze że temperatura silnika czasami jak stanę na światłach pokazuje 94 stopnie. ( ukryte menu i na 100 % to temp. silnika )

Opublikowano
Zapowietrzony układ.Poszukaj odpowietrzników.Możesz auto zagrzać z odkręconym korkiem zbiorniczka.

Z tego co czytałem ten układ w e60 sam się odpowietrza

Opublikowano

Wskazuje na padnięty termostat, mam 2,5D i mam dwa jeden na egr drugi główny nie wiem jak w 535... też był padnięty i nie bylo ogrzewania, wymieniłem i jest troche lepiej, ale i tak auto sie nie nagrzewa jak powinno moim zdaniem jak ustawię na 24st to do pewnego momentu leci letnie a pozniej juz zimne(przy np -15) i mozna w aucie zamarznac, jak dam na max 26+ to cały czas grzeje ale powietrzem można powiedzieć letnim/lekko ciepłym... szału nie ma... w mazdzie 3 2.0 jak odpalilem na maxa to szło się pocić w majtasach :P a moja kobitka suszyła włosy po basenie z nawiewu heheh

Błędów brak, tzn jest jeden z uszkodzonego czujnika zaparowania szyby ale to nie ma chyba znaczenia, i nie wiem jak to ugryść, płyn w normie silnik rozgrzewa się do okolo 88-90st(inpa) a grzanie lipne,

Mieliście może taki przypadek? może w sterowaniu nagrzewnicą coś sie wiesza?, czasem się wiesza silniczek od pasażera i leci zimne, ale pokręce pare razy pokrętłem i grzeje, lecz ogólnie zimą szału z ogrzewania nie ma, po przejechaniu jakichs 40km w trasie na full temp dopiero mozna zacząć rozpinać kurtkę....

Opublikowano
Jeśli to jest automat ( a zapewne tak) to polecam jeszcze kontrolę termostatu na wymienniku ciepła oleju ze skrzyni biegów.
Opublikowano
A nie lepiej sprawdzić temperaturę w ukrytym menu i wszystko będzie jasne (tzn. czy piec osiąga temp. pracy)?

Nie wiem czy czytales wczesniejsze posty ale juz pisalem ze sprawdzalem temperature w ukrytym menu i jest ok

Opublikowano

nawet jeśli będzie padnięty to skoro auto ma 90st to kuźwa musi grzać :P no właśnie z tą nagrzewnicą się zastanawiam, i wole jeździć zimą w czapce niż rozgrzebywać pol auta żeby sie do niej dostać hehe :P

Prościej by było jak by sie rozciekła, wtedy nie miałbym już wyboru :P

Opublikowano

Ten samochód zaczyna być jedną wielką zagadką :/

P.s Jeszcze raz spuszczę cały płyn i naleje od nowa tylko może ktoś wie gdzie odkręcić zawór żeby zleciała całość bo jak biorę na chodnicy to raczej całość nie zleci...