Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wymienilem olej w silniku na castrol 5w/30 wczesniej byl mobil 5w/30 i chodzil o wiele ciszej, nie wiem czy to jest przyczyna moze zalac 0w/30 tylko jaki? olej?
Opublikowano
Potwierdzam- miałem wcześniej zalany castrol i chodził jak traktor. Po zmianie na motul x-clean jest dużo ciszej.
Opublikowano
Ja zrobiłem w ostatnim czasie takie doświadczenie: po castrolu EDGE 5w40 zalałem motul x-clean 5w40 a następnie millers oil 5w40. Między wymianami robiłem 10-12tys km. Z tych trzech zdecydowanie najciszej silnik pracował na Motulu i następnym razem powrócę do niego.
Opublikowano
Tez tak zrobie jak kupilem Auto mial zalany mobil silnik chodzil cicho teraz jest castrool od 3 miesiecy i chodzi jak traktor powaznie kupie ten co polecasz z gory dzieki za podpowiedz pozdrawiam
Opublikowano
Bierz z normą ll-04 i będzie ok. Jak robisz długie dystanse to bierz 5w40 jak jeździsz głównie po mieście w30. Jak zmieniasz co pół roku lub częściej to zimą lepiej lać jest w30 a latem w40.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też zmieniłem Castrol na Motul x-clean i silnik chodzi zdecydowanie ciszej.
Opublikowano

Ja zmieniłem z castrola 5w30 na motula 5w40 i przede wszystkim silnik przestał brać olej! 2000km i kompletnie nic. Na castrolu brał mi nawet 0,5/1000km :duh:

Faktycznie jest też nieco ciszej, chociaż mam też wrażenie że ciężęj mu na biegu jałowym ~600rpm.

Opublikowano
Bede zalewal ten olej tylko co narazie musze sie uporac z skrzynia biegow zachcialo mi sie chip w aucie a teraz chyba bedzie remont skrzyni tylko musze ponownie wgrac orginalna mape do silnika tak mi gosciu powiedzial od skrzyni bo nie da mi gwarancji na remont chyba ze po wgraniu wszystko sie unormuje
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Nie wiem juz czy to przez to ze wyrzucilem klapki.. jak go kupilem i byly klapki chodzil cicho a teraz jest troszke po wymianie ale nadal nie jest to samo co u wiekszosci za glosno chodzi
Opublikowano
Ja jak kupilem to nie wiem co bylo zalane i zalalem przy wymianie EDGE 0w30. Bylo w miare ale z racji ze przybywalo mi oljeu wywalilem DPF i zalalem (a raczej mechanior) magnatek 5w30. Teraz faktycznie chodzi glosniej. Mysle ze po zimie zaleje tego MOTULA ktorego wszyscy polecaja i zobaczymy. Teraz nie mam kasy na kolejna wymiane oleju w silniku bo bede wymienial w skrzyni :)