Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z idrive, wygląda na to, że poprzedni właściciel czymś go zalał. W związku z tym, że przyciski się "sklejają" muszę go wyczyścić. Robił to już ktoś kiedyś? Panel w tej wersji: images?q=tbn:ANd9GcT-dpqlmg2X-dhaPopM1cECIMPtj-HMwBDxxgL1Im3GAN-U2mB2,

jak sądzicie czy muszę go wyjmować czy wystarczy jak potraktuje go jakąś pianką do czyszczenia elektroniki? Jeśli muszę go wyjąć to od której strony się do tego zabrać. Widziałem na forum wątek, jak ktoś zdejmował do tego mieszek biegów i stamtąd dostawał się do idrive ale to w e90.

Ewentualnie czy ktoś w Warszawie oddawał Idrive do czyszczenia i może coś polecić ?

Pozdrawiam

T.

Opublikowano

Mam identyczny problem.

Problemy są z guzikami "Back" i "Option".

Początkowo myślałem, że się po prostu zepsuł. Do momentu, w którym zobaczyłem jak krople z mojej kawy się tam znalazły. Tak BTW to to umiejscowienie JEDYNEGO :) chwytaka do kawy nie jest zbyt szczęśliwe.

Bałem się podważyć te klawisze, żeby je wyciącnąć, bo może się coś ułamać.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie miejsce na kubek tak blisko Idrive to jak wchodzenie z pochodnia do składu fajerwerków. Mi również blokowały się te 2 dolne przyciski + menu się mocno skleił.

Wczoraj i dziś powalczyłem z tym ustrojstwem bo mi to nie dawało spokoju. Czyszczenie wycenili mi na +- 150 zł, 350zł+ używki na allegro więc stwierdziłem, że próbuje najwyżej wymienie całość. Zakupiłem wczoraj takie plastikowe szpachelki w markecie budowlanym, żeby na spokojnie podważyć cały panel ( koszt 4 zł ), wyjąłem Idrive, który był dość mocno sklejony z samym panelem, ale ostrożnie podważając oddzieliłem części. Pozdejmowałem przyciski uważając, żeby nic nie połamać i o dziwo się udało.

Wyczyściłem całość spirytusem salicylowym ( apteka 2.99 zł), waciki, patyczki do uszu, pedzelek i usuwanie widocznych nalotów. Poskładałem całość ale Idrive nadal świrował tak samo, choć przyciski działały zdecydowanie lepiej, nie były sklejone itp. Dziś kupiłem torxy bo akurat nie miałem takiego ( a potrzebny jest o nr 9) rozkręciłem całość, przemyłem całą płytkę spirytusem, gumki od przycisków, podniosłem plastik od gałki i tam pędzelkiem też ogarnąłem na ile mogłem i o dziwo działa.

Jedyne co podniosło mi ciśnienie to taka taśma ze ścieżkami i chyba tym całym optozłączem, która się wysunęła z gniazda i przez to za 1 razem nie działał ani obrót gałki ani akceptacja, ale poprawiłem tę taśmę ( trzeba zdjąć taką klapkę od dołu Idrive) i wszystko śmiga, nic się samo nie przełącza i przyciski chodzą ok, zobaczymy jak długo.

Także cały koszt to jakieś 30 zł bo te klucze musiałem kupić, co do samych przycisków to fakt jest z nimi trochę zabawy ale jak ja nic nie połamałem to dasz sobie radę :) szczególnie uważaj na te boczne nav/tel i cd/radio bo są na takich wypustkach. Reszta podważasz i się ściągają. Back i Option mają wypustki z 2 stron więc ja podważyłem z 1 śrubokrętem tak, żeby zeszło z zapadki i wtedy z drugiej strony, odskakiwał bez problemu. Załączam CI 2 fotki poglądowe

*otwórz te zdjęcia w nowej karcie bo widzę, że wrzucone z dropboxa nie chcą się wyświetlać

http://images68.fotosik.pl/110/9e8d13d0a7f51e8dgen.jpg

http://images69.fotosik.pl/109/2b0b1238d8167751gen.jpg

Edytowane przez sysol
Opublikowano

Dzięki za info.

Zdjeć niestety nie można w żaden sposób obejrzeć.

Mam pytanie: Czy do wyjęcia tego idriva trzeba wymontowywać cały ten środek, czy moża wyjąć sam kontroler bez rozkręcania wszystkiego?

Adrian

Opublikowano

ok zdjęcia ogarnąłem na inny serwer powinne być już ok,

o jaki środek pytasz ?? zdejmuje się idrive z całym tym otaczającym go panelem, a potem sam kontroler trzyma się na 8 zatrzaskach, chwila podważania i schodzi bez problemu.

http://images69.fotosik.pl/109/a0a849f44b2239d8gen.jpg

i kontroler przed wyjęciem z ramki, widać nawet brud z kawy:

http://images69.fotosik.pl/109/ba96592a515b0b98gen.jpg

Pozdrawiam

Tomasz

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sorki, że odgrzewam kotleta, ale zabrał się za czyszczenie mojego idrive. Dokładnie taki sam jak w temacie. Powód przestał świecić oraz klawisz OPTIONS nic nie robi. Rozebrałem go na najmniejsze części, bardzuej niż tu koledzy. Oczywiście wszystko zalane i zgnite. Pół dnia czyszczenia, wymiany zalanych elementów, odtworzenie wszystkie co mi się na oczy rzuciło. Poskładałem i teraz wszystko świeci i działa oprócz klawisza OPTIONS. Pytanie brzmi kiedy i co ten klawisz ma robić, bo odkąd mam auto to nic nie daje jego wciśnięcie.

Rada dla wszystkich którzy kiedykolwiek coś tam wylali. Rozebrać i wyczyścić zanim zgnije, bo wodoszczelny to on nie jest.

Opublikowano
W nowszym Idrive te przyciski mają ułatwić dostęp do poszczególnych funkcji, ale i tak we wszystkie opcje można wejść tylko za pomocą pokrętła jak miało to miejsce w starszym Idrive.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie, we wszystko wchodze pokrętłem, wiec te przyciski w sumie są zbędne, ale nie lubie jak coś nie działa. Jak ktoś ma navi z takim idrivem niech napisze kiedy options powinien działać. Jak wchodze w opcje np. navi i kliknę options to powinno się coś wyświetlić czy nie?

P.S. Zapomniałem dodać, że auto jest z 2009 i ma zamontowanego CIC z dyskiem z ekranem, który się nie chowa, tym który wygląda jak karmnik :D Tak wyjechało z fabryki.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawa rozwiązana. Rozebrałem jeszcze raz, miernik w dłoń i okazało się, że sygnał z przycisku OPTIONS nie przechodzi na drugą stronę płytki. Przejście zgniło przez zalanie. 20 minut szukania, gdzie to puścić, drucik przylutowany i wszystko śmiga.

Jeżeli komuś sie tam coś wylało, nie daj Boże słodkiego to polecam rozkręcić idrive zanim zacznie gnić jak mój.

Całe szczęście udało się go uratować.