Skocz do zawartości

F25 - 2011 - 3.0 DIESEL - 258 KM - automat - zakup

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zamierzam kupić samochód jak w tytule. Mam w zwazku z tym kilka pytań.

1. jakie jest rzeczywiste spalanie tego auta?

2. czytałem o problemach z łańcuchem rozrzadu - czy w tych silnikach też sie to zdarza?

3. jakie częste usterki może mieć to auto i jakie ewentualnie koszty to wygeneruje?

4. Czy to prawda, że oleju w skrzyni sie nie wymienia? W innych markach co 20tys a tutaj bez zmiany?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS jestem nowy na forum i przepraszam, jeśli mój watek jest nieporawny - prosze o wyrozumiałość.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witaj na Forum,

Ad 1. Zależy od stylu jazdy, ale myślę że 9-11 L/100 km jest realne

Kolega Habzimierz ma 3.0d - to może się wypowie.

Ad 2. Problem z rozrządem najczęściej spotykany jest w 2.0d

Ad 3. Silnik 3.0d uchodzi za mało problematyczny silnik, a X3 F25 nie ma na razie typowych chorób wieku "dziecięcego", ale drobnych rzeczy może być sporo - np.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=131&t=250748&p=1875228#p1875228

(no i wszystko co musisz zrobić kosztuje sporo... bo to BMW, usterki napędu będę kosztowniejsze niż w 2.0d)

Dobrze sprawdź co może nie działać...

Ad 4. Bujda na resorach, zalecana jest wymiana oleju co 60 tys., jak tego nie zrobisz (ASO nie karze za to) skrócisz życie skrzyni...

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano

Wydaje mi się idealny motor do tego auta

Jeśli też dobrze kojarze to model 30d ma wspomaganie hydrauliczne więc pewnie problem przekładni odpada...

Poza tym w F25 to całkiem fajny wóz wykonany niestety gorzej od serii 5, X5 itp... czyli takie nieco okrojone BMW co po czasie zaczyna nieco boleć

Motor 30d zdecydowanie bardziej bym wolał niż swoje 28i - chodzi mi o ładniejszą pracę traktorka od wyżyłowanego dźwięku wiertartki :lol: - koszty spalania nie mają znaczenia w tym porównaniu bo wszystko się balansuje

Pozdrawiam i powodzenia w zakupach

Opublikowano

///MM

co ma na myśli

"Poza tym w F25 to całkiem fajny wóz wykonany niestety gorzej od serii 5, X5 itp... czyli takie nieco okrojone BMW co po czasie zaczyna nieco boleć"

o jakich późniejszych problemach piszesz?

"koszty spalania nie mają znaczenia w tym porównaniu bo wszystko się balansuje"

z tego co podaje BMW to niby koło 7l/100 w cyklu mieszanym, co jest nie prawda ponieważ w miescie to ponad 10l potrafi spalić.

Czy wiesz może jakie sa koszty serwisowe tego auta z jakimi muszę się liczyć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trudno Ci napisać od razu ile będziesz musiał wyłożyć.

Większość właścicieli jest objęta programem BMW Service Inclusive (nie płaci za przeglądy), a szczęśliwcy z Ultimate za większość napraw...

Ogólnie BMW słynie z wygórowanych cen - 1h pracy pracownika ASO to ~450 PLN (!)

Przykłady:

- Wymiana przetwornicy wysokiego napięcia do 1 reflektora ksenonowego to (część ~1400) + 2h pracy to 2200 PLN (cena z ASO)

- Wymiana rozrządu w 2.0d to ~5 000 PLN w ASO -> ~3000 PLN poza ASO

- Założenie kompletu błotników własnych(!) (wg mnie 15-20 min pracy) w ASO liczą sobie 700 PLN (~1,5h)

z tego co podaje BMW to niby koło 7l/100 w cyklu mieszanym, co jest nie prawda ponieważ w miescie to ponad 10l potrafi spalić.

Wierz BMW, a w zimie w sandałach będziesz chodził... :norty:

a tak na poważanie to do wartości podawanej przez producenta doliczyłbym co najmniej +3l

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
///MM

co ma na myśli

"Poza tym w F25 to całkiem fajny wóz wykonany niestety gorzej od serii 5, X5 itp... czyli takie nieco okrojone BMW co po czasie zaczyna nieco boleć"

o jakich późniejszych problemach piszesz?

Nie mam na myśli jakiś szczególnych problemów. Chodziło mi o to że więksi bracia są nieco lepiej wykonani od X3. Napisałem to bo myślę o większym aucie więc porównuje X3 do X5, 5, 5GT itp

A co do spalania to ostatnio nawet sobie policzyłem ile więcej zapłaciłem za benzyne po 45tys przebiegu w swoim 28i i porównałem do 30d.

Różnicę wciąż przewyższa cena zakupu 30d (akcyza) więc o jakiś stratach na paliwie nie ma co mówić.

Uczciwie też licząc myślę że moja średnia całkowita nie będzie większa niż 3l/100km - to miałem na myśli pisząc o balansie kosztów paliwa/zakupu

X3 30d to napewno fajny samochód - w moim odczucie EDC to też opcja która musi być a której ja nie mam :?

Opublikowano
W sobote bylem na jezdzie probnej Macanem S Diesel, jesli ktos szuka szybkiego SUVa to zdecydowanie polecam! :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
+1 - niesamowity i dopracowany w 100%. Ja jedzilem 400KM i :mrgreen: tylko ta cena ...
Opublikowano

Oglądałem Macana Turbo w ASO Sopot i .... zawrócił mi w głowie. Cena 450tys. Dużo i mało.

Ciekawy musi być również diesel w tym autku

Dopracowanie 10/10 a fotele to już zupełnie inna bajka...

:cool2:

Opublikowano
Mnie rowniez z wyglądu Macan bardzo sie podoba, ale to kwestia gustu ;) mozna tak skonfigurować by mieć wszystko co niezbedne w aucie tej klasy za około 310-315 tys. zł
Opublikowano

1. Ok 8-11 w miescie, 6-10 w trasie, 8-12 austrada

2. U mnie po 85k wszystko ok

3. Silnikowo to podobno jeden z bardziej udanych wiec jesli usterki to niesilnikowe (podnosniki klapy, ogolnie elektryka, u niektorych przekladnie)

4. Tak jak wodzik napisal chociaz ja akurat sie zetknalem z info ze ZF zaleca wymiane co 80k. Ja sie wlasnie zbieram do wymiany.

Ogolnie swoj uwazam za bardzo dobry zakup. Tylko serwis jest srogą zaloscia. Ale jako next one chetnie przyjalbym wspomnianego macana:)

BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Motor znany od lat i w każdym czasopiśmie motoryzacyjnym krytykowany za różne problemy: ostatnio głównie z łańcuchem... silnik, o małej kulturze pracy (pracuje jak ciągnik zetor) zwłaszcza dobrze słyszalny w F25, ale o dobrych parametrach pracy (moc/moment obrotowy).

Zobacz na moją sygnaturkę z Motostata to zobaczysz jak się kształtuje spalanie u mnie.

Kogo nie zapytasz z fachowców polecą w ciemno 3.0d...

Będziesz Miał Wydatki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

... no az tak zle nie oceniajcie 2.0d.

...autko z tym motorkiem jest ok - do spokojnej i bezpiecznej jazdy jest idealny, splanie ok. 7.7l cykl mieszany,

....owszem nigdy nie dorowna R6 ON, ale cena tez robi sowoje.

.....co do awaryjnosci to dotyczy tylko pierwszych 2 lat poczatku produkcji - wiec teraz to prawie historia

...... do wad, owszem jest glosny i nieprzyjemny w sluchaniu - 2.0d szczegolnie polecany z skrzynia ZF8

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
.....co do awaryjnosci to dotyczy tylko pierwszych 2 lat poczatku produkcji - wiec teraz to prawie historia

Niestety tu kolego się mylisz, silnik produkowany jest od 2007 do teraz (http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_N47)

NIESTETY do dziś są z nim przeróżne problemy...a przechodził różne modyfikacje (czyt. usprawnienia)

http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_N47#Timing_chain_problems

https://www.youtube.com/watch?v=Ut7-vYB3nOQ

Będziesz Miał Wydatki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mialem na mysli F-ki i problem rozrzadu .
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam.Kurczę,zmartwiliście mnie bo właśnie kupiłem x4 z 2,0d i zaczynam się obawiać czy te trzy lata pośmiać bezstresowo.Czy są jakieś koszta które nie obejmują gwarancji?Jak pojadę na przegląd to za co mnie skasują?
Pozdrawiam aris