Skocz do zawartości

e39 Touring - Opada tył-walnelo nivo?Prosba o pilną pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem, z nivo w moim e39.

Na wstepie dodam ze jestem na urlopie w Jastarni, dzisiaj wybralem sie na wycieczke na Hel, tam zostawilem samochod na prywatnym strzezonym parkingu, gdy wrocilem do niego po 2 godzinach, zobaczylem ze tyl mu "ladnie" sie opuscil, pierwsza mysl to taka ze samochod sie ustawil pod nierownosc terenu (podobno jeszcze przez jakis czas po wylaczeniu zaplonu nivo jest aktywne), ale podswiadomie mnie to zaniepokoilo.

Wracajac z Helu do Jastarni, pod koniec drogi na chwilke wlaczyl sie kompresor, co rowniez wczesniej sie zdazalo w czasie jazdy, co raczej jest normalne.

Niestety po zaparkowaniu na parkingu w osrodku w Jastarni na rownym podlozu, po ok 2 godzinach tyl znowu opadl. Teraz stoi opuszczony.

Samochod mam nie caly miesiac, wiec nie znam go jeszcze dobrze.

Pomimo ze wydalem na niego sporo kasy przy zakupie majac w zamiarze zakup jak najlepsza wersje w jak najlepszym stanie, ta usterka martwiac mnie nie spowodowala jeszcze niecheci do tego samochodu, ale martwi mnie czy dam rade wrocic nim do domu, do ktorego mam ok 450 km.

Obecnie samochod jest pusty, ale beda nim jechaly dwie dorosle osoby + pelny po sufit bagaznik+pelny zbiornik paliwa, wiec mysle ze ok 350kg mu dojdzie.

nie wiem czy jest sens teraz tu szukac jakiegos warsztatu, do domu wyjezdzam w sobote, i w zwiazku z tym mam pytanie, czy ktos zna na tyle te zawieszenia i moze mi powiedziec czy dam rade dojechac do domu.

Czy nivo wytrzyma taki ciezar, czy jezeli kompresor bedzie sie wlaczal czesciej to czy wytrzyma?

Wedlug mnie gdyby padla jedna z poduszek to samochod powinien stac krzywo, chyba ze padly dwie odrazu w jednym momencie w co ciezko mi uwierzyc.

Zadna kontrolka sie nie swieci, moze jestem w stanie sprawdzic cos na parkingu i wykryc powod takiego zachowania? Ogolnie bardzo duzo sam robie przy samochodach, ale BMW jeszcze nie znam.

Dodam ze na poczatku po przyjezdzie, samochod stal tydzien i nie opadl - no moze minimalnie bo po uruchomieniu kompresor wlaczyl sie doslowanie na chwilke, co wedlug mnie nie jest zle, rowniez po zakupie nic zlego nie dzialo sie z samochodem.

Bede wdzieczny za pomoc, najbardziej zalezy mi na tym aby bezproblemowo dojechac do domu, a pozniej juz sobie poradze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli podczas jazdy kompresor się nie włącza i samochód stoi normalnie, to nie ma się co zbytnio przejmować. Dopadła Twoją beatke pewnie częsta przypadłość NIVO - czyli rozszczelniające się elektrozawory pomiedzy poduszkami a kompresorem. Moja też na to cierpi - są dni kiedy zdarza jej się przysiąść, ale wtedy wystarczy otworzyć i zamknąć z pilota (kompresor napompuje poduszki) i już wszystko jest ok. Ostatnio od miesiąca nie zauważyłem żeby elektrozawór puścił...

Także jeszcze raz - jeśli kompresor podczas jazdy nie pracuje i włącza się sporadycznie, powiedzmy raz na 100-150km to przyczyna leży po stronie elektrozaworów i raczej nie ma się co tym przejmować, tylko lać paliwo i jeździć :P

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam

Adam

Opublikowano

udalo mi sie dorwac podjazd w strazy zeby zobaczyc co sie pod spodem dzieje, i okazalo sie ze puszcza metalowa gruszka ktora jest pod podloga.

zastanawia mnie czy mozna to jakos zaklajstrowac na tylystarczajaco zebym mogl dojechac do domu. obecnie tyl cslkowicie ipada po ok 2.5 godz. w jezdzie po miescie kompresor wlacza sie na chwile co ok 15 moze 20 min,w trasie srednio pewnie by to bylo co ok 30 km.

martwi mnie czy jak zapakuje bagaznik i wleje paliwa,to czy cisnienie powietrza nie wydmucha wiekszej dziury ktora spowowalaby ze kompresor nie bedzie wydajny i tyl calkiem opadnie.

zastanawia mnie czy jest jaki kobkretny klej lub kit ktory by to zakleil,teraz to ciezko szukac czesci a za dwa dni wyjezdzam do domu.

jakby ktos mial pomysl to bylbym wdzieczny za pomoc

Opublikowano

Udało się wrocic do domu na padnietej gruszce, kompresor właczał sie na chwile co ok pol godz. ale dalo rade.

Ostatecznie wymieniam gruche, roboty troche wiecej niz przy wymianie poduszki, tym bardziej ze ktos polamal zawleczki na zlaczkach wchodzacych na gruche.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam mam pytanie 5 miesiecy temu kupilem bmw e39 528i touring z nivo i wszytsko bylo ok az do dnia gdy zobaczylem jak siedzi z jednej strony ogolem jest tak ze jak odpale silnik to zadnych bledów mi nie pokazuje pompka wlacza sie auto sie unosi po czasie pompka sie wylacza i tak jakby na normalnym poziomie byla jak zawsze , podczas jazdy pompka sie wlacza tak co godzine ale na krotko mam pytanie czy aby napewno jest to poduszka czy moze weze idace do poduszki i czy wogule mozna tak jezdzic bo ogolem jak gasze silnik to wszystko jest ok nie slysze zadnego syczenia w kole nawet jak na lewarek podnosilem ale z rana juz siedzi na 1 stronie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam mam pytanie 5 miesiecy temu kupilem bmw e39 528i touring z nivo i wszytsko bylo ok az do dnia gdy zobaczylem jak siedzi z jednej strony ogolem jest tak ze jak odpale silnik to zadnych bledów mi nie pokazuje pompka wlacza sie auto sie unosi po czasie pompka sie wylacza i tak jakby na normalnym poziomie byla jak zawsze , podczas jazdy pompka sie wlacza tak co godzine ale na krotko mam pytanie czy aby napewno jest to poduszka czy moze weze idace do poduszki i czy wogule mozna tak jezdzic bo ogolem jak gasze silnik to wszystko jest ok nie slysze zadnego syczenia w kole nawet jak na lewarek podnosilem ale z rana juz siedzi na 1 stronie

Kolega wie co to interpunkcja i wielka litera? :mad2: