Skocz do zawartości

Czy ten olej do silnika będzie dobry BMW E46

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Jak zapewne będzie widać po pytaniach jestem laikiem w kwestii mechaniki ale to zaraz.

Potrzebuję pomocy w kilku kwestiach aby zapobiec jakiś kolwiek innym usterkom.

Chciałbym zaznaczyć że nabyłem samochód niedawno i nie znam jego przeszłości.

1. Na postoju przygasają mi światła, nie do końca wiem co może być powodem ale z tego co wiem to może być alternator, lecz pytam ze względu na spory problem jazdy wieczorem.

2. PODOBNO mam przebieg 198000km lecz trzeba dodać podejrzewam jakieś 70tyś km jak nie więcej, książka serwosowa zanikła w niewiadomych okolicznościach ale przecierpię, pytanie jest proste

Jakim Olejem zalać silnik przy tym przebiegu i co warto wymienić przy wymianie oleju. Jaki olej doradzacie jakie filtry i czy mogę się natknąć na jakieś ewentualne przeszkody w tej kwestii ze względu czysto praktycznych pytam , ponieważ chcę owe czynności wykonać we własnym garażu. Ile przygotować Owego oleju na wymianę. (PS: nie wiem jaki olej był wcześniej lany. )

3. Poszukuje dobrych opon na zimę R15 jaka firmę radzicie a jeżeli macie dobry sprawdzony model opony to proszę o wpis.

4. Przy powolnym ruszaniu strasznie podskakuje i szarpie mi samochodem, podejrzewam ze może to być spowodowane zużytym dwumasem, ale nie jestem pewien.

5. przy prędkościach 140-170 auto podskakuje jakbym miał krzywe felgi albo nie wyważone. jeśli chodzi o koła do już do byłem sprawdzić i jest ok z kołami ale problem dalej występuje.

6. Klimatyzacja, wiem ze już idzie sezon zimowy ale dobrze by było wyeliminować problem, klima owszem chłodzi ale kiedy stanę pod domem aby turbinka się troszkę schłodziła to zaczyna mi z nawiewów lecieć para albo dym, nie jestem pewien. tylko raz użyłem urządzenia i to dosłownie na chwilę.

na ten moment skończyły mi się pytania, jeżeli ciś mi sie przypomni to napisze.

dzięki za ewentualną pomoc.

BMW 320D 136km sedan maj 2000 przed liftem.

Opublikowano

1.sprawdz ile ładuje alternator.

2. lej pełny syntetyk, wymień wszystkie filtry (powietrza, paliwa, kabinowy, oleju) oraz ODME!! Oleju kup 6l, wejdzie 5.5l. Spokojnie dasz rade w garażu sam, największa trudnośc może być z dostaniem się pod auto żeby odkręcić korek oleju i go spuścić chyba że masz kanał :) oleju i paliwa jest ładnie widoczny, do powietrznego trzeba pare plastików zdjąć, od razu przy powietrza filtrze wymienisz odme bo jest bardzo ważna. Załóż całą kompletną. Kabinowy to 10 sec zajmuje wymiana.

3. Kup sprawdzonej firmy i znanej. Nie firmy krzak chińskich producentów ale uznanych oponiarzy typu michelin, goodyear, bridgestone, nokian, pirelli, uniroyal. Po prostu opony dobrej marki a jakie kupisz to już zależy od portfela twojego. Masz serwisy typu Oponeo gdzie możecz o każdej oponie poczytać i wybrać co kupić.

4. Bardziej zużytym sprzegłem, przerabiałem to samo, najpierw wymieniłem poduszki pod silnikiem ale nie pomogło to wiele, potem wymieniłem sprzęgło z dwumasem i jest tak jak powinno być. Dwumas stuka przy gaszeniu i jest różnica jeśli wcisniesz sprzegło podczas pracy silnika. Jak tylko szarpie przy ruszaniu obstawiam zjechaną tarczę sprzęgła. Ale mozesz jeszcze spróbować odpowietrzyć sprzęgło (działa na płynie hamulcowym) i może coś pomoże.

5. Pewnie amory do zmiany i wiele innych części gumowych i gumowo-metalowych w zawieszeniu. Do mechanika jedz albo na stacje diagnostyczna i ci zbadają amory i sprawdzą luzy etc.

od siebie proponuje zmienić płyn hamulcowy, zmienić płyn chłodniczy (nie wiesz co masz zalane, jak ci zamarznie to kaplica), sprawdzić czy świece grzeją (albo miernikiem albo wyciagając jedną) żeby nie było problemów w zime, proponuje włączyć test 7 i sprawdzić jak silnik trzyma temperature i czy szybko się nagrzewa ponieważ możesz mieć walnięty któryś termostat jeśli to trwa dłużej niż pare km.

jest jeszcze wiele wiele rzeczy do zrobienia. Jak chcesz na przyszłość pare kroków to pisz bo to tak na szybko musisz zrobić a jeszcze trzeba czyścić EGR i kolektor ssacy, wymienić wężyki podciśnienia i wiele innych

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Temat można powiedzieć, że wyczerpany, ale tylko dodam, że 5,5l raczej nie wejdzie, z tego co kojarzę do m47 wchodzi 5l a dość często nawet mniej. Także nie zapędzaj się z zalewaniem, wlej 4,5 i zobacz jaki stan. Tak jak kolega napisał tylko pełen syntetyk 5W30/40.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakich zaleceń? Ja do m47n wlewam 5,5 i jest ok, do m47 powinno wejść 5, ale tak jak pisałem kilku osobom weszło 4,5.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
ja wymieniałem niedawno całkiem i weszło dokładnie 5.5l bo połówka butelki litrowej mi została z 6l. Byłem przy tym cały czas wiec na lewo w kieszenie sobie mechanik oleju nie lał :)
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spoko, moje info było zaczytane z forum.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
pisaliśmy kiedyś już na ten temat i to prawda, że niektórym wchodzi poniżej 5l. u mnie 4,6l i pomiędzy połową na górnym stanem. 5 litrów wystarcza mi na 10 tys. z wlewaniem pierwszy raz ostrożnie :) a z 2 beczki to po co wymieniać olej samemu skoro robią to za free w warsztacie w którym kupujemy olej??
Opublikowano
ja tam wymieniam sam dleczego?? bo lubie sam sie grzebać przy swoim aucie :cool2: wiem ze wtedy wszystko jest zrobione jak należy :cool2: mi zawsze równo 5l wchodzi nowego oleju :cool2:
Opublikowano
M47 - mi niedawno weszło ok 4,5 (może troszkę więcej) ale Ja wymieniałem sam więc spuszczałem korkiem pod autem a jeśli ktoś wymienia u mechanika i mu wyciągają przez bagnet to podobno wejdzie trochę więcej bo bagnetem więcej wyciągnie starego oleju a z korka nie zejdzie wszystko
Opublikowano

nie wiem jak to jest ale mi normalnie korkiem zlewał i potem zalewał nowy. Na bagnecie na 3/4 wskazuje i tak chcialłem mieć zalane. Może to wiąże się przy okazji z problemem nie trzymania oleju przez zaworek w podstawie filtra oleju ? u mnie normalne i mam to uszkodzone więc po odpaleniu klepie przez 2/3 sec zanim olej napompuje dobrze. być może jak ktoś ma to sprawne to więcej oleju zostaje w górze silnika i stad mniej wchodzi?

nie wiem skąd te rozbieżności. Do mojego m47 weszło 5.5l

szukam
Opublikowano
to może modyfikowali miske ? cholera wie :P skoro komuś wchodzi litr mniej to ze 3 dyszki w kieszeni zawsze :) byleby tylko korba bokiem nie wyszła :mrgreen:
szukam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A ja zalałem Texaco havoline Max Life 10w/40 zostało 800ml z 5litrowej bańki i muszę opuszczać bo jest na maxiumum.
Opublikowano
Witam. Temat napewno walkowany wiele razy, ale konkretnej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem. Moj samochod ma przebieg 213 tys. km gdy go kupilem mial 201 tys. i byl zalany olejem Valvoline, tyle zapamietalem niestety zgubilem ta kartke jaki dokladnie byl to olej. Mechanik powiedzial mi ze wleje mi polsyntetyk Motula. Teraz moje pytanie ile litrow oleju wchodzi do bmw, oraz czy zostac przy tym Valvoline czy zalac tym Motulem ktory oferuje mechanik, a jesli Valvoline to jakim najlepiej. Pozdrawiam.
Opublikowano

pełny syntetyk lej jakiegoś dobrego producenta.

I masz racje były tem temat wałkowany bardzo dużo razy. Ile oleju wchodzi też masz albo w instrukcji, albo na forum znajdziesz. 6l musisz kupić a wejdzie ci od 5 do 5.5l.

szukam