Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chcę się tylko pochwalić koledzy, że w piątek odebrałem autko od mechanika z nowym sercem. Wszytko super, autko jeździ jak należy, bardzo ładnie pracuje.

Sprzedający silnik okazał się bardzo uczciwy, bo przy silniku było dużo rzeczy, których się nie spodziewałem. Była pompa wysokiego ciśnienia, koło pasowe/tłumik drgań, podstawa filtra oleju, czujniki oleju i temperatury, a nawet świece żarowe.. Od początku chłopak twierdził, że gdy wyjmowali silnik, na to liczniku było 115kkm, auto rozbitek z Francji, czy to prawda, nie wiem, ale wszystko wygląda bardzo ładnie. Widziałem jak wygląda góra silnika, bo mechanik zdejmował pokrywę zaworów, w starym silniku miałem dużo nagaru/smoły, tu wszystko wyglądało bardzo ładnie, nie było tej smoły. Silnik nie był myty, więc było widać, że nie ma wycieków. Jedyna różnica, to na rolce pompy wody jest wypust i gwint jakby na wiskozę, nie wiem jak to nazwać, w starym silniku tego nie było.

Koszty:

3150zł- silnik

1050zł- mechanik z olejem, filtrem i uszczelkami pod kolektor wydechowy

62zł- uszczelka pokrywy zaworów

12zł- podkładki pod wtryski

400zł wcześniejsze moje próby reanimowania

około 1000zł odzyskam z podatku, bo silnik wziąłem na fakturę na swoją firmę.

Zamierzam posprzedawać części ze starego silnika, ale dopiero gdy już będę mieć pewność, że nie będę potrzebował niczego do nowego silnika. Daje sobie czas do świąt w grudniu, patrząc na ceny z allegro, to powinienem odzyskać jeszcze z tysiaka.

PS. Nie życzę nikomu takiej przygody

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.