Skocz do zawartości

czy dolewacie olej do silnika BMW e39 3.0D

hanymany

Rekomendowane odpowiedzi

a ty widziałeś kiedykolwiek, że komputer ( cegiełki ) w 39 pozwolił zrobić przebieg 30kkm, ja się z tym nie spotkałem. Jak w w oplu ten olej robi 30 kkm, to u nas na pewno zrobi 15-20 kkm, bez szkody dla silnika, ja akurat jeżdżę na innym oleju, nie jest tak, że go reklamuję.

U nas w BMW jest castrol i ludzie płaczą o szlam w silniku- i jest to prawda.

W oplach (sam miałem) ludzie płaczą że te silniki żłopią olej na potęgę. Dopiero kiedy jeden z adminów z tego co pamiętam co też ma hurtownie olejów zalecił wymianę na valvo to się zmieniło diametralnie o ile już te "eko teki" nie zostały zajechane.

Tak samo jak w seriach F ludzie starają się nie lać tego syfu co zaleca producent tak samo było z insygnią jak weszła. Ludzie do ASO jeździli ze swoim olejem i do tego skracali dystans między zmianą oleju.

czytać tego nie mogę...

powielacie jakieś brednie bez żadnych dowodów,

ktoś badał silniki w takich samych warunkach na rożnych olejach ?!

- NIE.

Ktoś pracuje w chemii z was i ma dostęp do badan producentów ? i ma do czynienia z olejami, wątpię.

BTW Checie pogadać o olejach jest osobny temat do tego...

viewtopic.php?f=72&t=150596

W tym temacie chodzi o to ze kolega traci olej a nie ze ma nagar od castrola albo spac nie moze po GM ...

• Zasłużeni forumowicze
a dlaczego, nowe ople na tym oleju robią po 30 kkm.

A dlaczego silniki Opla nie wytrzymują takich przebiegów jak bmw ???

Jak zmieniałem silnik w e46 to poszedłem do sklepu i jedyny jaki akurat był odpowiedni do tego silnika to był właśnie GM więc wziąłem bo niby spełniał wszystkie normy bmw .

Jak zaniosłem go do mechanika (jedynego na Podlasiu który zna się naprawdę na bmw) to spytał mnie czy ja ten olej do płukania kupiłem bo do niczego więcej on się nie nadaje :nienie:

Tak więc jak chcecie to lejcie nawet "Kujawski" to wasze auta

I nie porównujcie Opla do bmw bo z g...a kiełbasy nigdy nie będzie choć podobne i o jakości tej marki nie trzeba się rozpisywać .

• Zasłużeni forumowicze

U mnie też bez dolewek.

również Motul 5w40 X Clean 8100.

wymiana co 10 tys

odma co drugą wymianę.

Turbo lekko puszcza, i jest spocona łapa od silnika, ale ubytków nie ma.

przebieg 208000

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...