Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

W moim pierwszym wpisie na tym forum, chciałbym się podzielić historią związaną z moim samochodem a ściślej mówiąc z dwoma :D Mój pierwszy samochód BMW 118d z 2009 roku kupiłem w 2011 roku. Zakochałem się w nim odrazu. Odczucia i radość z jazdy były wspaniałe. Nie będę się tutaj na ten temat rozpisywać bo chyba każdy czytający ten wątek wie co mam na myśli ;) Jeśli chodzi o wyposażenie, to szału nie było, raczej wszystko seria ;)

Niestety ale mam tylko jedno zdjęcie na komputerze:

14682241959_b15c54862b_c.jpg

Niestety w 2013 samochód został skradziony spod mojego domu. Sprawa oczywiście zgłoszona na policje ale wiadomo szanse na odnalezienie znikome. Pod koniec roku postanowiliśmy kupić nowy samochód i wybór padł nie inaczej, ale na BMW serii 1 118d z 2011 roku (White). Piękna sztuka z bardzo dobrym wyposażeniem pakietem M zewnętrznym i wewnętrznym, wielofunkcyjną kierownicą i innymi bajerami.

Niestety mam tylko takie zdjęcia :

14682243589_1bb9fdc42e_c.jpg

14865807421_9b7b042a8a_c.jpg

14888758193_e23e6dce21_c.jpg

Historia jednak zaczyna się robić ciekawa w połowie 2014 roku. Dostajemy telefon od policji że prawdopodobnie znaleźli nasz samochód i musimy podjechać sprawdzić czy to rzeczywiście nasze auto. Okazało się że samochód który zastaliśmy na parkingu policji rzeczywiście okazał się być nasz. Tutaj wielki szacunek dla Policji z Bytomia :D . Ze względu na to że biała jedynka miała parę usterek mechanicznych których nie udało nam się rozwiązać a czarna była w idealnym stanie, postanowiliśmy zostawić czarną a sprzedać białą. Skorzystaliśmy jednak z okazji, i wymieniliśmy oba samochody wyposażeniem. Przeszczepiliśmy praktycznie cały środek: Fotele przednia, tylna kanapa, kierownica, listwy ozdobne, podsufitka, boczki, gałka razem z mieszkiem, rączka hamulca ręcznego i felgi. Było trochę problemu z kodowaniem ale na szczęście wszystko udało się ogarnąć :D

Tutaj spotkanie obu samochodów:

14682361479_be346920f8_c.jpg

Mam jednak do Was parę pytań i będę bardzo wdzięczny za odpowiedź oraz pomoc!

1. Zastanawiałem się czy jest możliwość przełożenia świateł ksenonowych? Biała bmka jest jeszcze nie sprzedana więc mam na to jeszcze okazję;)

2. Myślałem o lekkim zmodyfikowaniu mechanicznym mojego samochodu i na początku pomyślałem o wydechu. Znalazłem informację że parę osób polecało wydech firmy UlterSport. Czy ktoś może mi doradzić czy wydech z tej firmy to dobry pomysł? Czy da on rzeczywiście pożądany przeze mnie efekt czyli ładniejsze brzmienie oraz lekki wzrost mocy? Jeśli nie ten wydech to jest ktoś w stanie polecić coś innego?

3. Jeśli chodzi o obniżenie samochodu to chciałem się zdecydować na sprężyny firmy Eibach ale również mam parę wątpliwości. Czy taka modyfikacja wpływa negatywnie na odczucia z jazdy lub zwiększa szybkość zużywanie się innych części ?

Za wszelką pomoc będę bardzo serdecznie wdzięczny! ;)

• Moderatorzy
Opublikowano

Mega fajna historia :)

A nie lepiej było przełożyć te elementy mechaniczne, z którymi miałeś problem i sprzedać czarną? :)

Opublikowano

No tak by było najlepiej wiadomo, ale niestety są też inne powody dlaczego musimy sprzedać tą biała ale nie będę się tu o tym rozpisywać :) Nawet nie wiedzieliśmy co dokładnie jest uszkodzone, cały czas słuchać było "tarcie" w silniku oraz podczas zapalania silnika dźwięki też były niepokojące, ale niestety nie udało nam się dojść do tego co jest nie tak :/

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie planowanych przeze mnie modyfikacji:

4. Czy warto inwestować we wzmacniacz Alpiny ? Mam radio BMW Professional.

Opublikowano

Tak da się przełożyć ksena z białego do czarnego tylko trzeba dobrego magika żeby to zakodował :) jeszcze będziesz musiał spryskiwacze dołożyć bo ksenon wymaga spryskiwaczy :)

A co do radia ja mam zwykłe radio oryginalne BMW i mam zamontowane 2 wzmacniacze jeden do głośników w środku a drugi do skrzyni w bagażniku i zajefajnie gra :) Pzdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
I jesli chodzi o dzwiek, to to jest znacznie lepsze rozwiazanie niz ten zestaw Alpine. Oczywiscie przy zalozeniu, ze wymienisz tez glosniki i przekodujesz z base na hifi.
Opublikowano
nie no jak w silniku problemy trzeba było silniki przerzucić... taka ładna Alpinweiss w m pakiecie itd ;/
Opublikowano
nie no jak w silniku problemy trzeba było silniki przerzucić... taka ładna Alpinweiss w m pakiecie itd ;/

No ale numerów nadwozia już nie przebiję a sprzedana musi zostać właśnie ta biała niestety ;) Odnośnie sprzętu muzycznego, to chyba poczekam aż uzbiera się jakiś większy budżet. Za jakiś czas będę brał się za pomalowanie felg na czarno ( Plastidip ), pomalowanie grilla na czarno. Następnie mam problem bo nie potrafię się zdecydować czy kupić sprężyny Eibach żeby obniżyć samochód i poprawić właściwości jezdne czy kupić nowy tłumik z podwójną końcówką. Jeśli chodzi o wydech to chciałbym uzyskać miły przyjemny "pomruk" a nie tak jak te wszystkie Golfy III które słychać z 10km. Ma ktoś może coś do polecenia ? ;)

Opublikowano
mnie sie podoba odglos wydechu po zamianie kata na downpipe ;) lepiej slychac suszare :)
Opublikowano

No ale numerów nadwozia już nie przebiję a sprzedana musi zostać właśnie ta biała niestety ;) Odnośnie sprzętu muzycznego, to chyba poczekam aż uzbiera się jakiś większy budżet. Za jakiś czas będę brał się za pomalowanie felg na czarno ( Plastidip ), pomalowanie grilla na czarno. Następnie mam problem bo nie potrafię się zdecydować czy kupić sprężyny Eibach żeby obniżyć samochód i poprawić właściwości jezdne czy kupić nowy tłumik z podwójną końcówką. Jeśli chodzi o wydech to chciałbym uzyskać miły przyjemny "pomruk" a nie tak jak te wszystkie Golfy III które słychać z 10km. Ma ktoś może coś do polecenia ? ;)

nie maluj felg plastdipem szkoda kasy ;d

Opublikowano
nie maluj felg plastdipem szkoda kasy ;d

Aż tak źle? Wiem że nie jest to tak trwałe jak polakierowanie ale z 2 lata myślę że wytrzyma spokojnie. Ma ktoś jakieś doświadczenia z Plastidipem na felgach?

Opublikowano
Ja kiedys w audi malowalem ale z puszki wytrzymaly 2 miesiace chodz juz po miesiacu pojawialy sie odpryski. Malowanie pistoletem we wlasnym zakresie to pewnie lepiej a jezeli firmie zlecic to raczej gra nke warta swieczki bo w tej cenie pomalujesz sobie lakierem
Opublikowano
Ja kiedys w audi malowalem ale z puszki wytrzymaly 2 miesiace chodz juz po miesiacu pojawialy sie odpryski. Malowanie pistoletem we wlasnym zakresie to pewnie lepiej a jezeli firmie zlecic to raczej gra nke warta swieczki bo w tej cenie pomalujesz sobie lakierem

Już się orientowałem i za 300 zł firma mi jest w stanie przygotować i pomalować Plastidipem komplet 17'' i nie wiem czy za taką cenę ktoś mi pomaluje lakierem ;/ Wiadomo że efekt się utrzyma dłużej ale mam kolegę który pomalował plastidipem pół roku temu i nie ma żadnych skaz do tego czasu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ale historia!! :cool2:

co do przełożenia środka - wszystko z mpakietu spokojnie pasuje bez kombinowania do standardowej wersji? chodzi mi o listwy ozdobne - drzwi i konsola :)