Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego, ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego,ze sposob jazdy ma wielki wplyw na zuzycie oleju.

Trasa to co innego, jazda mocno dynamiczna to tez co innego nie mowie o jezdzie na torze.

Sam zwracam mocno na uwage na zuzycie oleju wiec jak to mowia nie znam sie to sie wypowiem;)

W moim bmw od 50.000km nie zauwazylem zuzycia nizszego na 1000km niz 100ml.

Zawsze jest od wymiany do wymiany litr.

Jezdze raczej malo oszczednie na ogol, ale jazda w wysokich temp. I przyslowiowe "upalanie" zmienia cala sytuacje.

Trasa 3000km z czego 250km na torze i musialem dolac litr.

Po powrocie i wymianie oleju znowu zuzycie wrocilo do normy.

To samo zauwazam na codzien zaleznie od stylu jazdy - olej bierze w zaleznosci od deptania.

Bardziej zwracalbym uwage na prace silnika i reszty jak ocenialbym auto niz na zuzycie oleju bo naprawde

W n52b30 to sprawa mocno indywidualna.

W 335i moze jest inaczej:)

Nie mowie o tym ze wplyw na to ma rowniez rodzaj i jakosc oleju.

E:

No i u mnie rowniez nic nie stuka, znam ten problem w n52 jak narazie u mnie cicho zobaczymy jak dlugo:)

No tak ale nie wierzę, że każdy pałuję auto dzień w dzień, i przez to ma większe zużycie oleju, no kurde, i co innego jest u ciebie LITR na wymianę czyli pewnie co 15kkm, a co innego są 2 litry co 10kkm. Nie mieliśmy w rodzinie nigdy auta co brało więcej jak 0.5l na 15kkm, przeważnie było to mniej, były to ople seaty vw bmw, nić nie brało więcej jak 0.5l najwięcej to te 3.0 benz brało. To co w instrukcjach pisało to jedno, ale jak wyczytałem w VW ze 1l na 1000km to norma to wybuchłem śmiechem ;)

co do stukania, Odpalcie rano auto po dłuższym postoju, najlepiej jak będzie chłodno albo zimą( to do właścicieli N52 ) i wyjdźcie z auta i posłuchajcie co pod maską się dzieje, z środka tego nie słychać kompletnie.

pzdr. Łukasz

• Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.