Skocz do zawartości

e46 316i - test zegarów, pomoc w interpretacji wyników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zmagam się od dawna z problemem zalewania silnika na zimnym po nocy i chcę wykluczyć czujnik temperatury zewnętrznej czy to on. Zrobiłem test zegarów nr 7 na chłodnym silniku. podpunkt 7.0 - 35st. (wskazówka na niebieskim lekko się podniosła) i wygląda, że okej ale podpunkt 7.1 pokazało 252 !!?? I teraz nie wiem czy to jest 252 stopnie czy 25,2 stopnia (wg kompa temperatura zewnętrzna 24,5 stopnia :) Proszę o pomoc czy czujnik do wymiany (czyli 252 stopnie pokazuje) i gdzie go znajdę ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie, jest ok :wink: 252 oznacza 25,2.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
To ja już sam nie wiem ? Ale podczas jazdy miałem włączony test zegarów na 7.1 to temperatura potrafiła podskoczyć na 276 a wg komputera temperatura zewnętrza była 24 max 24,5 stopnia (jechałem 15km krótki odcinek) i czy różnica 3 stopni nie jest za duża ? Mam jeszcze pytanie czy silniczek valvetronika (ten siłownik) może być winny temu, że po nocy jak odpalę to samochód zalewa (śmierdzi benzyną), dusi się, pierdzi i czasem jak go fest przydusi przy ruszaniu to słychać lekki wystrzał ? Trwa to z 30 sekund do 1 minuty i nagle jak ręką odjął i auto ciuchutko cyka, nie zalewa ? Bo w Inpie mam co jakiś czas błędy tego siłowniczka valvetronica (mam już nowy, oryginał ale brak czasu na wymianę) i czy możliwe żeby on to powodował ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie różnice dochodzą do 2 stopni, więc te 3 to też myślę, że jest normalne, tym bym się nie sugerował. Odnośnie drugiego pytania to musisz zaczekać na kogoś obytego w n42/n46, bo ze mną możesz pogadać o kopciuchach :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.