Skocz do zawartości

Problem z mechanizmem podnoszenia szyby elektrycznej e46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukając na forum niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem w związku z czym prośba o pomoc.

Wczoraj podczas opuszczania szyby kierowcy dwukrotnie coś strzeliło czego efektem jest problem z podnoszeniem szyby, która zatrzymuje się mniej więcej w połowie wysokości. Czytając forum znalazłem wątki dotyczące połamanych elementów, problemów z linką i skrzywionych prowadnic z czego można wyciągnąć wniosek że najlepiej wymienić cały mechanizm co zamierzam uczynić pomimo braków takich śladów po rozebraniu drzwi.

Pytanie mam który wariant najlepiej wybrać:

1. Kupić używany mechanizm z silnikiem?

2. Kupić dobry zamienniki prowadnic z linkami bez silnika? Pytanie czy przełożenie silnika to duży problem i czy już ktoś to robił?

3. Kupić oryginał

Z góry dziękuję za pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kup oryginał używany , nie kosztuje więcej jak 100zł a wymiana zajmie ci na spokojnie godzinkę tylko jak będziesz odklejał piankę z drzwi to lepiej rozciąć ją nożykiem do tapet a później porządnie przyklej podgrzewając obie strony suszarką lub opalarką bo inaczej woda będzie Ci ciekła do środka na wykładzinę :) mało kto o tym wie ;)
Opublikowano

Może warto najpierw rozebrać boczek i sprawdzić co się zepsuło, stawiam, że to tylko plastikowy ślizg. Jak masz szybę w połowie to możesz nią ruszać w górę i dół lapiąc ją od strony środkowego słupka ?

Jeśli tak to właśnie na 99% wykruszył Ci się slizg, kosztuje 10zł

Opublikowano
Ten ślizg można kupić ? Ja kupowałem cały nowy podnośnik, bo podobno ślizg nie występuje jako część zamienna.
Opublikowano

Witam,

ślizgi można dostać na allegro, są całe plastikowe i wytrzymują kilka dni pod warunkiem że w ogóle uda się ogarnąć zamieszanie z nawinięciem linki na rolki. Albo używka albo pojawiły się także zamienniki. Oczywiście polecam ORI ale i zamiennik powinien trochę posłużyć

pzdr

Opublikowano
Bzdury ;) do wymiany ślizgu nie potrzeba nawijać linki ściąga się je i zakłada bez problemu. Problem robi się dopiero gdy kupisz te podróby na allegro i trzeba je piłować aby luźno chodziły na szynie a bolce blokujące linkę są za krótkie i trzeba linkę dodatkowo zabezpieczać jakimś drutem bo opaska za długo nie wytrzyma. Przerabiałem temat to wiem dlatego lepiej kupić oryginał i przy zakupie sprawdzić czy nie są ślizgi popękane. a spróbuj nawinąć linkę na mechanizm ;) życzę powodzenia ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nawijałem, ale w Lancii, w bmw chyba to nie jest jakaś kosmiczna technologia, żeby miało się nie udać :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tak jak radzi milan00, zdjąć boczek i sprawdzić. Jeśli szyba "skosuje" i z pomocą ręki da się zasunąć to być może tylko ślizg. Ślizgi można kupić i są też metalowe, najlepiej szukać pod "zestaw naprawczy podnośnika szyb", niestety na allegro jest też dużo plastikowych. Już ten temat przerabiałem i działa do dzisiaj.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=196704

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano
Napiszcie do Maćka z częscidobmw.pl powinien mieć slizgi, to jedna z typowych usterek e46, sam mam do wymiany slizgi w 2 szybach, wcześniej mi linka wypadała ze ślizgu i ją trytkami jakoś przymocowałem, wytrzymało pół roku ale teraz zaczyna znowu skosować i będzie trzeba się do tego dobrać