Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po tygodniach poszukiwań udało się w końcu kupić żonie E87 118d 2007r. Po zakupie udałem się do ASO na dogłębny przegląd aby dowiedzieć się czy szykują się jakieś wymiany/naprawy (diagnostyka, lakierka, blacharka i mechanika).

W między czasie jeszcze przed wizytą, okazało się że auto szarpie przy ruszaniu gdy jest zimne (na pierwszych 3 skrzyżowaniach) - jak się rozgrzeje już nie szarpie. Ale o dziwo zaraz po odpaleniu, jak startuję z parkingu, nie szarpie. Dopiero po dojeździe do pierwszych świateł i ruszeniu na zielonym.

Powiedziałem o tym panu w ASO zanim zaczęli badać auto, aby dowiedzieć się co może być przyczyną. Okazało się że auto jest w nienagannym stanie prócz luzu na drążku kierowniczym i prócz zepsutego EGR. Pan powiedział, że właśnie EGR może być przyczyną szarpania, ale gdy o nim poczytałem na forum zacząłem w to wątpić, bo objawy zepsutego zaworu były inne (np. szarpanie silnika). A mi to zachowanie auta za bardzo podjeżdża problemem ze skrzynią, sprzęgłem(?). Nie wiem, nie jestem specem.

Czy uważacie że wymiana EGR faktycznie może wyeliminować to szarpanie?

Dzięki z góry za opinie.

Opublikowano
egr to taki prosty mechanizm... jesli membrana szczelna wytargaj umyj i testuj... mozesz tez go odpiac... na odpietym wywali blad silnika ale szarpac nie ma prawa. kup obdII na bluetooth + program torque z google play za 15 zeta i mozesz bledy silnika sprawdzac i kasowa za 50zl do woli... ze smartfona...