Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem e46 318d z 2004 w wersji kombi. Samochód nagle przestał odpalać. Podjechałem na stacje po cole i już z niej nie odjechałem o własnych siłach. Wydaje mi się że może to być związane z brakiem charakterystycznego buczenia po przekręceniu zapłonu na drugą pozycje. Moglibyście doradzić mi w jaki sposób do tego podejść:)

Opublikowano
Najlepiej podejsc z komputerem :D Glownym podejrzanym jest pompa wstepna. Ile miales paliwa w baku jak nie mogles jej odpalic?
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompa podprogowa powinna buczeć przez kilkadziesiąt sekund po przekręceniu na zapłon. Jak ostygł to dalej nie odpala? Rozrusznik oczywiście kręci?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Silnik zimny i nadal nie odpala. Rozrusznik oczywiście kręci. Zamiast buczenia słychać "charkniecie elektromagnesu" w pompce po włączeniu i przy wyłączaniu zapłonu. Buczenie zniknęło całkowicie. Sprawdziłem bezpiecznik od pompy paliwa nr 54 bodajże i jest ok. Jutro umówię się ze znajomym żeby sprawdzić to komputerem. Czy meożliwe jest żeby przestała ona działać natychmiast bez żadnych wcześniejszych objawów?
Opublikowano

Zdaje się, że od pompki paliwa jest jeszcze przekaźnik, może warto sprawdzić. Ja u siebie (320d 150KM) go nie lokalizowałem, bo u mnie pompka buczała, więc nie było potrzeby - objaw był ewidentny, ale natknąłem się na info, że takie coś jest.

Jak coś to:

http://www.bmwgm5.com/E46_Relays.htm

Opublikowano
Czy pompa progowa będzie buczeć nawet jeśli nie podaje do niej paliwa?? Czy możliwe że brak tego charakterystycznego dźwięku spowodowany jest tym że paliwo nie dociera do pompki?? Czy raczej " na sucho" również powinna buczeć?
Opublikowano

Pytasz

Czy pompa progowa będzie buczeć nawet jeśli nie podaje do niej paliwa??

Tak , będzie buczeć.

Ile masz paliwa w baku ?

Jak będziesz miał do pełna to przy mało wydajnej pompie możne zaciągnie paliwo.

Jak masz możliwości techniczne to by było dobrze podać 12V na pompę i od razu byś wiedział co jest grane z pompą , jak jest dobra to się brać za co innego .

Ps.

Zobacz jak inni działali z podobnymi autami :

viewtopic.php?f=69&t=153633

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź przekaźnik, jest w schowku za bezpiecznikami, zamień go na próbę z przekaźnikiem od klaksonu, są takie same.

http://zapodaj.net/images/2e07b9749b161.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.