Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pomocy!!! Dzisiaj rano autko bez problemu zapaliło, dojechałem do pracy około 14 powrót do domu, też bez żadnych problemów. Postawiłem auto pod wiatą, odchyliłem szyby bo gorąco i rowerkiem nad zalew trochę się ochłodzić. Wróciłem koło 19 pomyślałem, że chłodniej się zrobiło więc trochę samochód ogarnę, wsiadam - kluczyk, sprzęgło, start i... kręci ale nie zapala!!! Kurde co jest, lecę po kompa, odpalam INP'e i żadnych błędów!

Gdzie szukać przyczyny??

Opublikowano
Pierwsze co to sprawdzić czy jest paliwo i czy pompa działa.
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Albert Einstein
Opublikowano
Pierwsze co to sprawdzić czy jest paliwo i czy pompa działa.

Paliwo jest, prawie pół baku... pompa paliwa czy działa, to muszę zweryfikować bo nie wiem. Jak sprawdzić w miarę "łatwy: sposób czy pompa jest sprawna?

Opublikowano
Też tak miałem i mi wyszło, że paliwo miałem lipne. Auto tak samo postało dłużej na ciepłym i kręciło dłużej zanim zapaliło. Zalałem świeżego i jak ręką odjął. Co do pompy to przez diagnozę możesz sprawdzić dokładnie jakie ma ciśnienie.
Jedź szybko tam gdzie wolno :)
Opublikowano
Też tak miałem i mi wyszło, że paliwo miałem lipne. Auto tak samo postało dłużej na ciepłym i kręciło dłużej zanim zapaliło. Zalałem świeżego i jak ręką odjął. Co do pompy to przez diagnozę możesz sprawdzić dokładnie jakie ma ciśnienie.

Tylko, że mój kręci i zero odzewu. Nawet nie próbuje odpalić, aż akumulator się rozładował. W jakim programie taką diagnozę mogę wykonać?? INPA czy DIS?? Co do pompy to, no właśnie chyba jej nie słyszę. Sprawdzę to w pierwszej kolejności.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

musisz sprawdzić dwie rzeczy, czy pompa podaje paliwo i czy jest iskra.

Wykręć świecę, jeśli będzie mokra od paliwa tzn, że paliwo dostaje a brakuje mu iskry.

Wtedy do sprawdzenia czujnik położenia wału, cewki, świece...

Ale skoro mówisz, że kręcił do rozładowania aku, to czułbyś paliwo, bo niespalone szło by w wydech.

Obstawiam w tym wypadku jego brak.

Sprawdź od pompy, możesz sprawdzić na wtyczce pompy czy prąd dochodzi, albo zacząć od sprawdzenia bezpiecznika pompy.

Opublikowano
musisz sprawdzić dwie rzeczy, czy pompa podaje paliwo i czy jest iskra.

Wykręć świecę, jeśli będzie mokra od paliwa tzn, że paliwo dostaje a brakuje mu iskry.

Wtedy do sprawdzenia czujnik położenia wału, cewki, świece...

Ale skoro mówisz, że kręcił do rozładowania aku, to czułbyś paliwo, bo niespalone szło by w wydech.

Obstawiam w tym wypadku jego brak.

Sprawdź od pompy, możesz sprawdzić na wtyczce pompy czy prąd dochodzi, albo zacząć od sprawdzenia bezpiecznika pompy.

Szukałem sam w niedzielę usterki, również bezpiecznika od pompy ale nie udało mi się go zlokalizować. Dzisiaj rano auto oddałem w ręce specjalisty bo niestety nie mam czasu szukać usterki, a zależy mi na czasie bo bez auta jak bez ręki. A może wiesz gdzie ten bezpiecznik/przekaźnik się znajduje??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

musiałbym zejść do auta i spojrzeć na rozpiskę bezpieczników, bezpiecznik za schowkiem:

viewtopic.php?f=33&t=136194

ale może też być przekaźnik od pompy, a to już pewnie pod maską, gdzie dokładnie nie powiem Ci bo nie chcę wprowadzać w błąd

Opublikowano
bez kodow tak tak troche wrozenie w fusow, ale ja wywroze czujnik polozenia walu korbowego ? :)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Panowie jest diagnoza. Pompa paliwa nie działa, ponoć szczotki bo po demontażu i stuknięciu przez chwilkę się ruszyła. Dostać się do samego silnika to spora sztuka więc wymiana szczotek odpada. Niestety żadnego zamiennika nie mogę znaleźć, nowa ponad 1100 zł więc decyzja o kupnie używanej. Mam na oku tą: http://allegro.pl/pompa-paliwa-bmw-e90-e91-e92-e87-e81-benzyna-i4403608541.html.

Z auta z 2009 roku, silnika 2,0 170 KM. Pytanie czy będzie dobra. Sprzedawca zapewnia, że tak ale muszę się upewnić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli byłem blisko :) warto zaryzykować i brać uzywke!!!
Opublikowano
Poszukaj pamiętam szukałem do samochodu dziewczyny i znalazłem samą pompę (silnik pompa filtr) za niecałe 280zł i do dziś działa. Jak odnajdę link to podeślę.
Jedź szybko tam gdzie wolno :)
Opublikowano
Poszukaj pamiętam szukałem do samochodu dziewczyny i znalazłem samą pompę (silnik pompa filtr) za niecałe 280zł i do dziś działa. Jak odnajdę link to podeślę.

Próbowałem wyciągnąć sam silnik niestety wszystko jest tak "wykonane" żeby czasem nie udała się wymienić silniczka lub szczotek w silniczku. Wszystko poklejone, żadnych zatrzasków. Jedyna możliwość to łamanie/odklejanie i potem powtórne klejenie. Cena używki jest na tyle niska, że warto zaryzykować. Sprawdzałem i pompa będzie do mojego pasowała wiec jutro zamówię.

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam a co powiecie na to gdy rozrusznik kręci, a łańcuch stoi w miejscu?? Jest zerwany czy jakis jest czujnik by nim nie obracać w trakcie awarii??
Opublikowano
Zobaczymy co czas pokaże. A zaczęło sie od tego, że oddałem auto do serwisu BMW na wymiane oleju i filtra bo kupiłem Ją niedawno i mi olej nie pasował, a przy przekazywaniu kluczyków koleś powiedział mi o tej akcji na vaccum pompe więc auto zostało bo wykryli jakies niedomagania. Wieczorem odebralem auto, nie płaciłem za nic, troche ciszej i rowniej chodził, ale przy odkreceniu wlewu oleju zaczęło nim trzepac i nie równo pracował, dlaczego? nie wiem. Wsiadłem przejechalem może ze 4mile i dup, stoje. Auto na hol i do serwisu, dzis z rana oddane i na wstępie powiedzieli, że nie będę ponosil żadnych kosztów. Dam znać jak to sie skończy.