Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie piszę z kolejnym drobnym problemem-otóż mam tak że jak wciśnie się pedał sprzęgła to słychać takie dziwne ocieranie cyt,cyt,cyt.W sumie nie przeszkadza,tylko czasami lekutko przenosi to się jako minimalne wibracje na pedał.Co to może być kończące się tarcze?Ale wg mnie na to nie wygląda bo spręgło bierze w środku pedała,płyn nigdzie nie wycieka ciśnienie jest dostateczne,niby to w niczym nie przeszkadza tylko dziwnie to słychać.Więc teraz pytanie do Was-przejmować się czy olać i jeździć dalej?Miał ktoś coś podobnego?
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano

prawdopodobnie lozysko wyciskowe sprzegla wydaje takie odglosy mozesz to zignorowac i jezdzic tak dalej ale jest ryzyko tego ze lozysko sie blokuje i przyciera docisk a jak przetrze to sprzeglo zniknie.

Nie naduzywaj sprzegla np na swiatlach nie trzymaj na 1 i wcisniete sprzeglo tylko luzuj ogolnie unikaj dlugotrwalego wciskania sprzegla i bron boze nie jezdzij z noga na sprzegle bo to jeden z powodow przedwczesnego zuzycia sie lozyka i docisku , (zazwyczaj to plec piekna tak sobie nozke opiera na sprzegle wiec jesli twoja droga polowka korzysta z auta to spojz jak uzywa sprzegla :-))

pozdr

Opublikowano
no wlasnie, czy wrzucona 1ka i wcisniete sprzeglo (stojac na swiatlach) czemus szkodzi czy to tylko mit? gdyby wszyscy mieli jedynke wrzucona przed zmiana swiatel i szybko ruszali byloby mniej korkow w miastach - takie jest moje zdanie
"there's more to living than only surviving"
Opublikowano
Dobre pytanie:) Sam tez lubie dlugo trzymac sprzeglo, niestety wrobil mi sie taki nawyk i na swyatlach czesto stoje z wcisnietym sprzeglem i wrzucona 1 :] Sam jestem ciekaw jakie moga byc tego skutki uboczne:) Zna moze ktos odpowiedz?
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź a teraz kolejne pytanie-czy to łożysko mozna wymienić samemu-dostęp do kanału mam.I jak to zrobić?Trzeba wyciągać skrzynię?Czy wystarczy tylko ją jakoś odchylić .jeśli ktoś to sam wymieniał to poproszęo opis,z góry dzięki.
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20