Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam oczekuje szybkiej odpowiedzi. czeka mnie chyba wymiana kola pasowego ale nie jestem pewien ostatnio cos zaczęło pukać w okolicach pasków wiec wymieniłem paski rolki napinacz i po złożeniu dalej puka mniej ale jednak(silnik bez pasków chodzi ładnie cicho) gdy złapałem za kolo pasowe to ma ono luzy w lewo prawo tak na 3-4mm i na boki okolo 2mm z zewnątrz guma cała. czy takie luzy są dopuszczalne? Edytowane przez seba1x
  • Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
bez pasków nie puka?przecież bez pasków koło dalej się kręci

jak koło to corteco :norty:

tak bez pasków nic nie puka myślę że dlatego że nie ma obciążenia. chodzi mi o to czy te luzy są dopuszczalne czy nowe kolo tez ma luzy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze myślisz :cool2: Stasia nie słuchaj, bo mu się już miesza :wink: luz jest nie do przyjęcia, jak ono musi bić jak odpalisz silnik :shock: ogólnie polecane jest corteco, też takie kupiłem, ale jeden z kolegów poleca firmę ina, u niego sprawdziło się na sporym dystansie a jest dużo tańsze, więc decyzja należy do Ciebie.

Ps. Dopisz "320d" do tytułu, bo temat zostanie zamknięty.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
ogólnie mam możliwość załatwienia kola każdej firmy pracuje przy częściach ale praca a opinia ludzi którzy to użytkują jest ważniejsza muślałem o kole pasowym firmy gates bo paski mają dobre a cena tez jest ok.
Opublikowano

Ja Ci odpiszę na podstawie swoich doświadczeń. Wymieniłem koło pasowe profilaktycznie, oczywiście wziąłem Corteco bo dużo osób poleca. Po mniej więcej roku, zaczęło się pukanie na biegu jałowym. Wymieniłem rolki, napinacz, pasek i... nic :) Nadiagnozowałem się, nadenerwowałem, kilka tygodni się męczyłem z tym pukaniem. Okazało się, że koło, mimo, iż pozornie w dobrym stanie wizualnym, miało bicia. Dopiero po podmiance na nowe okazało się, że to koło biło. Stare koło Corteco poszło na gwarancję a ja zamontowałem ori bo nie mam czasu co kilka miesięcy się użerać z czymś, co powinno wytrzymać dobrych kilkadziesiąt tysięcy.

Dlaczego to piszę... Jak się wahasz między Corteco a czymś innym to się dobrze zastanów i kup co najmniej Corteco. Skoro nawet Corteco zdarza się trefny produkt, nie chce wiedzieć jakiej jakości są inne koła. Zresztą na forum było wiele przypadków, że ktoś kupił koło innej firmy made in China i się rozleciało dosłowanie po kilku tygodniach. Też uważaj na to czy jest to Corteco, czy "Corteco", ale skoro masz dostęp do części to bubla nie kupisz.

Pisałem już o moim przypadku na forum, ale się powtarzam, może Ci to pomoże w podjęciu decyzji...

Opublikowano
pewnie sobie poradzi, pytanie tylko jakim sposobem je odkręci :norty:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano (edytowane)
no właśnie jaki dobry sposób na odkręcenie tego? bo ja napraw dokonuje sam więc to będzie mój problem i chce to zrobić szybko i sprawnie. słyszałem że sposób 5 i hamulec to lipa. Edytowane przez seba1x
Opublikowano
Ja Ci odpiszę na podstawie swoich doświadczeń. Wymieniłem koło pasowe profilaktycznie, oczywiście wziąłem Corteco bo dużo osób poleca. Po mniej więcej roku, zaczęło się pukanie na biegu jałowym. Wymieniłem rolki, napinacz, pasek i... nic :) Nadiagnozowałem się, nadenerwowałem, kilka tygodni się męczyłem z tym pukaniem. Okazało się, że koło, mimo, iż pozornie w dobrym stanie wizualnym, miało bicia. Dopiero po podmiance na nowe okazało się, że to koło biło. Stare koło Corteco poszło na gwarancję a ja zamontowałem ori bo nie mam czasu co kilka miesięcy się użerać z czymś, co powinno wytrzymać dobrych kilkadziesiąt tysięcy.

Dlaczego to piszę... Jak się wahasz między Corteco a czymś innym to się dobrze zastanów i kup co najmniej Corteco. Skoro nawet Corteco zdarza się trefny produkt, nie chce wiedzieć jakiej jakości są inne koła. Zresztą na forum było wiele przypadków, że ktoś kupił koło innej firmy made in China i się rozleciało dosłowanie po kilku tygodniach. Też uważaj na to czy jest to Corteco, czy "Corteco", ale skoro masz dostęp do części to bubla nie kupisz.

Pisałem już o moim przypadku na forum, ale się powtarzam, może Ci to pomoże w podjęciu decyzji...

dzięki za wyczerpującą odp teraz mam urlop ale jak wrócę do pracy to spróbuje zorientować sie co i jak może orig.załatwię. a ty za ile kupiłeś swoje?

Opublikowano

mechanicy jeśli nie mają klucza specialnego wykonają to na pewno w któryś z tych sposobów:

5,6bieg+hamulec+dobra nasdka+długa rura

włożenie wiertła fi 7/trzepienia i zablokowanie koła zamachowego następnie nasadka+rura i odkręcanie

zaparcie klucza o ziemię i pstryk rozrusznikiem :norty:

Opublikowano
dzięki za wyczerpującą odp teraz mam urlop ale jak wrócę do pracy to spróbuje zorientować sie co i jak może orig.załatwię. a ty za ile kupiłeś swoje?

Trudno powiedzieć, ja oddałem Corteco na gwarancję, wziąłem ori i dopłaciłem 600zł. Więc zwrot Corteco zrobiłem bezgotówkowo. Z tego co widzę, na Litwie ori koło to koszt 1447zł. Mniej więcej koszt początkowy Corteco + 600zł to tyle gdzieś wyszło, nie pamiętam ile płaciłem dokładnie za Corteco początkowo.

Opublikowano

Trudno powiedzieć, ja oddałem Corteco na gwarancję, wziąłem ori i dopłaciłem 600zł. Więc zwrot Corteco zrobiłem bezgotówkowo. Z tego co widzę, na Litwie ori koło to koszt 1447zł. Mniej więcej koszt początkowy Corteco + 600zł to tyle gdzieś wyszło, nie pamiętam ile płaciłem dokładnie za Corteco początkowo.

corteco to koszt 550zl u mnie w pracy kiedyś mieliśmy ogi. to był koszt 1047zl dokładnie wiec teraz kwestia jaki bede mógł zrobić na nie rabat i czy ziomek mi ściągnie taki

Opublikowano
pewnie sobie poradzi, pytanie tylko jakim sposobem je odkręci :norty:

póki co mam wszystko zamówione

zderzak m-paszteto :norty: wykonany z PP a nie ABS! ANI LAMINATU!! 680ZŁ wraz z halogenami m-pakiet 180zł

klosze lamp nowe DEPO 499zł

koło pasowe Corteco 550zł :norty:

Pompa wspomagania :D 0 grama luzu a z 2003r a moja z 2004 i latała czemu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no właśnie jaki dobry sposób na odkręcenie tego? bo ja napraw dokonuje sam więc to będzie mój problem i chce to zrobić szybko i sprawnie. słyszałem że sposób 5 i hamulec to lipa.

Kolego zakłada się blokadę na koło pasowe i bezstresowo odkręcasz, jak skorzystasz z jednej z metod Stanisława (Radzia) to cały czas będziesz mógł się zastanawiać czy nie przyczyniłeś się przypadkiem to pęknięcia wału :P a z tego co widzę na zdjęciu to masz m47, dla którego to drażliwy temat..ja już mam kupione corteco chyba miesiąc temu :? ale najpierw "bawiłem" się z dorabianiem blokad (mam 5 na zbyciu jakby co :P ) a teraz czekam na odbiór auta od lakiernika, któremu troooochę przedłuża się robota :x

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak myślałem właśnie nad jakąś blokadą tego koła. Też miałem wstawić teraz auto do lakiernika ale raczej nic z tego ważniejsze sprawy techniczne
Opublikowano

Kolego zakłada się blokadę na koło pasowe i bezstresowo odkręcasz, jak skorzystasz z jednej z metod Stanisława (Radzia) to cały czas będziesz mógł się zastanawiać czy nie przyczyniłeś się przypadkiem to pęknięcia wału :P a z tego co widzę na zdjęciu to masz m47, dla którego to drażliwy temat..ja już mam kupione corteco chyba miesiąc temu :? ale najpierw "bawiłem" się z dorabianiem blokad (mam 5 na zbyciu jakby co :P ) a teraz czekam na odbiór auta od lakiernika, któremu troooochę przedłuża się robota :x

jakby co to ile za ten klucz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moja blokada jest z ulepszonej cieplnie gatunkowej stali (nie wyrobi się :8) ), dodatkowo zastosowałem tuleje redukcyjne, żeby była lepiej osadzona do ori koła oraz corteco (corteco ma większy otwór, który dodatkowo jest na stożku a ori mniejszy walcowy), uchwyt jest odpinany, aby blokada zajmowała mniej miejsca i dorzucam profil dopasowany do rączki jakby ktoś musiał się zapierać :P masówka na alledrogo chodzi po 170 a ja wołam 100, myślę, że to dobra oferta :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Moja blokada jest z ulepszonej cieplnie gatunkowej stali (nie wyrobi się :8) ), dodatkowo zastosowałem tuleje redukcyjne, żeby była lepiej osadzona do ori koła oraz corteco (corteco ma większy otwór, który dodatkowo jest na stożku a ori mniejszy walcowy), uchwyt jest odpinany, aby blokada zajmowała mniej miejsca i dorzucam profil dopasowany do rączki jakby ktoś musiał się zapierać :P masówka na alledrogo chodzi po 170 a ja wołam 100, myślę, że to dobra oferta :roll:

za pewne lecz wydać sto złoty by raz użyć klucza to trochę boli.

może ktoś z łódzkiego ma taki klucz pożyczyć za dobre piwko?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pomógłbym tylko do Łodzi mam daleko :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niby można wysłać, ale dwie przesyłki i robi się już flaszka :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Niby można wysłać, ale dwie przesyłki i robi się już flaszka :mrgreen:

chwilowo sprawa stoi w miejscu puki nie kupię kola aż takiej tragedii ztym nie ma ostatnio 1000km pykła bez problemu tyle że wkurza to pukanie na wolnych obrotach

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szczerze mówiąc zaczynam wątpić w corteco..wczoraj musiałem założyć ori koło w 1.9 jtd, bo corteco zaczęło bić po równym roku i 15kkm :x dobrze, że jest gwarancja, ale mocno mnie to zdenerwowało..zważywszy, że do e46 też już czeka corteco :?

Nie przeciągałbym wymiany, bo jak się zerwie to ładny bajzel może zrobić w osprzęcie i przedniej partii silnika :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL