Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy na tyle są założone nowe klocki bosch+tarcze bosch (nowe,no mają z 2mc ale przez ten czas prawie nic nie było jeżdżone)tylko sporadycznie raz w tygodniu.

I problem ma się tak jadę... i przy większych prędkościach przy hamowaniu jest okej nic nie piszczy... tylko w ostatniej fazie hamowania np 15km/h i lekko hamuje i już pisk idzie.Mechanik zdjął klocki,zrobił nawet jakieś ranty itp i lipa dalej to samo

czy to urok klocków bosch?? czy to się ułoży?? czy do końca klocków będzie piszczeć?

Opublikowano

czasami klocki piszczą, nie wiemy jak mocno piszcza, to wiesz tylko ty ale mozliwe ze sie ułozy, może jak mocniej pohamujesz itp

ogolnie to nie polecane są boscha tarcze i klocki, nie wiem jak cenowo taki zestaw wypada, pewnie atrakcyjnie....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Powiem tak. W Focusie też mi teraz piszczą Bosche (tarcze + klocki), zaraz po wymianie nie piszczały.

Będę zmieniał koła to przesmaruję je jeszcze raz.

Wtedy zobaczymy.

Może rzeczywiście tak uroda Boscha?

Opublikowano
Też mam Bosche i i też piszczą ;) Przed wymianą nie piszczały, nowiutkie - piszczą. Ale doszedłem do wniosku, ze tak po prostu czasem się dzieje z hamulcami i nie mam zamiaru się tym przejmować
Opublikowano
Zareklamuj klocki, to jest ich wada fabryczna, kiedyś na ten temat sporo czytałem i jedne klocki zareklamowałem. Wymienili na nowe i tej samej marki i po problemie.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Ostatnio wymieniłem w swojej E46 klocki , nie oszczędzałem na tym i założyłem komplet z bosha tył i przód. Mechanik zapewnił mnie , że zaciski i cała reszta przy montażu zostały dobrze wyczyszczone. Natomiast gdy zrobię kilka kilometrów ( na początku się to nie dzieje) to przy hamowaniu jak dojeżdżam do świateł słychać okropne piszczenie.

Proszę o jakiś pomysł dlaczego się tak dzieje i czy jest jakiś sposób żeby temu zapobiec.

Z góry dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Opublikowano

Może po czasie się dopasują do tarcz i piszczenie ustanie , ile czasu już Cię to nęka ?

Człowiek płaci więcej a ma gorzej , masakra.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Jesli wszystko zostalo naprawde dobrze wyczyszczone i nasmarowane a kanty klockow zostaly zciete to nie powinny Ci piszczec. Jedz i zareklamuj to, jesli reklamacja nic nie pomoze zmiana klockow na inne. Edytowane przez speed1211

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Gdy powiedziałem gdy podstawiłem autko na odmę, że chcę klocki textar to sprzedawca się zdziwił czemu takie droge no tak patrząc ceny u niego to za komplet 200 zł textara gdzie na czesci do bmw 140. Ale zakupił mi boscha za 140 zł mówił, że będą dobre i odpukać nic nie piszczy i nie mam żadnych problemów. Znacząco również nie pylą ale mało przejechałem i nie mogę w pełni ocenić. Może jeszcze zależy, jakie klocki bosch. Pozdrawiam
Opublikowano
tak samo piszćżą tarcze ATE z klockami ate, ja u siebie mam tarcze przód zimerman sport a z tyłu bosha i klocki na 4koła zimerman sport i nic nie piszczy, widocznie ten sam problem jes w przypadku bosha:) wymiana klocckow na innej marki rozwiąrze problem. ale dodatkowe koszta, mogles kolego zapytać przek zakupem to na forum by ci powiedzieli i byś zaoszczedził kosztów, alebo jedzisz z piszczącymi ale wiem ze to irytuje bo znajomy tak jedzie na komplecie ATE
Opublikowano

Skoro są założone tylko nowe klocki (przyjmując ,że tarcze jeszcze były dobre )to piszczenie spowodowane jest złym wyczyszczeniem lub nienasmarowaniem powierzchni,jażma,prowadnic,wewnętrznej strony zacisku,miejsca dolegania wewnętrznego klocka do tłoczka itd.

Ewentualnie piszczenie spowodowane jest" zeszklenie"klocka przy pierwszych hamowaniach.

Nie ma klocków które piszczą,niezależnie jakiej firmy i z jakiego materiału są wykonane

Klocek pracując z tarczą wpada w wibracje. Efekt tych drgań słyszalny jest w postaci pisku.

Producenci klocków stosują kilka rozwiązań które zapobiegają wpadaniu klocka w wibrację

-przyklejone do klocka nakładki antywibracyjne

-przyklejanie klocka do zacisku(po zdjęciu zabezpieczenia)

-nakładane na klocek blaszek antywibracyjnych

-podcięcia na klockach,które eliminują wibrację

-klocki kierunkowe itp.

W sytuacjach gdzie nie jesteś w stanie poradzić sobie z piszczeniem zastosuj pastę przeciw piszczeniu klocków ,jest

wielu producentów ja stosowałem ATE.

Opublikowano
mnie to mechanik miał już dość bo co chwila gadam piszczą już nawet u 3 byłem :mrgreen: jeden to wziął i delikatnie zeszlifował je ale mówi to są nowe klocki po co to szlifowac :norty: :D
Opublikowano
Nie ma klocków które piszczą,niezależnie jakiej firmy i z jakiego materiału są wykonane

No w końcu... Bo już nie mogłem czytać, jak to klocki ATE piszczą. Ja zarówno na pierwszym komplecie jak i drugim nic nie słyszałem. Są ciche. Więc jak ktoś Wam tak pomontował to się pofatygujcie do niego i niech robi, aż zrobi.

Do autora - a kolegi Staszka, tudzież Radzia nie słuchaj, u niego jak coś w samochodzie nie piszczy lub nie wydaje dziwnych dźwięków to znaczy, że w ogóle nie działa :cool2:

Opublikowano

Trzeba zdemontować klocki i od tyłu posmarować jest smarem do hamulców i po sprawie.

Co lepsza firma tył klocka ma już powleczony czymś w rodzaju plastiku.

Opublikowano

Ale macie problem.

W pierwszym poście nie znalazłem informacji o nasmarowaniu smarem miedzianym i tu może być błąd.

Drugie to ta cena 140, to jakaś niska jest, ale....

I najważniejsze, jak jeszcze piszczą, a tarcze masz dobre i przejechałeś już te pierwsze 200, to zahartuj klocki, rozpędź się i zahamuj (nie do zera) od 80 do 40 i tak kilka razy. Tarcze zrobią się czerwone, tylko uważaj bo może Ci braknąć hamulca przez czerwone tarcze (czyli pusta droga gdzieś na uboczu miasta)

Jest to sposób na piszczenie z Bosch Serwis. A zresztą według nich klocki boscha tak mają, że trzeba je dogrzać. (sam tak robiłem z bosch i zawsze był spokój)

Tylko nie zapomnij, że jak rozgrzejesz tarcze, to je musisz schłodzić, poprzez jazdę, żeby łożyska szlag nie trafił

Opublikowano

Ja nie pisałem w temacie ,że komplet 140 zapłaciłem jeszcze za kilka innych usług serwisowych w pakiecie więc nie orientuje się jaka cena była konkretnie za klocki.

W pierwszych dniach jazdzy na nich trochę mocniej przyhamowałem przed sarną może to jest jakiś powód , spróbuje może z tą pastą i z tym rozgrzewaniem.

Tarcze są napewno ok.

Ok , będę kombinował i dam znać jakie efekty.