Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dzisiaj rano ok 9.00 po odpaleniu auta poczułem , że nie mam wspomagania. Zdziwiło mnie to bo wczoraj po przyjeździe pod dom wszystko było ok. Wyłączyłem zapłon. Sprawdziłem komorę silnika. Poziom płynu wspomagania przy maxie. Na ziemi drobne ślady gumy, a wcześniej w kabinie czuć było spalenizną. Pierwsza diagnoza. Zatarta koło pompy wody. Wcześniej w E46 miałem taki problem. Postanowiłem zdjąć paski wielorowkowe. Koło pompy wspomagania, alternatora, pompy wody obraca się. Nie widać aby się blokowało, zacinało. Obraca się swobodnie. sprężarka klimatyzacji tez jest ok. Odpaliłem auto bez pasków. Silnik pracuje równo. Brak niepokojących odgłosów. Zakładam tylko długi pasek i robię jazdę próbną. Wspomaganie jest ale jakby było troszkę ciężej, szczególnie w krańcowych pozycjach po obrocie kierownicy. Przy dodawaniu gazu, ruszaniu i wejściu na wyższe obroty słychać dziwny dźwięk- nie piszczy tylko jakby szorowało, trzeszczało itp. Mam ważny wyjazd wiec cóż, ryzykuje. Jazda bez większych problemów max do 80 km/h. Zastanawiam się co się dzieje. Pompa pada, paski się kończą, koło pasowe dochodzi swojego żywota. Ktoś może się z tym spotkał. Jeśli tak to proszę o pomoc. Dodam , że dzień wcześniej myłem auto dość obficie woda wiec podejrzewam też że coś mogło się dostać do wnętrza i osiąść na kołach paska powodując ślizganie się , tarcie itp.

Dodam jeszcze filmik z pracujacym kołem pasowym w moim silniku. Widać jakby było krzywe...

http://w96.wrzuta.pl/film/0nncUGa9N4V/video0067

Opublikowano
Panowie, trochę off topic: tytuł tego wątku jest dla mnie ....dwuznaczny :lol: i w pewnej chwili pomyślałem, że bez wspomagania guma spada na ziemię :twisted: :D

-------------------

Artur