Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

koledzy, odkąd kupiłem samochód, hamulec ręczny dziwnie się zachowuje tzn: w 9 na 10 przypadków gdy próbuje go zaciągnąć za pierwszym razem idzie lekko i wysoko i właściwie w takiej sytuacji nie trzyma bo autko będzie się toczyć, wówczas spuszczam go ponownie i zaciągam raz jeszcze, wtedy działa tak jak powinien tzn zaciąga się ciężko gdzieś tak na czwarty/ piąty ząbek i trzyma jak skała. Zastanawiam się co może być przyczyną? gdyby to był koniec szczęk hamulca to by zapewne po prostu nie trzymał w każdej sytuacji. ZAWSZE trzyma za drugim razem. Nie wiem czy regulacja (naciągnięcie) tu pomoże? bo to zrobię sam. Co o tym myślicie? jak działają wasze ,,ręczne''?

Bardzo dziękuję za pomoc :cool2:

Opublikowano
tak właśnie działa

JAK TO TAK WŁAŚNIE DZIAŁA?????? :shock: przyznaję; to moje pierwsze BMW ale o czymś takim nie słyszałem :roll: jak to „tak właśnie działa”? czyli co? mam rozumieć, że tak jest we wszystkich BMW? jaki w tym sens, dwa razy zaciągać ręczny aby trzymał? chyba kolega PawełH chciał zażartować i mu wyszło.

Opublikowano
2003r więc swoje lata ma. Ja nie chciałem wchodzić w szczegóły co jest nie tak i w swoim e39 wymieniałem okładziny i wszystko co jest w tarczo bębnie+ linki ręcznego. Teraz ręczny brzytwa, a koledzy niby narzekają że w e39 jest on słaby. Wymiana wszystkiego i linek pomaga. Zresztą sam zobaczysz, że tam jest syfu co nie miara.