Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, jako że jestem przyzwyczajony do specyfiki diesla a nigdy nie jeździłem wcześniej wolnossącą benzynką zastanawiam się czy czasami nie robię sobie przesadniego niepotrzebnego ecodrivingu zmieniając bieg na wyższy przy zbyt niskich obrotach. Mój silnik ma moc maksymalną przy 6100 obr/min a moment przy 3500 obr/min. Ja zmieniam bieg przy około 3000 obr ale coś mi się wydaje, że chyba powinienem później (teoretycznie pośrodku czyli około 4 - 4,5 tyś) nie chciałbym go obciążać zbyt niskimi obrotami a i żyłować non stop nie chcę. Jak koledzy to widzicie? Ciekawe też co na to koledzy z automatami, kiedy one zmieniają oczywiście w trybie standardowym a nie sportowym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moje 530i N53 wrzeszczy o zmianę biegu jak tylko obrotomierz zbliży się do ~1700rpm. :mrgreen: Generalnie strasznie dziwny ten silnik bo jeżeli te jego wskazania zalecanego biegu do obrotów są sensowne to charakterystyką bliżej mu do diesla jak do benzyny.
Opublikowano
Moje 530i N53 wrzeszczy o zmianę biegu jak tylko obrotomierz zbliży się do ~1700rpm. :mrgreen: Generalnie strasznie dziwny ten silnik bo jeżeli te jego wskazania zalecanego biegu do obrotów są sensowne to charakterystyką bliżej mu do diesla jak do benzyny.

No tak! Ale N53 ma moment max dostępny juz nawet w przedziale 1500–4250obr/min w wersji 204KM. A średnio jest juz dostępny od 2500.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja zawsze zmieniam bieg na "sluch", nie patrze sie na obrotomiez i szykuje sie ze zmiana biegu wzgledem wskazowki. Po prostu jest taki moment ktory daje impuls zmiany biegu wzgkedem odglosu silnika, jak dla mnie odpowiedni :)

Przy kazdym nowym samochodzie musialem wyczuwac ten moment ale z biegiem czasu robilo sie to automatycznie, obojetne czy glosna muzyka czy nie, nawet mocy naciskania na gaz mozna sie "nauczyc" i jezdzic praktycznie na pamiec, krotkie zerkniecie na tacho i zmiana :cool2:

Teraz jezdze dwoma dislami, jeden automat, drugi manual wiedz nie bede o nich sie wypowiadac bo to inna baka :wink:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!