Skocz do zawartości

'elektroniczna' ksiazka serwisowa?

rycy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie odnosnie wpisow w 'ksiazke serwisowa' dla F3x, czyli wklepywanie info o dokonywanych naprawach w komputerze samochodu. Ostatnio mialem na gwarancji wymienione przednie hamulce (klocki i tarcze) - wszystko zrobione na gwarancji, gdyz jedna tarcza miala male ale wyczuwalne bicie. Przebieg auta 44k km, zagladam w historie w iDrive i widze tylko przeglad wykonany przy ~30k km, wymiany hamulcow brak. Oczywiscie termin nastepnej wymiany hamulcow przednich jest ok, czyli za 70k km.

Jak to wyglada w Waszych samochodach? Czy takie rzeczy jak wymiana hamulcow wchodzi w historie serwisowa w iDrive? Czy tez macie wylacznie przeglady? Jak wyglada to w Polsce?

Z gory dzieki za odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Sprawa ma się tak, że zważywszy na mały przebieg auta i pewnie klocki były dość grube, co zresztą potwierdza wpis widoczny w menu serwisowym, wielce prawdopodobne że nie wymienili czujników zużycia klocków, bądź nie udało się wykasować tej wartości po ich wymianie (inaczej powiedzieć samochodowi, że ma nowe klocki), ponieważ czasem tak się właśnie dzieje...auto mądrzejsze i nie pozwala zresetować zbyt nowej wartości.

ooo - dzieki za odpowiedz :) zapomnialem w ogole o tej wiadomosci :)

z tego co pamietam, to zanim oddalem im auto przebieg pozostaly do wymiany byl ok 20k km, po odbiorze bylo 70k km. Wg mnie wskazuje to na wymiane czujnikow, choc moge sie mylic :)

W sumie jest to dosc dziwne wg mnie, ze w ksiazce serwisowej w aucie przechowywana jest wylacznie historia przegladow. Obstawiam, ze wszelkie inne wizyty sa rejestrowane w ich bazie danych, co moze sie przydac, przy odsprzedazy auta.

z tego co pamietam, to zanim oddalem im auto przebieg pozostaly do wymiany byl ok 20k km, po odbiorze bylo 70k km. Wg mnie wskazuje to na wymiane czujnikow, choc moge sie mylic :)

Mogli zresetować i wyskoczył jakiś losowy wynik. Mi się kiedyś pojawiło po takiej operacji chyba 170.000 do wymiany i ten wynik widniał przez dłuższy czas. Teraz od kilku miesięcy wyświetla mi 120.000.