Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio jak stałem w korku zauważyłem że wskaźnik temperatury wychylił sie do tej kreski białej przed czerwonym polem. Stwierdziłem że to nic poważnego bo stałem 15 minut,a na zewnątrz było 35 stopni... pojeździłem troche wszystko ok. Dziś stoje na światłach w Łodzi i znów to samo. Stałem ok minuty :mad2: wystarczy że rusze kawałek i temperatura spada. Zajechalem do domu i sprawdziłem,wentylator działa więc co sie dzieje? Mam założony gaz. Dodam że miesiąc temu w górach przy 12 km korku na zakopiance auto sie nie grzało.
Opublikowano
Stawiam na termostat. W moim mam sprawny ale pokazywało mi błąd i wymieniłem na nowy. Za nowy płaciłem 200 zł autko jeszcze u mechanika stoi bo czekam na kable od odmy. Jeżeli termostat to będę Ci mógł sprzedać mój stary który najprawdopodobniej działa gdyż nie mam z autkiem żadnych problemów a wymiana czysto profilaktyczna.
Opublikowano

Przyczyn może być kilka np

1.Niewydolność pompy

2.termostat za mało przepuszcza

3.Sterowanie wentylatorem źle działa

4. za mało płynu

Powiadasz że wentylator Ci działa ? a to elektryczny ? czy viskoza ?

Jak staniesz to temperatura w górę ? a jak ruszysz to spada ?

Wskazywałoby na :

Jak stoisz to pompa na wolnych obrotach prawie nie pompuje a jak zwiększysz obroty to jakoś daje radę.

Przed wymiana dobrze by było to sprawdzić np czy masz mały przelew i jak on reaguje na zwiększanie obrotów.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
co do pompy to moge sprawdzić zwiększająć obroty silnika gdy zacznie temperatura rosnąć. Jak spadnie to wina pompy tak?

Tak jak piszesz , tylko należy pamiętać że wskaźnik temperatury ma trochę bezwładności więc reakcja możne być trochę opóźniona

..........................................................................................

Opublikowano
Sprawdziłem i gdy wzrasta temperatura podczas postoju na wolnych obrotach to wystarczy dodać gazu i wszystko wraca do normy. Czyli pompa tak jak mówiłeś. Lecz sprawdziłem również poziom plynu i jest na minimum wiec to może byc wina również tego. Jutro dokupię litr i wleje. Zobaczymy
Opublikowano

Z płynem to ostrożnie i nie lać powyżej maximum, bo Ci może wyrzucić płyn.

Raczej nie wydolność pompy.