Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moim BMW, a więc zacznę od początku. Miałem wyjazd do Katowic, jak już dojechałem do miasta to wiadomo, gorąco, klima włączona, i korki, płyn zagrzał się do ponad 3/4 wskaźnika, klima przestała działać, turbina też i w końcu pękł zbiorniczek wyrównawczy. Po wymianie zbiorniczka i odpowietrzeniu układu wyjechałem sobie w małą trasę ~50km, po czym stało się to samo, wskaźnik na ponad 3/4, klima nie działa i turbina też, tylko że tym razem wiedziałem co się stanie i stanąłem na poboczu, czekając aż temperatura spadnie. Dojechałem do domu i zrozumiałem że wentylator nie działa w ogóle, nie włącza się nigdy, więc wyjąłem go i podłączyłem go do prostownika samochodowego do 2 pinów i chodził ładnie, a na kablach w samochodzie za nic w świecie nie chce działać, sprawdzałem kable w samochodzie i owszem prąd na nich jest, jednak nie działa wentylator podłączony do tych kabli.

Czy to może być wina przekaźnika? Jeżeli tak to gdzie go szukać? Ewentualnie czy to może być wina tego sterownika na wentylatorze?

Szykuje mi się wyjazd do Austrii za dwa tygodnie tym samochodem także prosiłbym o szybką pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moduł wentylatora, ogarnie to elektryk samochodowy. Ewentualnie możesz sprawdzić wtyczki, u mnie w drugim aucie - lancii, główna kostka do wentylatora nadpaliła się od słabego styku i nie działał wentyl. Czyszczenie, dogięcie styków i autko sprawne, ale nerwy były, bo szykował się wyjazd :x

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Sprawdziłem wtyczki i wszystko mi wygląda na to że są okej. Zapomniałem napisać że na sterowniku pod tym silikonem czy czymś w lewym górnym rogu była czarna plama którą wydrapałem nożem w celu sprawdzenia czy wszystko okej, ale sam nie potrafię ocenić, rzućcie okiem na zdjęcie i powiedzcie czy to może być przez to. Przepraszam za jakość, nienajlepszy aparat.

http://zapodaj.net/a093b5389fe82.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Straszne to zdjęcie..to będzie wina modułu, podjedź do elektryka, poradzi sobie z tym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Przymierzam się do wymiany modułu, czy ten moduł podejdzie od innych modeli? Np. 318i, 320i, czy musi być koniecznie od 320d? Mam problemy ze znalezieniem w moich okolicach, za to znalazłem od 318i, podejdzie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mam pojęcia..tak jak pisałem, podjechałbym do elektryka samochodowego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Elektryk mi tego nie zrobi. Odmówił mi naprawy, bo "sam wyciągnąłem wentylator", moje podejrzenia są takie, że skoro już wiem co jest nie tak to już nie będzie mógł zedrzeć ze mnie pieniędzy. Ale do rzeczy. Czy numery z modułu przy zakupie nowego muszą być takie same? Czy mogą być obojętnie jakie tylko z modelu 320d 136km? Wymienię go sobie sam.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Znalazłem wentylator i moduł od poliftowej 320d z dokładnie takimi samymi numerami, wsadziłem do obudowy od mojego bmw i wszystko ładnie działa. Dziękuję za pomoc.