Skocz do zawartości

e36 compact - naprawa tylnego zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samochód mam ponad tydzień, przód zrobiony, teraz przyszedł czas na tył i proszę o rady.

Tylne zawieszenie stuka mi bardzo mocno przy na gorszej drodze, sprężyny całe, obawiam amortyzatory mogą być kompletnie do dupy, stuki określiłbym bardziej jako klekotanie, słychać to też przy bardziej dynamicznym poruszaniu kołem, początkowo myślałem że to tylko tylna tablica która nie jest dobrze przykręcona.

Zauważyłem też że przy progu w miejscu łączenia jakichś 2 elementów guma nie leży równo z każdej strony tylko miejscami wychodzi (nr 3 na obrazku). Jak nazywa się ten element? Pod hasłem łożysko gumowe niewiele wyskakuje na allegro, czy to jest tuleja wahacza tylnego?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CG11&mospid=47451&btnr=33_0999&hg=33&fg=30

Próbowałem też szukać w google łożyska po numerze ale nie ma żadnych odnośników do sklepów, jedynie do takich stronek z prezentacją części.

Czy przy wymianie amortyzatorów, ma znaczenie typ zawieszenia czy to odnosi się tylko do sprężyn?

Mam też problem ze znalezieniem obrazna na którym będą przedstawione tylne wahacza i jakieś ich sworzenie.

Chcę też sprawdzić łączniki stabilizatorów tak dla pewności, na co jeszcze zwrócić uwagę w tylnym zawieszeniu?

Opublikowano

witam

w e36 compact zawias z tyłu jest jak w e30,możesz mieć zwykłe albo m- pakiet które różni się krótszymi spręzynami i amorami oraz ma dodatkowo stabilizator

najlepiej podjedz na stację diagnostyczną to bedzięsz wiedział co do wymiany,a dużo tego nie jest,a ceny zamienników nie są straszne