Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Około dwóch tygodni temu byłem zmuszony wymienić sprzęgło w mojej bemce 323Ci. Niby wszystko jest okej ale problem w tym że przy cofaniu pod gókę lub ruszaniu z jednyki na wysokich obrotach lub szybkiej jeździe sprzęgło dosyć mocno śmierdzi. Na sprzęgle zrobiłem już ponad 500km. Nie wiem czy jest to normalne. Byłem wczoraj u mechaniaka i powiedział że sprzęgło musi się ułożyć do dwumasy. Po raz pierwszy dokonywałem takiej wymiany i nie wiem co o tym myśleć. Wymieniałem kompletne sprzęgło luk. Dwumas był ok. Proszę o pomoc. Jeśli taki temat był na forum to z góry przepraszam ale przeszukałem całe google i nie mogłem znaleźć problemu podobnego do mojego.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Piszesz

ruszaniu z jednyki na wysokich obrotach

W takiej sytuacji to sprzęgło można przypalić ale może Ci ono ślizga ? a mechanik udaje że wszystko jest O.K.

Daj to komuś sprawdzić bo po 500km to powinno się już ułożyć chyba że to było tylko w trasie .

Ps.

fakt faktem że najlepiej wymienić komplet lub splanować dwumasę.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Tak, ale przed wymianą sprzęgła gdy jeszcze było dobre, nawet przy paleniu opon lub kręceniu bączków nie było czuć sprzęgła. Sądzicie że robota była odwalona na szybko czy może dać jeszcze trochę czasu na ułożenie się sprzęgła?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Daj to komuś sprawdzić bo po 500km to powinno się już ułożyć chyba że to było tylko w trasie .

Sprawdzić w jaki sposób? Oddać do innego mechanika? ;)

Opublikowano
Nie przejmuj sie dojdzie do siebie, miesiąc czasu jezdzilem i to samo mialem, dodatkowo lekko drgalo autem. A od dwoch dni jest gitares.
Wiele serc,jedno bicie,BMW ponad zycie.
Opublikowano

Co za bzdury ci ten mechanik opowiada , ułożyć to się mogą majtki na ładnej dupci :norty:

Sam miałem wymieniane sprzęgło jakiś miesiąc temu i zrobiłem już 1500km i u mnie sprzęgło trzyma jak beton i nic nie śmierdzi.

Jeśli sprzęgło jest złożone prawidło i mechanik nie kąpał go w oleju to sprzęgło działa idealnie od pierwszych przejechanych metrów.

Czym szybciej zrób coś z tym bo sprzęgło to pal lich trochę przypalone z biegiem czasu się wetrze i jakoś będzie trzymać ale przypalony dwumas to kaplica.

Ja też miałem spalony dwumas i skończyło się na używanym w dobrym stanie.

Opublikowano

Pytasz

Sprawdzić w jaki sposób? Oddać do innego mechanika?

Miałem na myśli aby sprawdzić obecne objawy na ile są do zaakceptowania i z tym jeździć czy od razu wyjmować to sprzęgło.

Osoba doświadczona w mechanice co to już nie jedno sprzęgło wymieniała bez rozbierania po fizycznej diagnozie może Ci od razu powiedzieć co jest grane.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Miałem na myśli aby sprawdzić obecne objawy na ile są do zaakceptowania i z tym jeździć czy od razu wyjmować to sprzęgło.

Osoba doświadczona w mechanice co to już nie jedno sprzęgło wymieniała bez rozbierania po fizycznej diagnozie może Ci od razu powiedzieć co jest grane.

Przy spokojniej jeździe jest ok, wszystko cacy śmiga jak należy, ładnie przyśpiesza, nie czuć żeby się ślizgało i nawet spalanie trochę spadło. Poczekam jeszcze jakiś czas i wtedy zobaczymy, jak przejadę ponad 1000 i będzie śmierdzieć to oddam do sprawdzenia.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano
często mechanicy źle zakładają sprzęgło które posiada samoregulację. Po czytaj w sieci jak się je montuje ( ja nie wiem dlatego nie chce pisać) i zapytaj się mechanika jak to robił. Jak niewłaściwie to jedź na reklamację.
Opublikowano
Przy spokojniej jeździe jest ok, wszystko cacy śmiga jak należy, ładnie przyśpiesza, nie czuć żeby się ślizgało i nawet spalanie trochę spadło. Poczekam jeszcze jakiś czas i wtedy zobaczymy, jak przejadę ponad 1000 i będzie śmierdzieć to oddam do sprawdzenia.

Mi też śmierdziało przez jakiś czas po wymianie, głównie jak ruszałem pod górkę i przytrzymałem na sprzęgle trochę czy z większych obrotów, później minęło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja też zmieniałem sprzęgło jakieś 2000km temu i ani razu nie zaśmierdziało, nawet przy ostrej jeździe.

Jest też to ustrojstwo o czym pisze Daniel, ale jeśli kolega wymieniał całe sprzęgło, to nie musi się o to martwić.

Ten mechanizm powoduje, że pomimo zużywającej się tarczy, kierowca nie odczuwa tego na pedale.

Może mechanior coś źle poskręcał.. Skoro śmierdzi, to znaczy, że się przypala..

Zapytaj mechanika czy zabielił (zmatowił) papierkiem dwumas, czyli zdarł resztki starej tarczy z dwumasy, jak nie, może się nowa tarcza ślizgać po dwumasie.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Docisk w bmw jest samonastawny i jest spięty ,zabezpieczony blokadą.Przykręcamy go następnie wyjmujemy blokadę i to cała tajemnica samoregulacji.

W innych samochodach,gdzie nie ma blokady potrzebne jest odpowiednie narzędzie do montażu docisku.

Sprzęgła Luk,Sachs mają blokady.

Ewentualnie masz sprzęgło z niższej półki,które nie miało blokady,a mechanik zamontował go jak zwykłe sprzęgło bez blokowania przy montażu.

Wtedy docisk jest na samym końcu regulacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Obstawiam niezabieloną dwumasę.

Dopisz 323ci do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.