Skocz do zawartości

316 TI. Remont kapitalny, wymiana silnika czy sprzedaż.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dziabi, czego nie zrozumiales z mojego postu?

No dobrze, jak juz mnie teraz obrazasz to bez wiekszego wahania pojde ta sama sciezka.

Jestes typowym polakiem, co chcialby szklem dupe utrzec. Kupujesz samochod ze stodoly, potem go nawet nie reklamujesz (tu nawet nie wiem czy honorem sie uniosles czy to zwykla glupota).

Oddajesz do swietnego fachowca i zamiast posluchac jego rad (a nie wierze, ze Leo nie odradzal kupowania kolejnego zlomu) kupujesz nastepnego gniota, czyli slupek watpliwej jakosci, wierzac sprzedawcy na slowo.

Powiem Ci tak, nie jestem mega madry, ale ty z pewnoscia jestes mega glupi. Teraz sie z tym obnosisz po wszystkich forach w Polsce i czujesz nie wiem, lepszy? gorszy? oszukany?

Fajnie, ze robisz Leo reklame, ale sobie przy okazji robisz antyreklame. Do takich faktow, jak nie wymienienie oleju i fltra po kupnie samochodu, to ja bym sie nawet publicznie nie przyznawal...

Edytowane przez dxtr71
Opublikowano
Pierwsze co należy zrobić w takim silniku to zdjąć głowicę i ocenić stan gładzi cylindrów. Jeśli prawdą jest że te silniki biorą olej przez głowicę to wystarczy profesjonalna obróbka głowicy (prowadnice, uszczelniacze i dotarcie gniazd) to stosunkowo niedroga usługa. Zdjęcie głowicy da także odpowiedź na pytanie którymi cylindrami olej jest wciągany. Może się okazać, że np pękł jeden pierścień olejowy.

Niestety praktyka podpowiada, że jeśli silnik zużywa tak duże ilości oleju to najprawdopodobniej został w przeszłości przegrzany i jego naprawa jest nieopłacalna.

:cool2: