Skocz do zawartości

E61 czy wlać olej??

karelnati21

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Proponuje instrukcje obsugi. Takie pytania bylo w szkole jazdy zadawac. Konputer daje sygnal o dolaniu oleju jak jest na min. i dolewasz 1L na bagnecie tez mozesz sprawdzic ale nie przesadz z dolewaniem i nie dolewaj do max. tylko troszke przed. Troche mniej jest lepiej jak za duzo.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Seed1121 świetna odpowiedź!! Zadalem takie pytanie ponieważ znajoma ma BMW 1 i była w serwisie sprawdzić stan oleju bo nie wiedziała ile ma i gostek serwisant powiedział że dobrze że przyjechała bo jakby dalej tak jeżdziła to by motor zatarła. Ja u siebie próbowałem wyjąć ten bagnet ale jakoś nie idzie. Zrobiłem parę dni temu Chorwację a komputer pokazuje tyle samo całe czas.

• Zasłużeni forumowicze

To dobrze ze nie pozera Ci oleju znaczy ze silnik zdrowy. Teoretycznie nie powinien spasc ponizej min. przez 15kkm ale dolac trzeba bo po co silnikowi szkodzic.

Koputer nie pokazuje tak dokladnie jak bagnet wiedz nim bym sie nie sugerowal w 100% bo to tylko czujnik ciepla.

Komunikat o dolaniu 1L oleju to jest raczej ostatni dzwonek gdzie trzeba koniecznie dolac ale lepiej do takiego stanu nie doprowadzac. Troche mniej jak max. jest najlepszym stanem oleju bo masz pewnosc ze nie jest go za duzo.

Bagnet mogl sie zassac jak dawno nie byl uzywany. Pokrec troche moze pusci :wink:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Witam wszystkich. To moje pierwsze BMW model 520D 177KM z 2007 roku po lifcie dlatego takie pytanie, na komputerze pokazuje mi ile niby mam oleju w silniku(jest ok max) ale czy można to sprawdzić fizycznie np.bagnetem?

Ja mam 520d 177 KM z 2008 i stan oleju sprawdzam bagnetem który jest z prawej strony obudowy silnika stojąc przed samochodem.