Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie zapytanie...

Bez wcześniejszych objawów padło mi koło pasowe wału -odkroiła się guma od metalu i obracał się środek a już zewnętrzna cześć nie...

padło ładowanie, wspomaganie i reszta...

kupiłem nowe koło łącznie z rolką alternatora i wymieniłem- auto teraz jeździ ale jak jest odpalone na postoju i ruszam kierownicą to czuć wibracje na niej-jak dodam troche gazu jest ok...

czy możliwe żebym jakoś uszkodził wspomaganie/pompe wspomagania?

paski zostały stare...

miał ktoś może coś podobnego?

oddać koło na gwarancje czy to wina np.pompy wspomagania?wcześniej nic takiego nie było...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakiej firmy jest nowe koło ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolo z zamiennika nie oryginał firmy nie pamiętam...

To masz przyczynę. Najlepiej oryginał albo ostatecznie firmy CORTECO, żadne inne.

Opublikowano

dobra już teraz kupione to co mam robić?

jeżdzę na nim 2 dni wiec już oddać nie mogę jako nieużywane...

mogę oddać oczywiście na gwarancje...

tylko pewnie dadzą mi inne koło tej samej firmy...

czy jest jakaś możliwość na odzyskanie pieniędzy???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem jak to dokladnie jest w PL ale w DE trzecia reklamacja rowna sie zwrotu pieniedzy

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz próbować reklamować ale nie wróżę sukcesu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej jak by czesc byla zamawiana i montowana przez warsztat bo im tak latwo nie moga wmowic blednego montazu itp. ale sprobowac zawsze mozna, jesli firma nie prowadzi polityki zdzierania kasy to i szanse sa :)

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Witam, rozwiązałem problem...

Koło i sprzegielko na alternator było kupywane u znajomego w sklepie wiec z reklamacją nie było problemu...

Montowałem sam ale u znajomego w warsztacie powiązanego z tym sklepm :)

Okazało się że te koło jest sztywne dlatego dają te sprzegiełki- wiec jeżeli ktoś chciałby oszczędzać (odradzam) to szukajcie samego koło a nie zestawu...

Wywaliłem te badziewie włożyłem Corteco i jest ok!!!

Oddałem ten szmelc dopłaciłem rożnice ceny i teraz mam spokój kosztowało mnie to 900zł-koło i skrzynka piwa:) aha i niepotrzebny montaż...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

widze, ze kolo pasowe to nie 200pln (ta corteco to 850-900pln, dayco, febi itp 200 zyla tansze). Za jakis czas bede szykowal sie na wymiane termostatu glownego + profilaktycznie pompy wody+rolek+paskow. Zastanawiam sie nad sensownoscia profilaktycznej wymiany kola pasowego (2008r, 190tys przegiegu).

Czy to jest tak, ze dziala, dziala i nagle doopa czy objawy padania miales jakies (poszarpywania, klekotania itp)

Czy mechanik rozbierajac paski do pompy wody "rączunią" moze sprawdzic stan kola na zasadzie "o nastepne 20tys to raczej na bank sie nie rozleci" czy nie idzie tego zrobic?

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

co to bylo co drgalo?

Okazało się że te koło jest sztywne dlatego dają te sprzegiełki- wiec jeżeli ktoś chciałby oszczędzać (odradzam) to szukajcie samego koło a nie zestawu

co to znaczy? kolo pasowe dayco z tlumikiem drgan na aledrogo jest za 540 zyla nowe... to jak rozumiem Ty miales jakies bez????

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wymieniaj profilaktycznie!!!Koło nie ma reguły u jednego pada po 100 u drugiego po 200 u mnie po 255tyś.km...

Nie było żadnych objawów, przyjechałem z trasy auto postało godzinę i jak znowu odpaliłem to zobaczyłem że padło...

Jak coś to tylko corteco ale skoro masz dobre i oryginał to go zostaw...

Drgało tylko przy kręceniu kierownicą, tłumi drgań był ale nie pomagało...

Skoro termostat masz walnięty to go wymień-jeżeli jesteś pewien ze to jego wina a pasek i rolki niech mechanik sprawdzi i jak są dobre to zostaw tak samo jak pompe wody- ja nie słyszałem żeby komuś padła a napewno nie przy 190tys.km