Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

hej.witam wszystkich!!!

mam problem z piszczacym hamulcem tylnim podczas jazy!!piszczenie jest nie jednostajne!przestaje gdzy naciskam pedal!!nowe tarcze nowe klocki!pagid.piszcy na zimnych cieplych tarczach caly czas!!tarcze oddane! dostalem nowy komplet i dalej piszczy klocki tak samo !oczywiscie odpowietrzony caly ulkad hamulcowy!prowadnice wyczyszczone i nasmarowane!!zacisk oczywiscie tez!!przejechalem na nich okolo 1000 km problem nie ustapil! :mad2: :mad2: pozdro!

Edytowane przez robertdrozdzik
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dopisz 320d do tytułu, bo temat będzie zablokowany.

Przyjrzyj się mechanizmowi ręcznego, wymieniałeś tarczo-bębny a szczęki stare zostawiłeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
kolego masz źle dobrane klocki i tarcze hamulcowe. tzn. klocki są za twarde do tarcz i dlatego będzie piszczeć podczas hamowania.
Opublikowano
A co ma piernik do wiatraka? Hamulce nie maja prawa piszczec, bo tloczek w zacisku musi sie cofnac, wiec nie moze byc kontaktu miedzy tarcza a klockami. Jesli jest, to moze to powodowac piski, ale to nie kwestia zestawu tarcza - klocki, tylko wlasnie wadliwie pracujacych zaciskow. Powody moga byc rozne - zacinanie sie tloczka, rozwarstwione przewody hamulcowe elastyczne, nieszczelnosci na przewodach metalowych, niedokladne odpowietrzenie. To wszystko jest do weryfikacji.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
dzieki za pomoc!przewody hamulcowe w b.dobrym stanie brak wyciekow!odpowietrzany juz w sumie 3 razy!!problem mam ten ze przestaje piszczec podczas hamowania!pisk jest niejednostajny podczas jazy!przy duzych predkosciach brak bicia na tyle wszystko ok!zacisk czyscilem , tloczek w dobrym stanie!nie ma oznak korozji!
Opublikowano
Miałem podobny problem że przy hamowaniu klocki piszczały niemiłośrnie tak jakby tir hamował. Starłem kanty klocków i trochę pomogło ale nie na długo. Wymieniłem na inne średnio-miękkie i problem się rozwiązał. Można jeszcze wymienić płyn hamulcowy, gdyby był wymieniany dawno.
Opublikowano

Robert witaj !

Ty powyżej już Ci podana najczęstsze przyczyny powodu piszczenia bez hamowania, najwyraźniej klocek lekko dotyka do tarczy .

Czyli jeszcze raz rozebrać i sprawdzić wszystko od początku i wyczyścić prowadnice ale skrobakiem a nie szmatką.Na cylinderkach możesz mieć rdzę lub zaschnięty brud co go blokuje w starej pozycji itd.

Ostatnie pytanie : czy przed Twoją ingerencją nic nie poszczało ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
plyn wymienilem 2 miesiace temu i bylo wszystko ok.po wymianie tarcz i klockow wszystko sie zaczelo!rozbieralem to juz chyba z 10 razy :D wszystko tam lsni od czyszczenia !przed wymiana bylo wszystko ok !
Opublikowano
Czy było sprawdzone bicie nowych tarcz na samochodzie? bo może okazać się, że tarcze klocki płyn hamulcowy itp. jest w porządku tylko winna jest temu krzywa piasta.
Opublikowano
ja bym jednak sprawdził bicie tarcz specjalnym przyrządem takim z zegarem i tam wszystko pokaże czy jest ok.
  • 2 tygodnie później...