Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki mały problem od jakiegoś dłuższego czasu tylko jak wyłączam silnik zapala mi sie kontrolka oleju zółta jak już silnik chodzi tej informacji nie ma.Olej jest wiec co by to mogło oznaczać
Opublikowano
Byc moze jest za niski stan oleju-wtedy tez tak sie zapala ta kontrolka
icon4.png
Opublikowano
Byc moze jest za niski stan oleju-wtedy tez tak sie zapala ta kontrolka

Jestem za :cool2: też tak mam dolewam 1L i jadę dalej :mrgreen: kontrolka znika, kiedyś pojeździłem troszkę więcej bez dolewki i zapaliła się na czerwono--dolałem i po problemie.

Opublikowano

hmmm moze byc jeszcze tak ze jak duzo jezdziles po miescie to wlaczylo ci sie dopalanie filtra czastek stalych. I w momencie jak dopalanie sie procesuje, to do DPF jest podawane paliwo aby dopalic sadze, jak wylaczysz silnik to paliwo splywa do silnika i miesza sie z olejem, I wtedy podnosi sie poziom oleju i kontrolka tez to syngalizuje. Wtedy trzeba jak najszybciej wymienic olej, bo silnik ma slabe smarowanie i wadomo co dalej....

Wiem ze pisales ze olej jest, ale moze stan jest za wysoki ?

Nie mowie ze tak jest napewno ale to jedna z sytuacji do ktorej moglo dojsc. Jezdziles ostatnio duzo tylko po miescie to moglo sie tak stac.

Pozdr

Tomek