Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pełny zbiornik nie musi być, właśnie po to się dociążą, a w BMW e46 to z przodu tylko ustawia się zbieżność, a z tyłu kąty pochylenia koła i tylko tyle nic więcej.

Nic bardziej mylnego!

Również zbierzność z tyłu jest regulowana niech kolega nie wprowadza w błąd!

Pełny zbiornik paliwa, przód dociążony 2 x 68kg (lub 2 osoby), tył 68kg (lub 1 osoba centralnie ) w bagażniku 21kg, i w takiej konfiguracji ustawiamy geometrię - po prawidłowym ustawieniu auto prowadzi się jak po szynach.

P.S u mnie dość mocno zużyły się m.in. górne tuleje wahliwe - efekt był taki że strasznie rzucało tyłem przy najeżdżaniu i zjeżdżaniu z kolein (opony 225/45/17) - wymiana tulei + geometria załatwiła sprawę.

Konieczne jest to tankowanie do pełna?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież to felga z e39 z et20..nie przyciera o ranty z tyłu? Masz założone pierścienie centrujące na piastę? W tych felgach jest większy otwór..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Na 17 załóż 215\50\17 jak przesadzisz z wielkością to będzie licznik oszukiwał... (oryginał powinien być 205\50\17 ale ta na 17 jest trochę za wąska, 215 szersza i będzie minimalnie wyższa to i trochę komfort się poprawi )

Jak felgi są 8 calowe to zakłada się 225/45/17 a jak 7 calowe (zimowa wersja do e46) to 205/50/17. Jeżdzę na tych drugich i problemu nie mam, tak jak i na zimowych 205/55/16.

maniek a jak sprawdzic czy felgi sa 7 czy 8 calowe?

to nie te felgi co wyslalem, pomylilem sie, to sa te felgi http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/24/91/58/4424915868

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Te felgi występują jako 8 i 9 calowe i opony do nich w e39 powinny być odpowiednio 235/45 i 255/40

http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Styling 66.

Edit:

Ale mieszasz..wymiary felgi zobaczysz po zdjęciu koła od wewnętrznej strony. Odnajdź je na tej stronce co podałem, one też występują w różnych szerokościach.

Edytowane przez maniek21112

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Pełny zbiornik nie musi być, właśnie po to się dociążą, a w BMW e46 to z przodu tylko ustawia się zbieżność, a z tyłu kąty pochylenia koła i tylko tyle nic więcej.

Nic bardziej mylnego!

Również zbierzność z tyłu jest regulowana niech kolega nie wprowadza w błąd!

Pełny zbiornik paliwa, przód dociążony 2 x 68kg (lub 2 osoby), tył 68kg (lub 1 osoba centralnie ) w bagażniku 21kg, i w takiej konfiguracji ustawiamy geometrię - po prawidłowym ustawieniu auto prowadzi się jak po szynach.

P.S u mnie dość mocno zużyły się m.in. górne tuleje wahliwe - efekt był taki że strasznie rzucało tyłem przy najeżdżaniu i zjeżdżaniu z kolein (opony 225/45/17) - wymiana tulei + geometria załatwiła sprawę.

Konieczne jest to tankowanie do pełna?

Podejrzewam, że można by nie tankować do pełna połowa zbiornika i też będzie dobrze.

Albo jak ktoś bardzo uparty to dla świętego spokoju można sobie policzyć np. mamy połowę zbiornika paliwa jest to mniej więcej 30 - 32 litry paliwa, to aby wszystko się nam zgadzało (zbiornik ok. 63 litry pojemności) to trzeba brakującą ilość paliwa uzupełnić dodatkowym balastem.

1 litr ON = ok. 0,85kg * 30 litrów = 25,5kg

1 litr benzyny = ok. 0,77kg * 30 litrów = 23,1kg

Gorzej jak mamy instalację gazową, to już wyższa matematyka :wink:

Żeby wszystko było jasne, udostępniam screen.

http://images70.fotosik.pl/12/3bf0391fd3cb0797.jpg

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Świetna instrukcja kolego MrTuner1986 , ja ze swojej strony dodam że należy zwrócić uwagę jeszcze na sportowe dostosowanie nadwozia (S226A) jak ktoś ma.

Ilość paliwa można sprawdzić dokładnie w INPA (Instrument cluster\ F5 \F1)

Opublikowano
ja ze swojej strony dodam że należy zwrócić uwagę jeszcze na sportowe dostosowanie nadwozia (S226A) jak ktoś ma.

Święta prawda kolego, dla sportowego zawiasu zupełnie inne parametry, trzeba tylko przypomnieć majstrowi, aby wczytał odpowiedni program do pomiaru.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
jesli ktos ma pod reką parametry pod zawias S226A niech zapoda, przyda sie niejednej osobie ;)

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mogę jeszcze dopisać, że w moim turasie mam opony 225/45R17. Opony miałem straszne kapcie, zero bieżnika oraz stare z 2003 Continentale. Rzucało mną na koleinach masakrycznie. W tym roku kupiłem nówki Goodyeary i całkowicie inne auto. Jeździ pięknie.