Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wie ktos moze czy da sie zakodowac kluczyk ktory nie jest matką? zgubilem matke a drugi kluczyk mam rozkodowany i nie wiem jak to teraz ogarnac.

bede wdzieczny za jakies konkretne wskazowki. dodam ze w serwisie krzykneli mi 360pln za zakodowanie!!!

Opublikowano
Jaką matkę masz na myśli? W BMW nie ma klucza głównego. Masz albo klucz z pilotem - i ten trzeba kodować, albo bez pilota, i tego kodować się nie da, bo i po co? Jeśli masz dwa klucze z pilotami, to żaden nie jest "matką". Oba są równorzędne, więc nawet jak zgubisz ten, którego używałeś, to "zapasowy" ma działać i koniec. I procedura kodowania zawsze wygląda tak samo. Poszukaj sobie, jest na forum.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze inne pytanie, czy chodzi o zakodowanie pilota do otwierania drzwi, czy o immobilajzer...

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Jeszcze inne pytanie, czy chodzi o zakodowanie pilota do otwierania drzwi, czy o immobilajzer...

Pytanie dobre. Ale przecież i w jednym i w drugim wypadku żadna "matka" nie jest wymagana ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, że nie....... ale.... Matka jest tylko jedna :mrgreen:

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Kolega carl0s ma racje z ta matka:) a kolega post nizej tez racje ma ale nie na temat:) zakoduj kluczyk w ten oto sposob:

1. wsiadz do auta zamknij drzwi tak normalnie jak do jazdy a nie na rygiel

2. wsadz kluczyk do stacyjki i przekrec na pozycje 1 zeby sie zapalil airbag i poczekaj z 3sek. (tylko na zaplon nie wlaczaj) wylacz i wyjmij kluczyk

3. nacisnij i trzymaj otwieranie na pilocie i w tym samym momencie nacisnij 3 razy przycisk zamykania ale trzymajac dalej ten do otwierania

4. po tym zabiegu pusc przycisk otwierania prawdopodobnie autko sie zamknie i otworzy wtedy jest git a jak nie to powtorz operacje ale dokladnie.

Opublikowano
Oczywiście, że nie....... ale.... Matka jest tylko jedna :mrgreen:

No tak, co to za życie bez Matki :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie dziala ten sposob kodowania. jest jakis inny patent?

Proszę wyjaśnij główną sprawę.

Nie możesz odpalić samochodu, czy nie możesz otworzyć drzwi pilotem w kluczyku?

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Jeśli robiłeś wszystko zgodnie z instrukcją - bateria w kluczu kaputt. Wymienić i wtedy kodować, jedyna opcja.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego, to jest jedyny sposób kodowania kluczyka. Pojedziesz do serwisu, to też tak Ci zakodują. Może robisz najgłupszy błąd czyli robisz to przy otwartych drzwiach, nie mówię o zamku, ale o części karoserii.

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Spotkałem sie z trochę inną metodą kodowania kluczyka:

1. Wsiadamy do auta, zamykamy wszystkie drzwi, lecz nie "na zamek" a tylko by byly zamkniete Wink .

2.Wkladamy kluczyk do stacyjki.

3. Przekrecamy kluczyk na pierwsza pozycje, tak by swiecila sie tylko kontrolka airbagu (+ ew. wyswietlacz na predkosciomierzu) - na 3 sekundy .

4. Wyjmujemy kluczyk ze stacyjki.

5. Naciskamy przycisk loga BMW na kluczyku i trzymajac go ciagle wcisnietego naciskamy krotko 3-krotnie przycisk do otwierania zamka (przycisk ze strzalka) . Gdy operacja przebiegla pomyslnie przy trzecim wcisnieciu strzalki centralny zamknie sie i otworzy na chwileczke Smile .

Jesli nie dziala - probujemy cala operacje powtorzyc od poczatku, tyle ze trzymajac strzalke, 3 x naciskamy logo BMW (nie ma reguly ktora metoda zadziala) .

Cala operacje trzeba wykonywac dosyc szybko. Mi osobiscie wyszla ona chyba dopiero za ok. dzisiatym podejsciem (zadzialala finalnie metoda wcisnieta strzalka + 3x logo Wink ) ... lecz teraz pilot dziala Very Happy .

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=22461

Osobiście tej drugiej metody nie próbowałem , ale jak to powiadają to tonący i brzytwy sie chwyta ;-)

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie, jak nie przyciskiem do otwierania, to do zamykania ciskać trzy razy, a drugi trzymać. Musi się udać. Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki masz 30 sekund na operację. Można tak zakodować każdy kluczyk, nawet od innego samochodu.

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Pilot wysyła sygnał, ale jaki? To, że wysyła cokolwiek nie tłumaczy, że jest sprawny. Poszukaj kogoś, kto ma taki sam kluczyk sprawny przy innym aucie i tą metodą spróbuj go zakodować u siebie, dopiero po takiej próbie będziesz pewny, że coś jest nie tak w samochodzie. Ewentualnie swój spróbuj zakodować u kogoś.
Opublikowano
U mnie jest to samo, też próbowałem kodować kluczyk (nawet teraz zrobiłem to jeszcze raz) i nic nie działa. Ale ja mam taki problem, że jak zamknę na kluczyk auto to mi się szyba otwiera, otworzę i zamknę na nowo to ta co była opuszczona, podnosi się, a druga opuszcza i tak na zmianę. I raczej będę miał do wymiany pakiet komfortu więc Ty możesz też u siebie sprawdzić to samo. Znajduje się po prawej stronie pod schowkiem.
Opublikowano
ale u mnie sprawa wyglada tak ze dzialaly dwa kluczyki normalnie. nagle oba przestaly dzialac. jeden z nich zakodowalem a drugi nie i teraz zgubilem ten zakodowany a ten co mi zostal nie chce sie zakodowac.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Jestem tutaj pierwszy raz i bardzo dziekuje za opis kodowania kluczyka . Kupilem autko dwa tygodnie temu i nie działal mi kluczyk. Po przeczytaniu opisu odrazu udało mi sie zakodowac kluczyk. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.