Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem ze znikajacym olejem z mojego auta... otoz po wymianie oleju i przejechaniu 1000km poziom oleju spadł mi do minimum i brakowało jakis litr do optymalnego poziomu po tym była dolewka przejechane 400km i znowu minimum, czy to odma??? na wydechu widoczny wyrzucony olej... obroty zachowuja sie roznie, raz faluja a raz nie. Zauwazyłem ze zmiana falujacych obrotów nastepuje po pobawieniu sie korkiewm od oleju lub bagnetem... dodam ze raz poczułem przepalony olej w samochodzie poprzez nawiewy tak jakby mi go gdzies wyrzuciło a silnik jest suchy. Prosze o porady

BMW E46 316i 1.8 Benzyna 2003r.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. dodaj w temacie 318i, bo możesz mieć zamknięty temat.... regulamin.

2. pierwsze zniknięcie oleju może być spowodowane tym, że po wymianie nie było oleju w filtrze, po odpaleniu filtr się zapełnił i stąd pierwsza dolewka.

3. jeśli masz olej na wydechu, to bardzo złe oznaki, a przyczyn może być bardzo dużo, odma-może, ale zbyt duży ubytek, uszczelniacze zaworów, uszczelka pod głowicą, sama głowica, zapieczone pierścienie, pęknięte pierścienie. W tym przypadku kompem tego nie sprawdzisz, proponuję dobrego mechanika.

4. czy takie ubytki były wcześniej?

5. są oleje, takie jak mobil, które lubią znikać.

6. jak śmierdzi w kabinie, to wskazuje na nieszczelność silnika, kiedyś przegrzałem silnik w 528i i olej dostawał się na kolektor wydechowy. Silnik wyglądał na suchy, bo olej na wydechu szybko się wypalał, ale w kabinie śmierdziało..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
W kabinie wogole nie smierdzi, a olej mam Mobile 5w30... W płynie chłodniczym nie ma pojawiajacego sie oleju wiec uszczelka odpada.
Opublikowano

To nie odma. Chociaz moze i po czesci odma bo ona wyrzuca nadcisnienie z dolu silnika. Masz nieszczelny silnik. Albo masz nieszczelne uszczelniacze zaworowe, albo pierscienie na tlokach.

Na wlaczonym, zagrzanym, silniku wyciagnij bagnet i zobacz czy ci dmucha. Jesli tak to masz po prostu silnik do smieci. Brzmi przykro, ale tak sie zdarza.

Opublikowano
dodam ze raz poczułem przepalony olej w samochodzie poprzez nawiewy
W kabinie wogole nie smierdzi, a olej mam Mobile 5w30... W płynie chłodniczym nie ma pojawiajacego sie oleju wiec uszczelka odpada.

:?: :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdecyduj się czy śmierdzi czy nie...

Jeśli nie masz oleju w płynie, czy płynu w oleju, to nie znaczy, że uszczelka jest ok, nie zawsze uszkadza się między kanalikami z płynem a kanalikami z olejem. Jak się uszkodzi między kanalikiem z olejem a komorą cylindra, to olej będzie dostawał się właśnie do komory spalania, mam nadzieję, że jasno tłumaczę. Sama głowica też może tak paść. No i to co również inni potwierdzają, czyli pierścienie. Chyba bez rozbiórki się nie obejdzie.. Dalsza rozmowa, to gdybanie..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Jeżeli nie masz wycieków z pod pompy vacum i uszczelki zaworów to uszczelniacze zaworowe bardzo bardzo prawdopodobne
Opublikowano
Wymień odmę najpierw. ALe kup oryginał. Jak to nie pomoże możesz zrobić płukankę i ją przetrzymać pół godziny i jak to nie pomoże to rozbiórka silnika.
Opublikowano
Tez teraz stawiam na uszczelniacze. Jak nie dmucha z bagnetu, to dol szczelny. Awaria vacum daje dziwne dzwieki a z kolei uszczelniacze to podobno typowa rzecz w tych silnikach. Ktos nawet na forum opisywal jak wymienic. Proste to to nie jest.
Opublikowano

No nie jest ale da radę bez ściągania głowicy co jest lepszym rozwiązaniem. Koszta o wiele mniejsze i mniejsze ryzyko jakiś ukręceń/zerwań gwintów.

Ciekawe czy uszczelnienia zaworowe są złej jakości jak w silnikach M54 czy po prostu się szybko zużywają z racji dość wysokiej temp pracy silnika. W nich jest chyba normalna temp w okolicach 105st co może źle wpływa na uszczelnienia zaworowe.

W v8 BMW często wymieniali termostaty które były stosowane w bmw 8. Tam temp była poniżej 100st, a w v8 e39, e38 temp to również ok 108st w zależności też na jakim obciążeniu pracuje silnik.

Wszystko zrobione pod ekologie co nie zawsze dobrze wpływa na żywotność.